Μήπως έχετε πάρει την μεγάλη απόφαση να κτίσετε το σπίτι σας και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Εμείς είμαστε εδώ για να σας καθοδηγούμε σωστά και μεθοδικά, προκειμένου, και η δουλειά σας να γίνει, και να μην επιβαρύνετε την τσέπη σας με αχρείαστες δαπάνες.

Το κτίσιμο του σπιτιού, είναι όλη εκείνη η διεργασία, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η στέγαση της οικογένειάς σας -ίσως και- για το υπόλοιπο της ζωής σας. Όλες σας, λοιπόν, οι ενέργειες, θα πρέπει να είναι καλά μελετημένες από ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα, πώς να κάνουν κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων επαγγελματιών, είναι και το τεχνικό γραφείο MEC (Management Engineering Consultants), οι οποίοι  μας έχουν αφιερώσει τον πολύτιμο τους χρόνο για την ετοιμασία του παρόντος άρθρου, με μόνο στόχο την επαγγελματική ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για να παρουσιάσουμε το παρόν άρθρο,  οι Management Engineering Consultants έχουν θέσει στη διάθεσή μας, όλο το επιστημονικό τους team (Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Επιμετρητές), καθώς και τους συνεργάτες τους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους Μηχανικούς, τονίζοντας έτσι την επαγγελματική τους προσέγγιση ως προς την ποιότητα της πληροφόρησης.

Εμείς ως SELL&BUILD θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους MEC για την πολύτιμη βοήθειά τους στη συγκέντρωση και συγγραφή των στοιχείων που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της παράθεσης των σταδίων μιας μελετητικής διαδικασίας, καθώς επίσης και του κόστους αυτών.

* Να διευκρινίσουμε ότι οι τιμές που αναγράφονται στους πιο κάτω πίνακες δεν αντιπροσωπεύουν τις ακριβείς τιμές προσφοράς υπηρεσιών των Management Engineer Consultants (MEC), αλλά είναι ενδεικτικές του μέσου κόστους μελετητικών γραφείων στην Κύπρο.      

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ

 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

 Η όλη διαδικασία ξεκινά με μία επίσκεψη στο προτεινόμενο οικόπεδο, προκειμένου να καταγραφούν οι υπάρχουσες συνθήκες, αλλά και να ληφθούν επί τόπου μετρήσεις του οικοπέδου, διαστάσεις και υψόμετρα. Ακολουθεί μια συνάντηση με τον πελάτη στο γραφείο του Αρχιτέκτονα, όπου εκεί λαμβάνοντας υπόψη το όραμα και τις ανάγκες του, δημιουργείται ένα ή περισσότερα προσχέδια υπό κλίμακα. Διευρύνεται το πλήθος των εναλλακτικών σεναρίων ώστε ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα να διαλέξει τη λύση που καλύπτει κατά τον καλύτερο τρόπο τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες, και ακολουθεί συζήτηση, προκειμένου ο Αρχιτέκτονας να ανακαλύψει τις πραγματικές του ανάγκες, και με την πείρα του, να τις ικανοποιήσει στον μέγιστο βαθμό.

Εφόσον δοθεί η έγκριση, όσον αφορά τη σύλληψη και τον προϋπολογισμό, το Γραφείο προχωρά σε περαιτέρω επεξεργασία της λύσης. Στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ο Αρχιτέκτονας θα πρέπει να έχει σφαιρικές γνώσεις όλου του φάσματος της οικοδομής, ή τουλάχιστον το γραφείο με τους ειδικούς επιστήμονες εργοδοτούμενους ή συνεργάτες, να είναι σε θέση να προσφέρει συμβουλές σε θέματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικής Μηχανικής, Ηλεκτρολογικά και Μηχανολογικά, και κατ’ επέκταση κόστους κατασκευής.

Οριστική μελέτη

Γίνεται ένας συντονισμός όλων των απαραίτητων συνεργατών μελετητών (Αρχιτέκτονα, Τοπογράφου, Πολιτικού Μηχανικού και συμβούλων Ήλεκτρο-Μηχανολόγων) με στόχο τον πλήρη συντονισμό και την ασφαλή και συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης.

Μελέτη Εφαρμογής

Σε συνεργασία με τους επιβλέποντες Μηχανικούς παράγονται αναλυτικά κατασκευαστικά σχέδια λεπτομερειών, προδιαγραφές υλικών, πίνακες και τεύχη, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες και δοκιμασμένες μεθόδους.

Εκδόσεις οικοδομικών αδειών

Γίνεται η συγκρότηση φακέλων και η διεκπεραίωση σχετικών διαδικασιών για την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες αρχές. Επίσης διεκπεραιώνονται οι εγκρίσεις των μελετών του Γραφείου στις εξής υπηρεσίες:

  •  Πολεοδομία
  • Τοπική αυτοδιοίκηση
  • Πυροσβεστική
  • ΑΗΚ
  • ΑΤΗΚ, cablenet, Primetell κλπ.

Καθώς και των Τμημάτων, Αρχαιοτήτων, Δημοσίων Έργων, Υγειονομείου κ.α., ανάλογα με την περίπτωση.

Η προσέγγιση

Κάθε σχέδιο δημιουργείται υπό μοναδικές συνθήκες. Πολλές από τις παραμέτρους ενός έργου καθορίζονται σε συνεργασία με τον πελάτη. Η προσπάθεια του Γραφείου είναι να δημιουργήσει σχέδια συγκροτημένα, με βασικούς γνώμονες την απλότητα και τη διαύγεια. Δίνεται βάση στο να σχεδιαστούν κτίρια με ευθύνη και σεβασμό προς το περιβάλλον, στοχεύοντας στη λειτουργικότητα των λύσεων, την αισθητική, την αντισεισμική και κατασκευαστική τους ποιότητα, και πάντοτε όλα αυτά μέσα σ’ ένα προκαθορισμένο πλαίσιο προϋπολογισμού.

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η Στατική Μελέτη είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα της μελέτης του έργου. Είναι αυτό που επηρεάζει την ασφάλειά του κατά τη διάρκεια του χρόνου, και την αντισεισμική του συμπεριφορά. Από το γραφείο θα εκπονηθούν στατικές και αντισεισμικές μελέτες για κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα μεταλλικό η ξύλινο σκελετό με  προγράμματα στατικής και δυναμικής ανάλυσης. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην μόρφωση και εξιδανίκευση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου ώστε αυτό να έχει την κατάλληλη αντισεισμική συμπεριφορά. Οι στατικές μελέτες συνοδεύονται από πλήρη σχέδια ξυλοτύπων, λεπτομερειών, υποστυλωμάτων, αναπτύγματα οπλισμών, επιμετρήσεις και σημειώσεις ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως, τόσο στο στάδιο της ζήτησης προσφορών, όσο και στο εργοτάξιο.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Δεδομένου ότι οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις δεν αποτελούν ξεχωριστό, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του ορθού σχεδιασμού του κτιρίου σαν οργανικό (συνεργαζόμενο) σύνολο, χρειάζεται να εξασφαλιστούν ένα σύνολο χαρακτηριστικών όπως:

Εργονομία και λειτουργικότητα, αξιοπιστία, ευκολία στον έλεγχο και τη συντήρηση, υποδομές-επεκτασιμότητα, μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ασφάλεια εργαζομένων-χρηστών και εγκαταστάσεων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, καταλήγουμε στη σημαντικότητα τόσο του σχεδιασμού ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων έργων υποδομής, όσο και της παροχής τεχνικής υποστήριξης στην ομάδα μελέτης, κατά τον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου, εναρμονίζοντας τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, στον αρχιτεκτονικό και στατικό σχεδιασμό.

Οι κύριες κατηγορίες Ηλεκτρομηχανολογικών Μελετών που εκπονούνται είναι:

  • Μηχανολογική Μελέτη

Ύδρευση, Αποχέτευση Ακαθάρτων-Ομβρίων, Ενεργητική Πυροπροστασία, Καύσιμα Αέρια, Θερμομόνωση, Θέρμανση (κεντρική και ατομική), Κατανομή Δαπανών Κεντρικής Θέρμανσης, Κλιματισμός, Αερισμός-Εξαερισμός, Ανυψωτικά Συστήματα, Δεξαμενές Κολύμβησης (πισίνες), Βιομηχανικά Δίκτυα, Ηχομόνωση-Ηχοπροστασία κλπ.

  • Ηλεκτρολογική Μελέτη

Ηλεκτρικά (Φωτισμός-Κίνηση), Υποσταθμοί Υποβιβασμού-Ανύψωσης Τάσης, Αντικεραυνική προστασία-Θεμελιακή γείωση, Πυρανίχνευση, Δίκτυα τηλεφώνων-δεδομένων (data), Δίκτυα τηλεόρασης (επίγεια-δορυφορικά), Συστήματα Ασφαλείας (ασφάλεια κλοπής, έλεγχος πρόσβασης, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης), Συστήματα Αυτοματισμού Κτιρίων κλπ.

  • Μελέτη Εξοικονόμησης Ενέργειας-Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ενεργειακός Σχεδιασμός, Ψύξη-Θέρμανση μέσω Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας, Φωτοβολταϊκά Συστήματα, Ηλιακοί Συλλέκτες-Ηλιοθερμικά Συστήματα, Συστήματα Συμπαραγωγής Ενέργειας, Ανεμογεννήτριες συστήματα περισυλλογής όμβριων υδάτων και συστήματα καθαρισμού γκρίζων νερών.

ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα τεύχη, η διαδικασία ζήτησης προσφορών δεν είναι και τόσο απλή. Η τιμή προσφοράς, πολλές φορές εξαρτάται από την ευκρίνεια και λεπτομέρεια των σχεδίων και προδιαγραφών.

Η προσφορά μέσω δελτίου ποσοτήτων σημαίνει ότι οι περισσότερες ασάφειες έχουν επισημανθεί στο στάδιο επιμέτρησης και οι ερμηνείες σχεδίων και μελετών έχουν δοθεί σωστά στο δελτίο επιμέτρησης. Η αξιολόγηση προσφορών είναι πιο δίκαιη και αντικειμενική τόσο για τον εργολάβο όσο και για τον ιδιοκτήτη. Κατ’ επέκταση και το στάδιο κατασκευής είναι με λιγότερες, ή ακόμα και καθόλου διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων.

Η δε επιλογή της μεθόδου ζήτησης προσφορών χωρίς δελτίο ποσοτήτων, θα σημαίνει ότι ο κάθε εργολάβος που θα δώσει τη δική του ερμηνεία σε κάθε ασάφεια των εγγραφών προσφοράς, μπορεί να προβεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις ή υπολογισμούς, και κάτι τέτοιο θα έχει στο τέλος, κόστος, είτε σε λεφτά, είτε στο χρόνο αποπεράτωσης, ή ακόμη και σε φιλονικίες. Η επιλογή εργολάβου θα πρέπει να αφήνεται στον έμπειρο Μελετητή που γνώρισε και συνεργάστηκε με πολλούς εργολάβους. Ο συγγενής ή φίλος, δεν είναι πάντοτε κι ο καταλληλότερος. Πρόκειται για την κατασκευή που απαιτεί μια επένδυση ζωής και πολλές φορές οι «ειδικές τιμές» ή οι «ειδικές εκπτώσεις» φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα.

ΕΠΙΒΛΕΨΗ

Η επίβλεψη του έργου είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος της κατασκευές που δυστυχώς παραβλέπεται από τους πλείστους ιδιοκτήτες. Ο επαγγελματίας μελετητής πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά για την επίβλεψή του, γιατί αυτό το μέρος της δουλειάς του ίσως να παίρνει και τον περισσότερο χρόνο όταν πρόκειται για μια επαγγελματική προσέγγιση.

Προκαθορισμένες συναντήσεις εργοταξίου μεταξύ των συμβούλων μελετητών, του εργολάβου και των υπεργολάβων, κατά κανόνα προλαμβάνουν κατασκευαστικά λάθη και επισφραγίζουν την ποιοτική κατασκευή.

Η επιλογή των καταλληλότερων υλικών και προμηθευτών κατόπιν συμβουλής του επιβλέποντος, μειώνουν το χρόνο αποπεράτωσης και εξασφαλίζουν την ποιότητα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;