Αγαπητοί συντάκτες, παρακολουθώ τη στήλη σας και σας συγχαίρω για την άριστη  δουλεία που κάνετε. Ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μαζί σας και να παίρνουμε σημαντικές συμβουλές από την ομάδα σας. Ο λόγος που σας γράφω είναι ότι, οι ανάγκες της δουλειάς μου με αναγκάζουν να αγοράσω δισκοπρίονο. Θα ήθελα τη συμβουλή σας ως προς το τί θα πρέπει να προσέξω. Αλλά και τί θα πρέπει να γνωρίζω, όταν θα αγοράσω και άλλα βασικά εργαλεία για την εργαλειοθήκη μου.

Βαγγέλης Μιχαήλ, Κλήρου

Αγαπητέ κ. Μιχαήλ, όταν αγοράζετε ένα δισκοπρίονο θα πρέπει να προσέξετε τις εξής τρεις ιδιότητες που θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει:

1. Αποτελεσματικότητα

Τα δισκοπρίονα που χρησιμοποιούνται για την κοπή μπετόν, ασφάλτου και μετάλλων, είναι διαθέσιμα σε πολλά μεγέθη. Τα φορητά δισκοπρίονα, είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα στη μεταφορά, βολικά στη λειτουργία και να κόβουν διαφόρους τύπους υλικών, κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας. Ειδικά όταν κόβουν μπετόν, τα μηχανήματα αυτά είναι εκτεθειμένα σε αντίξοες συνθήκες (π.χ. παρουσία πολλής σκόνης), γεγονός που κάνει ιδιαίτερα σημαντική την ύπαρξη ενός εξελιγμένου, και ιδιαίτερα αποτελεσματικού συστήματος καθαρισμού του εισερχομένου αέρα, με σκοπό την προστασία του κινητήρα. Όταν γίνεται υγρή κοπή, ένα μεγάλο μέρος της σκόνης κατακάθεται, ενώ, εξαιτίας της ψύξης που δημιουργείται, αυξάνεται  η διάρκεια ζωής του δίσκου κοπής.

2. Εργονομία

Τα δισκοπρίονα είναι από τα πιο βαριά, φορητά μηχανήματα που υπάρχουν. Για το λόγο αυτό, η εργονομία και η ευκολία στο χειρισμό, είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν. Το μικρό βάρος, το λεπτό σώμα του κινητήρα και τα χαμηλά επίπεδα δονήσεων, αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι χειρολαβές θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί να κρατά το μηχάνημα περίπου στο ύψος των ώμων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο χειρισμός, είτε κόβετε κάθετα, είτε οριζόντια. Η τάση του ιμάντα και ο προφυλακτήρας του δίσκου κοπής, θα πρέπει να ρυθμίζονται εύκολα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά την εργασία.

3. Αξιοπιστία

Είναι σημαντικό για ένα δισκοπρίονο να διαθέτει κινητήρα υψηλής ποιότητας. Ο βραχίονας κοπής θα πρέπει να είναι σφραγισμένος, έτσι ώστε να προστατεύεται από τη σκόνη και το νερό. Ο αποτελεσματικός καθαρισμός του εισερχόμενου στον κινητήρα αέρα, μειώνει τον κίνδυνο εσωτερικής φθοράς, και σε συνδυασμό  με την ικανότητα αντιστάθμισης του φίλτρου αέρα, μειώνονται οι κίνδυνοι διακοπής της εργασίας, λόγω ενός μπουκωμένου φίλτρου αέρα

Ένα καλό δισκοπρίονο, λοιπόν, θα πρέπει να διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα καθαρισμού του εισερχομένου στον κινητήρα, αέρα. Το μηχάνημα θα πρέπει να έχει εργονομικό σχεδιασμό. Οι χαμηλές δονήσεις στις χειρολαβές αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα. Ο βραχίονας κοπής, θα πρέπει να μπορεί να περιστραφεί, έτσι ώστε να κόβει κοντά σε τοίχους.

Ελέγξτε τί αξεσουάρ διατίθενται για το μηχάνημα που θέλετε. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα καρότσι κοπής, στο οποίο να είναι εύκολο να προσαρμοστεί το δισκοπρίονο, προκειμένου να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση τομών σε μεγάλα ευθύγραμμα τμήματα ασφάλτου ή μπετόν.

 Προσέξετε:

 Την ασφάλεια

Προσέχετε κατά την αγορά των εργαλείων σας, τα σήματα ελέγχου. Το γνωστότερο γερμανικό σήμα είναι το «GS» και σημαίνει «Ελεγμένη ασφάλεια». Το «CE» επιβεβαιώνει ότι το εργαλείο ανταποκρίνεται στις οδηγίες ασφάλειας της ΕΕ. Επίσης μπορείτε να παρατηρήσετε και τα σήματα ελέγχου, όπως το σήμα TÜV ή το σήμα VDE.

Τη λαβή

Μια καλή χειρολαβή αποτελείται, είτε από λείο βερνικωμένο ξύλο, είτε από αντιολισθητικό μέταλλο, είτε διαθέτει επένδυση συνθετικού υλικού. Ιδανικές είναι οι εργονομικά διαμορφωμένες λαβές από συνθετικό υλικό δύο ή περισσοτέρων στοιχείων. Οι υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών συμβουλεύουν την αποφυγή των φτηνών εργαλείων, επειδή βρέθηκαν καρκινογόνες ουσίες στις λαβές τους.

Το υλικό

Αποφασιστικό ρόλο για την ποιότητα των κλειδιών, των κατσαβιδιών ή των τσιμπίδων, παίζει η σκληρότητα του χρησιμοποιούμενου μετάλλου. Τα υψηλής ποιότητας μηχανικά εργαλεία χειρός, κατασκευάζονται από επισκληρυμένο χάλυβα. Προσέχετε τα εργαλεία με το χαρακτηρισμό «HSS».

Τη δοκιμή

Δοκιμάστε πριν την αγορά, εάν τα εργαλεία είναι εύχρηστα και εάν τα διάφορα εξαρτήματα είναι καλά στερεωμένα. Μια κεφαλή σφυριού π.χ. δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι χαλαρή, ενώ σε ένα νέο κατσαβίδι θα έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, εάν αυτό διαθέτει επισκληρυμένη ή με διαμαντόσκονη επικαλυμμένη, μύτη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;