Το πρόβλημα αποθηκευτικού χώρου είναι κάτι που απασχολεί κάθε νοικοκυριό, είτε πρόκειται για μεγάλα, είτε για μικρά σπίτια, και πολύ περισσότερο για τα διαμερίσματα.

Σπάνια μένει άδειο ένα ντουλάπι, συρτάρι ή ράφι, καθώς αυξάνουν διαρκώς τα κάθε λογής αντικείμενα, τα οποία στο τέλος δεν ξέρουμε πού να τα βάλουμε.

Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν, ενός ξεκαθαρίσματος, βεβαιωθείτε ότι πραγματικά έχετε αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους χώρους του σπιτιού, αλλά και ότι οι αποθηκευτικοί σας χώροι είναι οργανωμένοι με τρόπο λειτουργικό, και όχι διαμορφωμένοι σε μικρές προσωρινές και ακατάστατες αποθήκες.

Γι’ αυτό το λόγο εκμεταλλευθείτε πρακτικά και εργονομικά το σχεδιασμό και το μέγεθος των ντουλαπιών, των επίπλων και των ραφιών. 

Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να πράξουμε για κάθε χώρο του σπιτιού μας (κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο, υπνοδωμάτια, κ.τ.λ.).

Μπορείτε, δηλαδή, να εξοικονομήσετε χώρο, συγκεντρώνοντας αντικείμενα που θέλετε να αποθηκεύσετε, σε μεγαλύτερα έπιπλα τα οποία διαθέτουν κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, αφού πρώτα διαχωρίσετε τα αντικείμενα αυτά στις ανάλογες από άποψη μεγέθους αποθηκευτικές σας λύσεις, και στολίσετε τα ανοικτά σημεία των επίπλων σας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό, και λειτουργικά, αλλά και αισθητικά. 

Επίσης, μία βιβλιοθήκη ύψους 1,80m με κλειστά ντουλάπια και ράφια στα ψηλά της σημεία, θα ήταν πιο χρήσιμη από μία χαμηλή που θα χωρούσε τα μισά αντικείμενα.

Ένας άκρως εργονομικός, αλλά και καλαίσθητος τρόπος αποθήκευσης, είναι η χρήση διαφόρων κουτιών και καλαθιών, για τοποθέτηση αντικείμενων, όπως για παράδειγμα, ρούχα, παπούτσια, τσάντες εκτός σαιζόν, κουβέρτες, παπλώματα, παλιά βιβλία, περιοδικά, κτλ.

Ίσως το πιο δύσκολο στον τομέα τακτοποίησης και αποθήκευσης, αφορά τα ρούχα και τα παπούτσια. Έτσι το βασικό, είναι να κρατήσετε μόνο αυτά που θα φορέσετε φέτος και είναι εντός εποχής.

Αν πάλι ο μικρός χώρος του υπνοδωματίου σας, σας δυσκολεύει, τότε μπορείτε να βρείτε τον  κατάλληλο για τα γούστα σας «καλόγερο», για ρούχα αλλά και παπούτσια, ή να κρύψετε πίσω από μια κομψή κουρτίνα, μία επιτοίχια παπουτσοθήκη, καρφωμένη στον τοίχο.

Ένα ακόμη πρόβλημα χώρου, είναι εκείνο που αφορά την αποθήκευση λευκών ειδών (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα κτλ.). Αν λοιπόν οι κανονικές ντουλάπες σας, δεν επαρκούν, απλά επιστρατεύστε τη… φαντασία σας. Για παράδειγμα,  το σημείο κάτω από τα κρεβάτια, είναι ιδανικό για να τοποθετήσετε, είτε συρτάρια με ροδάκια, είτε μεγάλα κλειστά κουτιά ή καλάθια. 

Η κουζίνα χρειάζεται τον περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από κάθε άλλο μέρος του σπιτιού. Αφού ξεχωρίστε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, από αυτά που δεν σας είναι και τόσο απαραίτητα, τοποθετήστε τα σε χαμηλά ντουλάπια και συρτάρια, βάζοντας τα υπόλοιπα σε πιο ψηλά.  

Το κάτω μέρος του νεροχύτη είναι το ιδανικό σημείο για να αποθηκεύετε είδη καθαρισμού, σακούλες κλπ., αρκεί να το κάνετε με τρόπο, ώστε να βρίσκετε εύκολα αυτό που σας χρειάζεται κάθε φορά.

Στα παιδικά υπνοδωμάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα καλάθια, κουτιά, και πολύχρωμες ραφιέρες, για τα παιχνίδια των παιδιών, επιτοίχιες συνθέσεις πάνω από το γραφείο τους για χαρτιά και μικροαντικείμενα, αλλά και κρεμάστρες τοίχου σε παιδικά σχέδια.

Τέλος, διάφορα μικροαντικείμενα που συνεχώς «χάνονται», μπορούν να τακτοποιηθούν όλα μαζί σ’ ένα μεγάλο συρτάρι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;