Σ’ αυτό το τεύχος, στη στήλη μας «Μικρά Μυστικά», αποφασίσαμε να μιλήσουμε για ένα πολύτιμο αγαθό, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ζωή σε κανέναν πλανήτη! Γι’ αυτό, σκεφτήκαμε ορισμένους απλούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση νερού σε διάφορους χώρους του σπιτιού μας, όπως  στο μπάνιο, στην κουζίνα και στον κήπο.

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο:

1. Ελέγξτε τη διαρροή στο καζανάκι της τουαλέτας σας, με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά! Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα αντικαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).

2. Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.

3. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά, ένα για μικρή ροή και ένα για μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.

4. Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το.

5. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες, όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.

6. Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή πλένετε τα χέρια σας.

7. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, ξυρίζοντας ή πλένοντας το πρόσωπό σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας, όσο περιμένετε να ζεσταθεί το νερό και κατόπιν πλυθείτε ή ξυριστείτε.

8. Επαναχρησιμοποιείστε τις πετσέτες σώματος και προσώπου για να σκουπίζετε το μπάνιο ή το νιπτήρα. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά, οι χρήσεις του πλυντηρίου. Όταν μείνετε σε ξενοδοχείο, ζητάτε να αλλάξουν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνετε εσείς.

9. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη του νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.

10. Αντικαταστήστε τις βρύσες ή ελαττωματικά εξαρτήματα, όπου παρατηρείται διαρροή. Εάν η βρύση σας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσετε 15 κυβικά μέτρα ετησίως, που θα επιβαρύνουν το κόστος της ύδρευσης και αποχέτευσης.

11. Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από το νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι. Έτσι, δε χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι έξυπνες λύσεις, που σας προσφέραμε, να σας βοηθήσουν πολύ στην εξοικονόμηση του νερού. Ευχόμαστε να γίνουμε όλοι μας πιο φειδωλοί στη χρήση του νερού, ιδιαίτερα, στην Κύπρο, που το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη και το βλέπουμε στις μέρες μας να κατασπαταλιέται!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;