Ραγδαία ανάπτυξη του παγκόσμιου κατασκευαστικού κλάδου η οποία αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, το παγκόσμιο ΑΕΠ, προβλέπει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Global Construction Perspectives και την Oxford Economics.

Η ανάπτυξη των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ασίας και η κυκλική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αναμένεται να τροφοδοτήσουν μια τεράστια ανάπτυξη του παγκόσμιου κατασκευαστικού κλάδου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με αποτέλεσμα αυτός να αυξηθεί κατά 67%, από $7.2 τρις σήμερα, σε $12 τρις μέχρι το 2020.

Τρεις χώρες – Κίνα, ΗΠΑ και Ινδία – προβλέπεται να απορροφήσουν πάνω από τη μισή αύξηση, δηλαδή $4,8 τρις.

Ο Graham Robinson, Διευθυντής της Global Construction Perspectives κι ένας από τους συντάκτες της έκθεση, δήλωσε πως σήμερα «παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ραγδαία ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, πάνω από το ΑΕΠ, η οποία τροφοδοτείται από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και από την ανάκαμψη του κλάδου στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας που έχει τίτλο «Global Construction 2020», και η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό συμβουλευτικών υπηρεσιών PwC, οι συνολικές δαπάνες του παγκόσμιου κατασκευαστικού κλάδου θα ανέλθουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σε $97,7 τρις.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος θα καταστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία ένας από τους πιο συναρπαστικούς κλάδους στην παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Neil Blake, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης της Oxford Economics.

Επτά χώρες – η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ρωσία – θα αντιπροσωπεύουν, μέχρι το 2020, τα δύο τρίτα της ανάπτυξης του παγκόσμιου κατασκευαστικού κλάδου.

«Οι οργανισμοί θα πρέπει να μελετήσουν, πώς θα αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και πώς θα αναπτύξουν τις καλύτερες συμμαχίες,  ώστε να επωφεληθούν από τις συναρπαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται», δήλωσε ο Jonathan Hook, Επικεφαλής του Παγκόσμιου Κλάδου Μηχανολογίας και Οικοδομικής Βιομηχανίας της PwC.

ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ

Η Κίνα και η Ινδία θα ηγηθούν της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η αύξηση του πληθυσμού, η ραγδαία αστικοποίηση και η ισχυρή οικονομική άνοδος, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες προόδου του κλάδου.

Ως αποτέλεσμα των δαπανών για ώθηση της οικονομίας, η Κίνα ξεπέρασε το 2010 τις ΗΠΑ και αποτελεί πλέον την κορυφαία οικοδομική αγορά στον κόσμο, η οποία, σύμφωνα με την έρευνα, θα υπερδιπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, φθάνοντας μέχρι το 2020 τα $2.5 τρις ή το 21% του παγκόσμιου κατασκευαστικού κλάδου.

Για την Ινδία η έκθεση προβλέπει ότι η χώρα θα ξεπεράσει την Ιαπωνία, κατακτώντας μέχρι το 2018, την τρίτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των οικοδομικών αγορών. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

 Η Βόρειος Αμερική αναμένεται να παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατασκευαστικής παραγωγής, με κατακόρυφη άνοδο, κυρίως στις ΗΠΑ, τα επόμενα δύο χρόνια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ- ΑΦΡΙΚΗ

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια κεντρική και νότιος Αμερική θα σημειώσουν ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τους τομέα της τάξης του 70%, με ιδιαίτερη άνθηση του κλάδου στη Βραζιλία το έτος 2014. Σημαντική άνοδο θα δούμε επίσης σε Μεξικό και λιγότερο σε Κολομβία και Αργεντινή, ενώ Μέση Ανατολή και Αφρική θα έχουν μία ραγδαία άνοδο, η οποία σε νούμερα θα αγγίξει (μέχρι το 2020) το 83%.

 

ΕΥΡΩΠΗ

Η Δυτική Ευρώπη αν και θα σημειώσει άνοδο, ωστόσο ο ρυθμός της ανόδου αυτής θα είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα και η χαμηλότερη σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Μια σημαντική πορεία ανάρρωσης από την κρίση με ανοδικά στοιχεία, θα έχει να δώσει η Γερμανία.

Η Ανατολική Ευρώπη από την άλλη έρχεται να κάνει την έκπληξη, με μία ανάπτυξη που όπως υποστηρίζει η έρευνα θα φθάσει μέχρι το 2020, το 100%, και θα προέρχεται κυρίως από Ρωσία και Πολωνία.

Με εξαίρεση λοιπόν την Ρωσία, η πλέον αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή χώρα του κατασκευαστικού τομέα, θα είναι η Πολωνία, η οποία σύμφωνα με την έρευνα, θα βρίσκεται στο top 10 των γρηγορότερα αναπτυσσόμενων αγορών παγκοσμίως.

 

 

1. Οι 15 μεγαλύτερες κατασκευαστικές αγορές του 2020.

 

2. Κατασκευαστική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.

 

3. Επίπεδα κατασκευαστικής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες.

 

4. Συνεισφορά στην αύξηση της παγκόσμιας κατασκευαστικής παραγωγής 2010-2020 ανά χώρα (σε δις δολάρια).

 

5. Οι 15 μεγαλύτερες κατασκευαστικές αγορές του 2010.

 

6. Προβλεπόμενη ανάπτυξη στην παγκόσμια κατασκευαστική παραγωγή 2010-2020.

 

7. Επίπεδα ανάπτυξης ανά τομέα κατασκευών 2010-2020.

 

8. Προβλεπόμενη συνεχιζόμενη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.

 

9. Η σημαντική αύξηση στις αναδυόμενες αγορές.

 

10. Ποσοστιαία συνδρομή ανά χώρα, στην παγκόσμια κατασκευαστική παραγωγή 2010-2020.

 

11. Ποσοστό της παγκόσμιας κατασκευαστικής παραγωγής ανά τομέα κατασκευών το 2010.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;