Το μάρκετινγκ των οικοδομών (Μέρος Β’) Ο καλός… πωλητής!

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας για τα συγχαρητήρια μηνύματα που μας έχουν στείλει για το προηγούμενο άρθρο μας που δημοσιεύσαμε στο τεύχος 26 με θέμα “Το μάρκετινγκ των οικοδομών- Italian Design”. Συνεχίζουμε, σ’ αυτό το τεύχος, με το θέμα ο καλός πωλητής. Για να δώσω τα ανάλογα μηνύματα στους αγοραστές ακινήτων, εισάγω το πιο κάτω υποθετικό σενάριο:

Είμαι developer, έμπειρος επιχειρηματίας και επιθυμώ να πωλήσω διαμέρισμα στην τιμή των 150.000 ευρώ. Πλησιάζω κτηματομεσίτη και του αναφέρω την πρόθεσή μου. Ο κτηματομεσίτης θεωρεί ότι η τιμή του πρέπει να ανεβεί στις 160.000 ευρώ, “για να σηκώνει παζάρεμα”. Στη συνέχεια ο κτηματομεσίτης με συστήνει στον υπάλληλο πωλητή του, που θα αναλάβει την πώληση του διαμερίσματός μου. Ο καλός πωλητής ζητά να τον ξεναγήσω στο διαμέρισμά μου προς πώληση. Αφού σημειώσει όλα τα θετικά στοιχεία για το διαμέρισμα που θα χρησιμοποιήσει στο “μπλα μπλα” του με τους υποψήφιους αγοραστές, υπογράφω και τη σχετική συμφωνία για καταβολή του 3% της τιμής πώλησης προς το κτηματομεσιτικό γραφείο, σε περίπτωση που επιτευχθεί η πώληση.

Όπως είχα προαναφέρει, εγώ με την εμπειρία του επιχειρηματία developer, προτείνω στον υπάλληλο πωλητή ακόμα 2.000 ευρώ επιπρόσθετο της κτηματομεσιτικής τιμής του γραφείου του. Ο πωλητής λοιπόν, αντιλαμβανόμενος το προσωπικό του όφελος, παίρνει το θέμα πολύ θερμά. Πρώτα θα ξεναγήσει τον υποψήφιο αγοραστή σε υποδεέστερα διαμερίσματα άλλων ιδιοκτητών και θα τους αναφέρει υψηλές τιμές -άνω των 170.000 ευρώ.  Μετά από 3-4 ξεναγήσεις και μερικές μέρες, θα επικοινωνήσει με τον υποψήφιο αγοραστή και θα τον ενημερώσει για τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάστηκε (το διαμέρισμά μου) σε εκπληκτική τιμή. Αφού ο υποψήφιος αγοραστής πείθεται και ενδιαφέρεται άμεσα, ξεναγείται στο δικό μου διαμέρισμα, ο οποίος μετά τον ενθουσιασμό του πετυχαίνει στο παζάρεμά του, την τιμή των 159.000 ευρώ. Το κτηματομεσιτικό γραφείο θα αμειφθεί 4.800 ευρώ ( 3%), ο καλός πωλητής 2.000 ευρώ κι εγώ ο έμπειρος επιχειρηματίας θα λάβω 152.000 ευρώ. Αποφασίζω όμως ως έμπειρος επιχειρηματίας, να δώσω επιπρόσθετο φιλοδώρημα στον καλό πωλητή ακόμα 200 ευρώ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη πώληση!

Σας υπενθυμίζω όμως, ότι η αρχική μου πρόθεση ήταν να πουλήσω το διαμέρισμα στην τιμή των 150.000 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, κερδισμένος είναι ο επιχειρηματίας developer, το κτηματομεσιτικό γραφείο και ο καλός πωλητής. Προφανές όμως είναι, ποιος είναι… ο χαμένος!

Αν είστε υποψήφιος αγοραστής λοιπόν, προσέχετε από τον “καλό πωλητή”, διότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, το πιο πάνω σενάριο να μην είναι εξ ολοκλήρου υποθετικό…!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;