Ο Αλέκος Μιχαηλίδης είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και έχει σπουδάσει πολιτική μηχανική στη Γαλλία. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία άρχισε το 1981, μετά την επιστροφή του στην Κύπρο. Στην αρχή εργάστηκε για ένα περίπου χρόνο ως ελεύθερος επαγγελματίας και τον Ιούνιο του 1982 αποδέχτηκε θέση στη Δημόσια Υπηρεσία και συγκεκριμένα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, ως εκτελεστικός μηχανικός. Είχε αρχικά τοποθετηθεί στον κλάδο ελέγχου του τμήματος, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και αναβαθμίστηκε σε διεύθυνση ελέγχου. Το 2003, προήχθη στη θέση του πρώτου εκτελεστικού μηχανικού στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και την 1η Απριλίου του 2007 διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων.«…η πρόσφατη πτώση μέρους της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, έχει δημιουργήσει κάποια ερωτηματικά γύρω από την προσφερόμενη ασφάλεια των δημόσιων κτιρίων και όχι μόνο »

Πόσο διαφορετική είναι η θέση σας ως Διευθυντή Δημόσιων Έργων από τις προηγούμενες θέσεις που κατείχατε στη Δημόσια Υπηρεσία.
Πρέπει να ομολογήσω ότι η θέση που κατέχω αυτή τη στιγμή, είναι μια θέση με πάρα πολλές ευθύνες και με έναν εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας. Το τμήμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Δημόσια Υπηρεσία, με έναν αριθμό συνολικού προσωπικού, το οποίο φτάνει τους 1600 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 1100 είναι εργατικό προσωπικό. Συγκρίνοντας τη σημερινή μου θέση με τις διάφορες θέσεις που κατείχα προηγουμένως, τόσο στο τμήμα όσο και στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, λέω απλώς ότι οι απαιτήσεις τη θέσης του διευθυντή είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες.

Μια υπεύθυνη θέση όσο η δική σας, σίγουρα απαιτεί πολλές ώρες εργασίας. Πώς επιτυγχάνετε να εκτελείτε τα καθήκοντά σας και πόσο επηρεάζεται η οικογενειακή σας ζωή;
Για ν’ ανταποκριθεί κανείς στις απαιτήσεις μιας τέτοιας θέσης, απαιτείται εργασία που επεκτείνεται καθημερινά πέραν του κανονικού ωραρίου. Συνήθως αρχίζω την ημέρα μου γύρω στις 7:45, επιστρέφω στο σπίτι γύρω στις 20:30 με 21:00 και μετά από το δείπνο συνεχίζω μέχρι τις 23:30. Με ένα τέτοιο ωράριο περιορίζεται στο ελάχιστο ο προσωπικός μου ελεύθερος χρόνος, αλλά αυτό που με ενοχλεί είναι το ότι επηρεάζεται και η ίδια η ζωή της οικογένειάς μου. Τόσο της συζύγου μου όσο και των παιδιών μου. Το ευτύχημα είναι ότι έχω μιαν εξαιρετική σύζυγο, η οποία δείχνει πάντα την αναγκαία κατανόηση.

Σύσταση επιτροπής

Ο κόσμος γενικά ανησυχεί για την ποιότητα των κατασκευών και πρόσφατο παράδειγμα ήταν η πτώση της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Πόσο πρέπει να ανησυχεί το κοινό για την ποιότητα των έργων, που κατασκευάζονται υπό την εποπτεία των Δημόσιων Έργων;
Είναι γεγονός ότι η πρόσφατη πτώση μέρους της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, έχει δημιουργήσει κάποια ερωτηματικά γύρω από την προσφερόμενη ασφάλεια των δημόσιων κτιρίων και όχι μόνο. Το θέμα αυτό εξετάζεται από ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με στόχο την αναζήτηση τρόπων, ώστε τα δημόσια κτίρια να επιθεωρούνται περιοδικά και να εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό επιθεώρησης.

Πέστε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την επιτροπή.
Η επιτροπή βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της εργασίας της και μεταξύ άλλων διερευνά και τις πρακτικές, που ισχύουν σε άλλες χώρες για τα θέματα αυτά. Σε ό,τι αφορά στις κατασκευές του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ανέκαθεν γινόταν κατά κανόνα μια αυστηρότερη επίβλεψη απ, ό,τι σε άλλες κατασκευές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι προδιαγραφές του Τμήματος βρίσκονται πάντα σε ψηλό επίπεδο και επίσης στο γεγονός ότι είναι στελεχωμένο με πολλούς πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες και άλλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Ιδιαίτερη μνεία, επίσης, πρέπει να γίνει και στο κεντρικό εργαστήριο του Τμήματος, όπου μπορούν να διεξαχθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την εξακρίβωση της ποιότητας των κατασκευών.

Ποια άλλα τεχνικά τμήματα υπάγονται στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και ποιος ο δικός τους ρόλος στη βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών;
Υπάγεται το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών με το οποίο έχουμε στενή συνεργασία, ιδιαίτερα στη μελέτη και κατασκευή των κυβερνητικών κτιρίων. Η συνεργασία αυτή, όμως, επεκτείνεται και σε άλλες τεχνικά έργα, όπου απαιτείται ηλεκτροφωτισμός. Τέτοια έργα είναι οι κόμβοι αυτοκινητοδρόμων, οι σήραγγες, καθώς και δρόμοι εντός πόλεων.

Μεγάλα έργα

Ποια μεγάλα έργα προγραμματίζονται να κατασκευαστούν στα επόμενα 3-4 χρόνια και ποιος θα είναι ο ρόλος των Δημοσίων Έργων σε αυτά;
Εκτός από τη Λεωφόρο Αρχαγγέλου, που είναι ήδη γνωστό ότι το συμβόλαιό της υπογράφτηκε πρόσφατα και σύντομα θα ξεκινήσει δουλειά σ’ αυτήν, έχουμε τον κόμβο του ΓΣΠ, ο οποίος θα λύσει σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση, η οποία παρατηρείται στην περιοχή του γηπέδου, κυρίως όταν διεξάγονται μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι, αλλά και γενικά στην είσοδο της Λευκωσίας. Άλλα δύο μεγάλα έργα, τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη στην επαρχία Λευκωσίας, είναι ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου. Επίσης, είναι τα έργα που θα γίνουν στους αυτοκινητόδρομους Αστρομερίτη – Ευρύχου και Λεμεσού – Σαϊττάς. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή συφωνίας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Ένα πολύ σημαντικό έργο είναι η προώθηση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και κτιρίων άλλων κυβερνητικών τμημάτων.

Αεροδρόμιο Λάρνακας

Όσον αφορά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, σε ποιο βαθμό εμπλέκονται τα Δημόσια Έργα στην κατασκευή του αεροδρομίου, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο και πόσο σημαντικό θα είναι για τους ταξιδιώτες και για τη χώρα μας γενικά;
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει την ευθύνη της συμφωνίας παραχώρησης για την κατασκευή των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Η κατασκευή του νέου αερολιμένα της Πάφου έχει ήδη συμπληρωθεί και αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ το καλοκαίρι του 2009 θα ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες του αερολιμένα Λάρνακας, ο οποίος θα λειτουργήσει το Νοέμβριο του 2009. Οι δυο αερολιμένες μπορούν να χαρακτηριστούν ως η πύλη της Κύπρου, μιας και μέσω αυτών, εφτά περίπου εκατομμύρια επιβάτες πηγαινοέρχονται κάθε χρόνο. Τα έργα αυτά είναι υψίστης σημασίας για την περεταίρω ανάπτυξη της Κύπρου, γιατί κυρίως ο αερολιμένας της Λάρνακας θα έχει τις δυνατότητες να καταστεί διαμετακομιστικός σταθμός, που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο και γενικότερα τη Δύση και την Ανατολή.

Ποιες είναι οι απόψεις σας για την εφαρμογή της μεθόδου B.O.T για τα έργα του Δημοσίου; Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να εμπλακούν και Κύπριοι developers αναγνωρισμένης φήμης σε έργα του Δημοσίου;
Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου για έργα του Δημοσίου είναι χρήσιμη, κυρίως, για πολύ δαπανηρά έργα (εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ), τα οποία είναι δύσκολο να υλοποιηθούν μέσω των κρατικών προϋπολογισμών. Για την υλοποίηση των έργων αυτών, συνήθως συγκροτούνται κοινοπραξίες στις οποίες πέραν των ξένων εξειδικευμένων εταιρειών, συμμετέχουν και κυπριακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και developers. Έχω τη γνώμη ότι πολλές κυπριακές εταιρείες ανάπτυξης γης έχουν τις κατάλληλες εμπειρίες, που τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε τέτοιους είδους κοινοπραξίες.

Eξαιρετικής σημασίας

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε τις απόψεις σας για την πρωτοβουλία του Sell & Build να συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού, στην αναβάθμιση του επαγγελματισμού και της ποιότητας στον τομέα των κατασκευών και με ποιους τρόπους πιστεύετε θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, το Δημόσιο και οι Hμικρατικοί Οργανισμοί;
Η πρωτοβουλία του Sell & Build είναι για μένα εξαιρετικής σημασίας, γιατί προσφέρει την απαραίτητη πληροφόρηση τόσο σε εταιρίες που ενασχολούνται με τις κατασκευές όσο και τον απλό πολίτη, ο οποίος ψάχνεται για λύσεις σε σχετικά προβλήματα. Το Sell & Build είναι το εργαλείο εκείνο, το οποίο θα του δώσει λύσεις και απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;