Η ομάδα του S & B αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι εργάζεται άοκνα, για να προσφέρει στους αναγνώστες του περιοδικού, αντικειμενική και ποιοτική πληροφόρηση.

Η μεγάλη έρευνα αγοράς που διεξάγεται από το S & B έχει ήδη καλύψει τις τιμές οικιστική γης σε Παγκύπρια βάση (βλέπε προηγούμενα τεύχη). Στο παρόν τεύχος παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για τιμές διαμερισμάτων ανά περιοχή, της κάθε Επαρχίας. Οι πίνακες με τιμές πώλησης ακινήτων που θα δημοσιεύονται στα διάφορα τεύχη του S& B θα αποτελούν το εγχειρίδιο αναφοράς για σύγκριση τιμών για οποιοδήποτε ακίνητο πρόκειται να αγοράσετε ή να διαθέσετε προς πώληση. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαία που αναφερόμαστε στο S&B ως «συλλεκτικό περιοδικό».

Η έρευνα βασίζεται σε διαφημιζόμενες τιμές πώλησης ακινήτων. Καταγράφονται όλα τα στοιχειά για τα διαφημιζόμενα ακίνητα και ακολούθως ταξινομούνται σε κατηγορίες. Έμπειροι στατιστικολόγοι επεξεργάζονται τα δεδομένα και ετοιμάζονται πίνακες στην μορφή που ακολουθεί .Διευκρινίζουμε όμως ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η μέσος όρος τιμής από δείγματα 3-5 διαφημίσεων στρογγυλευμένη στα 5 €. Ως εκ τούτου οι τιμές που αναφέρονται είναι μόνο ενδεικτικές για τη περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στη έρευνα. Δεν έχουν υπολογιστεί πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ακινήτου, όπως ποιότητα υλικών, ποιότητα κατασκευής, μέγεθος συγκροτήματος θέση του τεμαχίου σε σχέση με την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής, εμπορευσιμότητα της περιοχής, μελλοντική προοπτική ανάπτυξης κ.α. .Για αυτούς ακριβώς τους λόγους οι τιμές πιθανόν να έχουν αποκλίσεις από 5%-15%.

Η ερεύνα θα επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες και η σύγκρισης με την προηγουμένη θα τεκμηριώνει την γενική εικόνα αύξησης η μείωσης στις τιμές των ακινήτων. Το S&Β θα μιλά με στοιχεία και τεκμηρίωση.

Συμπεράσματα της έρευνας
Ακολουθώντας το κανόνα της οικονομίας « Η ζήτηση καθορίζει την τιμή » εξάγονται πολλά χρήσιμα συμπεράσματα..
• Τα κέντρα των πόλεων κρατούν πάντα τις ψηλότερες τιμές με την πρωτεύουσα να έχει τα σκήπτρα.
• Τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου σε γενικές γραμμές είναι πιο ακριβά ανά τετραγωνικό μέτρο, εκτός στις περιοχές όπου η ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια ήταν πιο έντονη με αποτέλεσμα αρκετά δυάρια και μονάρια να παραμένουν στα αζήτητα..
• Οι επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού παρουσιάζονται ως οι ακριβότερες πόλεις με την Λάρνακα και Αμμόχωστο να ακολουθούν και την Πάφο παρά τους πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών παραμένει ακόμα η πιο φτηνή Επαρχία για στέγαση.
Μπορείτε και εσείς να εξάγεται τα δικά σάς επιμέρους συμπεράσματα για την κάθε περιοχή που σας ενδιαφέρει. Οι αριθμοί που σας παρουσιάζουμε μιλούν από μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;