H στήλη μας «architectural talk» σε αυτό το τεύχος μας ταξιδεύει σε μια περιήγηση με καταπληκτική θέα από ψηλά. Τα ψηλά κτήρια αποτελούσαν και αποτελούν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πρόκληση, για κάθε δημιουργό τους. Ο μισός πληθυσμός της Γης είναι συγκεντρωμένος σε μεγάλες πόλεις, ενώ ορισμένες από αυτές – περίπου 20 στον κόσμο – έχουν μετατραπεί σε μεγαλουπόλεις με πληθυσμό κοντά στα 20 εκατομμύρια κατοίκους. Για την παγκόσμια κοινή γνώμη είναι δεδομένη πλέον η αποδοχή του ουρανοξύστη ως του κτιριακού τύπου, ο οποίος αποτελεί την απάντηση σε αυτό το συνεχόμενο φαινόμενο μαζικής αστικοποίησης.

Η ανάπτυξη για παράδειγμα του Τόκυο – επιφανές δείγμα μεγαλούπολης άβολα προσαρμοσμένης σε πολύ περιορισμένο χώρο – έχει εγείρει μια σειρά από ιδέες για υπερ-πύργους (supertowers). Τέτοιες σκέψεις αποτελούσαν κάποτε επιστημονική φαντασία, αλλά πλέον είναι απολύτως υλοποιήσιμες από κατασκευαστική άποψη. Η τεχνολογία έχει φτάσει πλέον σε τέτοια επίπεδα, ώστε να μπορεί να φανταστεί κανείς γιγάντια οικοδομήματα τα οποία να είναι σε θέση και να κατασκευάσει. Όταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο ( Taipei 101) έχει ύψος 508 μέτρα, το επόμενο πιο ψηλό κτίριο που κατασκευάζεται (Burj Dubai) θα έχει ύψος πάνω από 600 μέτρα και όταν έχει γίνει κατασκευαστική μελέτη για ένα κτίριο (Sky City) με ύψος 1000 μέτρα, τότε το σενάριο της κατακόρυφης πόλης κάθε άλλο παρά ουτοπικό είναι.

Το Περιοδικό Sell&Build συγκέντρωσε τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου όπου η αρχιτεκτονική και η προηγμένη τεχνολογία κατασκευής τους θα κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Burj Dubai
Όσοι αναζητούν την καλύτερη θέα, θα πρέπει να ταξιδέψουν στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο λόγος; Εκεί κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, το οποίο θα φτάσει στο ύψος των 818 μέτρων.
Ο «Πύργος του Ντουμπάι» άρχισε να χτίζεται το 2004. Κατασκευάστρια εταιρία είναι η νοτιοκορεάτικη Samsung, ενώ ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Το «Μπουρτζ Ντουμπάι» αποτελείται από 141 ορόφους και διαθέτει 700 πανάκριβα διαμερίσματα, τα οποία πωλήθηκαν περίπου οκτώ ώρες μετά τη διάθεσή τους στην αγορά το 2005.
Το κτίριο θα έχει μικτή χρήση: τους κατώτερους ορόφους καταλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο, τους μεσαίους τα διαμερίσματα και τους ψηλότερους τα γραφεία. Στον 124ο όροφο θα υπάρχει κατάστρωμα παρατήρησης για τους επισκέπτες.
Ο «Πύργος» είναι τμήμα ενός γιγαντιαίου έργου, προϋπολογισμού 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αφορά την κατασκευή ενός τεράστιου συγκροτήματος, που θα αποτελείται από 30.000 διαμερίσματα και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο.

CN Tower
Το πλέον γνωστό αρχιτεκτονικό μνημείο του Τορόντο είναι ο πύργος CN (CN Tower), μία κατασκευή από σκυρόδεμα και χάλυβα που υψώνεται σαν βέλος 553 μ. από το έδαφος. Στην κορυφή του πύργου υπάρχει παρατηρητήριο και εστιατόριο. Επίσης, εξυπηρετεί για μεταδόσεις UHF/VHF. Ήταν το ψηλότερο κτήριο αυτού του είδους για την περίοδο 1975-2007.

Willis Tower
Κατασκευάστηκε το 1974, έχει ύψος 527.3 μέτρα και βρίσκεται στο Σικάγο των ΗΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε για χώρους γραφείων, παρατηρητήριο και για μεταδόσεις UHF/VHF. Είναι το ψηλότερο κτίριο αυτού του τύπου στις ΗΠΑ και ήταν ο υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο για την περίοδο 1973-1998. Μόλις πρόσφατα το όνομα του άλλαξε από Sears Tower σε Willis Tower όταν αγοράστηκε από την εταιρεία Willis Group Holdings.

Oriental Pearl Tower
To Oriental Pearl Tower έχει κατασκευαστεί το 1994. Αυτός ο πύργος από τσιμέντο έχει ύψος 467.9 μέτρα και βρίσκεται στην Σανγκάη.

Taipei 101
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2004, έχει ύψος 509 μέτρα και βρίσκεται στην Taipei της Ταϊβάν. Ήταν ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο που ξεπέρασε τα 500 μέτρα σε ύψος, μέχρι ο Burj Dubai να πάρει τα σκήπτρα το 2009.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά στο Εμπορικό Κέντρο του »Ταϊπέι 101» για να πιούν καφέ, να φάνε και να αγοράσουν ρούχα από τα καταστήματα που στεγάζονται μέσα στο ουρανοξύστη.
Το Εμπορικό Κέντρο αποτελείται από πέντε ορόφους και έχει 161 καταστήματα και σύμφωνα με την εταιρεία που το έχτισε και το διαχειρίζεται, ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται καθημερινά ξεπερνά τις 10.000.

Shanghai World Financial Center
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο της Σαγκάη στη Κίνα ολοκληρώθηκε το 2008 και έχει ύψος 492 μέτρα. Χρησιμοποιείται για χώρους γραφείων, ως ξενοδοχείο και ως χώρος κατοικιών.

Oriental Pearl Tower
To Oriental Pearl Tower έχει κατασκευαστεί το 1994. Αυτός ο πύργος από τσιμέντο έχει ύψος 467.9 μέτρα και βρίσκεται στην Σανγκάη.

John Hancock Center
To John Hancock Center κατασκευάστηκε το 1969, έχει ύψος 457.2 μέτρα και βρίσκεται στο Σικάγο των ΗΠΑ. Ήταν το ψηλότερο κτίριο μικτής χρήσης για την περίοδο 1969-2008.


Petronas Twin Towers

Οι δίδυμοι πύργοι Pentronas κατασκευάστηκαν το 1998 και είναι οι ψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στον κόσμο με ύψος 452 μέτρα. Βρίσκονται στην Kuala Lumpur της Μαλαισία και χρησιμοποιούνται ως παρατηρητήριο. Eπίσης διαθέτουν ενοικιάσιμο χώρο γραφείων.

Greenland Square Zifeng Tower
Ο πύργος Greenland Square Zifeng Tower κατασκευάστηκε το 2009 και έχει ύψος 450 μέτρα. Βρίσκεται στην πόλη Nanjing της Κίνα και θα είναι κτίριο γενικής χρήσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;