Εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα η νέα μέθοδος χρηματοδότησης ακινήτων «Ενοίκιο προς αγορά».

Για τα κυπριακά δεδομένα πρόκειται για μια καινοτομία, μια επαναστατική μέθοδο που σίγουρα εμπεριέχει πολλά πλεονεκτήματα και πιστεύουμε ότι θα δώσει ώθηση στην προβληματική σήμερα κατασκευαστική βιομηχανία.

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί αγοραστές, είναι η εξασφάλιση δανείου, για να αγοράσουν το δικό τους ακίνητο, είτε διαμέρισμα, είτε κατοικία.

Ακόμη  κι εκείνοι που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν δάνειο, δύσκολα θα αντεπεξέλθουν στα σημερινά δεδομένα (ψηλά επιτόκια κ.α.).

Η νέα μέθοδος «Ενοίκιο προς αγορά» σίγουρα θα εξυπηρετήσει, πρώτιστα εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα δανεισμού, και δευτερευόντως, εκείνους που έχουν τέτοια δυνατότητα, διότι τους συμφέρει, αφού οι όροι είναι πολύ καλύτεροι από το δανεισμό.

Παράλληλα, βολεύει και τους πωλητές, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε.

Πώς δουλεύει η συγκεκριμένη μέθοδος; Αφού ο αγοραστής συμφωνήσει την τιμή του ακινήτου με τον πωλητή, τότε ο αγοραστής πληρώνει μικρή προκαταβολή. Ταυτόχρονα υπογράφει ενοικιαστήριο συμβόλαιο για 5 χρόνια και λαμβάνει κατοχή του ακινήτου. Στο τέλος της περιόδου ενοικίου, ο αγοραστής πληρώνει το υπόλοιπο ποσό, συνήθως εξασφαλίζοντας δάνειο από τράπεζα.

Τα πλεονεκτήματα για τον αγοραστή είναι τα εξής: 

  • Για την περίοδο ενοικίου, δηλαδή των πρώτων 5 χρόνων, δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο το παραχωρεί έμμεσα ο πωλητής με ευνοϊκότερους όρους.
  • Με μικρή προκαταβολή (5% -10%) κατοικεί στο καινούργιο του διαμέρισμα.
  • Μέρος των ενοικίων αποπληρώνει την αξία του ακινήτου.
  • Οι όροι χρηματοδότησης είναι ευνοϊκότεροι σε σχέση με την τράπεζα (χαμηλότεροι τόκοι, καθόλου έξοδα κλπ.)
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου του ενοικίου, ο αγοραστής αποπληρώνει μέρος της αξίας του ακινήτου, έτσι πιο εύκολα θα εξασφαλίσει δάνειο από τράπεζα, όταν το χρειαστεί.

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό της νέας μεθόδου χρηματοδότησης. Ο πωλητής συμφωνεί να πωλήσει στον αγοραστή καινούργιο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου προς 100.000 ευρώ. Πληρώνει προκαταβολή 5.000 ευρώ και παίρνει κατοχή του διαμερίσματος πληρώνοντας μηνιαίο ενοίκιο 620 ευρώ για 5 χρόνια. Στο τέλος της πενταετίας πληρώνει το υπόλοιπο των 77.134 ευρώ και το διαμέρισμα μεταβιβάζεται στο όνομα του.

Εάν ο αγοραστής έχει την ευχέρεια να πληρώνει μεγαλύτερο μηνιαίο ενοίκιο, τότε το υπόλοιπό του στο τέλος της πενταετίας θα είναι μικρότερο.

Για παράδειγμα, εάν πληρώνει 720 ευρώ, αντί 620 ευρώ, τότε στο τέλος της πενταετίας το υπόλοιπό του θα είναι 70.395 αντί 77.134 ευρώ.

Καλά, λοιπόν, τα νέα για τους αγοραστές ακινήτων, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος, τους προσφέρει διέξοδο, αλλά και την ευκαιρία να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;