Αγαπητοί φίλοι του “Sell&Build”,

Καταρχήν, θέλω να σας συγχαρώ θερμά για τη στήλη σας «Συμβουλές». Την παρακολουθώ σε κάθε τεύχος του περιοδικού σας και τη βρίσκω πολύ χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα για όλους μας και ιδιαίτερα, για τους απλούς πολίτες που αγνοούν τα κατασκευαστικά θέματα. Γι’ αυτό παίρνω το θάρρος να ζητήσω κι εγώ τη συμβουλή σας, σχετικά με το παρακάτω πρόβλημα στο ταβάνι του σπιτιού μου:

Έχουμε αγοράσει την κατοικία μας από “developer” και είναι μόλις 2 ετών. Είναι ένα μοντέρνο σπίτι με επίπεδη οροφή από μπετόν. Στο μπάνιο, στη γωνία που σχηματίζεται από το ταβάνι και τον τοίχο έχει παρουσιαστεί μούχλα. Σε άλλο δωμάτιο και πάλι στο ταβάνι, έχει παρουσιαστεί λεκές (κιτρινωπό χρώμα με σκόνη, που μοιάζει με ζάχαρη). Από πού προέρχονται αυτά τα προβλήματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Με εκτίμηση,

Φοίβος Φιλιώτης

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

 Αγαπητέ μας κ. Φιλιώτη,

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στη χώρα μας (αν είναι δυνατόν!) είναι αυτό της υγρασίας στα σπίτια. Οι λύσεις για την αποφυγή της είναι πολλές, άλλες οικονομικές και άλλες ακριβότερες. Η υγρασία μπορεί να προέρχεται από εσωτερικές συμπυκνώσεις υδρατμών. Τέτοια φαινόμενα συναντιούνται συχνά..

Αν αυτή είναι η αιτία, το σύμπτωμα θα είναι υγρές επιφάνειες, που καλύπτονται με μαυροπράσινη μούχλα. Αυτή πρέπει να είναι η περίπτωση που περιγράφετε για το ταβάνι στο μπάνιο σας. Πλύσιμο με χλωρίνη και βαφή με αντιμουχλική βαφή και συχνό αερισμό του μπάνιου, μάλλον θα δώσει τη λύση. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπετε τις «Συμβουλές» στο τεύχος 6 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας:  www.sellandbuild.com

Αν η υγρασία προέρχεται από τη διεισδύουσα βροχή, τότε θα υπάρχουν κηλίδες υγρασίας με λευκή σκόνη (άλατα) στα άκρα τους και τα χρώματα θα έχουν τάση προς αποκόλληση. Το κιτρινωπό χρώμα που αναφέρετε, προέρχεται από τη διάβρωση του οπλισμού της πλάκας, κάτι που σημαίνει: άμεση επιδιόρθωση για να αποφύγετε τα χειρότερα.

Ο περιορισμός της βροχόπτωσης τους καλοκαιρινούς μήνες, καθιστά αυτή την εποχή ιδανική για επισκευές στο σπίτι και κυρίως, στην ταράτσα, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις περιβαλλοντικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στεγανότητά της.

Η καλή μόνωση της ταράτσας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προστασία του σπιτιού από τις εξωτερικές επιθέσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χωρίς επαρκή στεγανοποίηση, υπάρχει κίνδυνος διαρροής νερού, καθώς και θερμικών ή ηχητικών απωλειών, με αποτέλεσμα, αφενός τη δημιουργία ζημιών μέσα στο σπίτι και αφετέρου την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας εντός αυτού.

Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα μόνωσης, όπως μόνωση με ασφαλτόπανα ή μόνωση με απλές μονωτικές βαφές. Αν και τα επαλειφόμενα υλικά έχουν τη θέση τους στο οπλοστάσιό μας κατά της υγρασίας, τα ασφαλτόπανα που τοποθετούνται με φλόγιστρο δίνουν, γενικά, πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, καθώς και την οικονομικότερη λύση. Λόγω του γεγονότος αυτού, οι μονωτές σπάνια δίνουν εγγύηση για τα επαλειφόμενα υλικά.

Ανάλογα με το είδος της μόνωσης που έχει χρησιμοποιηθεί στην ταράτσα του σπιτιού σας, θα πρέπει να γίνει και η επιδιόρθωση (με τα ίδια υλικά). Εάν επιθυμείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας προτείνουμε αξιόπιστα συνεργεία γι’ αυτή την εργασία.

Καλή δουλειά, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;