Στο παρόν τεύχος, το “Sell & Build” παρουσιάζει τη μεγάλη έρευνα αγοράς που διεξάγει και η οποία καλύπτει τις τιμές ακινήτων στην οικιστική γη των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Στα προηγούμενα τεύχη είχαμε δημοσιεύσει τις αντίστοιχες έρευνες για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Επίσης, η έρευνα έχει ήδη καλύψει τις τιμές διαμερισμάτων σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Οι πίνακες με τιμές πώλησης ακινήτων, που έχουν ήδη δημοσιευτεί ή θα δημοσιεύονται στα επόμενα τεύχη, θα αποτελούν το εγχειρίδιο αναφοράς για σύγκριση τιμών για το ακίνητο που πρόκειται να αγοράσετε ή να διαθέσετε προς πώληση. Δεν είναι λοιπόν, καθόλου τυχαίο που ονομάζουμε το «Sell & Build» συλλεκτικό περιοδικό.

Η έρευνα βασίζεται σε διαφημιζόμενες τιμές πώλησης ακινήτων. Καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τα διαφημιζόμενα ακίνητα και ακολούθως, ταξινομούνται σε κατηγορίες. Έμπειροι στατιστικολόγοι επεξεργάζονται τα δεδομένα και ετοιμάζονται πίνακες στη μορφή που ακολουθεί. Διευκρινίζουμε όμως, ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι ο μέσος όρος τιμής από δείγματα 3-5 διαφημίσεων στρογγυλευμένη στα 5€.

Ως εκ τούτου, οι τιμές που αναφέρονται είναι μόνο ενδεικτικές για τον αντίστοιχο συντελεστή δόμησης της περιοχής που έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα. Δεν έχουν συμπεριληφθεί πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της οικιστικής γης, όπως μορφολογία του εδάφους, θέση του τεμαχίου σε σχέση με την υπόλοιπη ανάπτυξη της περιοχής, εμπορευσιμότητα της περιοχής, μελλοντική προοπτική ανάπτυξης κ.α. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι τιμές πιθανόν να έχουν αποκλίσεις από 5%-15%.

Η ερεύνα θα επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες και η σύγκριση με την προηγουμένη θα τεκμηριώνει τη γενική εικόνα αύξησης ή μείωσης στις τιμές των ακινήτων. Το «Sell & Build» θα μιλά πάντοτε με απτά στοιχεία και τεκμηρίωση.

Συμπεράσματα έρευνας:

Συγκριτικά, για την περίοδο Φεβρουαρίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010,  το γενικό συμπέρασμα είναι ότι: όντως, η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις τιμές της γης σε ποσοστά 10.50% και 13.50% (μέσος όρος) για Λεμεσό και Πάφο, αντίστοιχα. Επίσης, είναι εμφανές ότι μεγαλύτερες πτώσεις στις τιμές παρατηρούνται στις περιοχές με χαμηλότερο συντελεστή δόμησης, γεγονός που υποδεικνύει μεγαλύτερη έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος στις  περιοχές με χαμηλό συντελεστή.

Με ποσοστό πτώσης πέραν του 20% παρουσιάζονται οι περιοχές: Άγιου Τύχωνα, Κάτω Αμιάντου και Παρεκκλησιάς, στην Επαρχία Λεμεσού και Κάθηκα, Κοίλης,  Πόλις, και Τρεμιθούσας, στην Επαρχία Πάφου.

Με σχετική συγκράτηση των τιμών στην Επαρχία Λεμεσού παρουσιάζονται οι περιοχές: Αγ.Φύλας, Κολοσσίου, Μοναγρουλλίου, Προδρόμου και Ύψωνα, ενώ αντίστοιχα, στην Επαρχία Πάφου καλύτερη συγκράτηση των τιμών παρατηρείται στις περιοχές:  Γιόλου, Νέου Χωριού και Μεσόγης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;