Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ και εγώ με τη σειρά μου, με το περιοδικό σας. Πραγματικά η στήλη «Συμβουλές» μας προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες και χρήσιμες συμβουλές σε κάθε τεύχος. Η δική μου απορία τώρα είναι, τί θα πρέπει να γνωρίζουμε σε σχέση με την ψηφιακή τηλεόραση που καθιερώνεται και στην Κύπρο;

Σας ευχαριστώ και συνεχίστε το έργο σας με τον ίδιο τρόπο!

 

Οδυσσέας Οδυσσέως, Λευκωσία

Αγαπητέ κ. Οδυσσέως,

 

Το γεγονός ότι μέσω της στήλης μας μπορούμε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας, μας χαροποιεί. Και γι’ αυτό όλες τις απορίες που λαμβάνουμε από το τηλέφωνο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Τώρα, όπως είπατε κι εσείς, το νησί μας καλωσορίζει την ψηφιακή τηλεόραση, κάτι που θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Δεν προϋποθέτει ούτε αλλαγή των κεραιών λήψης τηλεοπτικών εκπομπών, ούτε αλλαγή των δεκτών τηλεόρασης που χρησιμοποιούνται σήμερα, παρά μόνο την προσθήκη ενός αποκωδικοποιητή MPEG4, ο οποίος διατίθεται στην αγορά προς 80 περίπου ευρώ, τιμή που αναμένεται να μειωθεί κι άλλο, σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Το Υπουργείο επεσήμανε πως σε περίπτωση παράλειψης χρήσης αποκωδικοποιητή MPEG4 μετά την 1η Ιουλίου 2011, δεν θα είναι δυνατή η λήψη τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, εάν προτίθεστε να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση, να ενημερωθείτε πλήρως, προτού αποφασίσετε για την τιμή και τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, τηλεοπτικού δέκτη με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG4 έναντι τηλεοπτικού δέκτη χωρίς ενσωματωμένο, αλλά και με εξωτερική προσθήκη αποκωδικοποιητή MPEG4.

 

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ 

 • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξετε την παλιά σας συσκευή.
 • Εάν η τηλεόρασή σας δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 (πράγμα που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία για τις τηλεοράσεις που αγοράστηκαν μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009), για να μπορέσετε να λάβετε το νέο ψηφιακό σήμα, αρκεί να εφοδιαστείτε με ένα αποκωδικοποιητή και να τον εγκαταστήσετε στην παλιά σας συσκευή.
 • Ο αποκωδικοποιητής αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4.
 • Για τις τηλεοράσεις χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4, κυκλοφορούν στο εμπόριο δύο είδη αποκωδικοποιητών:
 1.  SD (Standard Definition) ή μόνο με έξοδο scart, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου CRT (παλιές τηλεοράσεις, κουτιά).
 2. HD (High Definition) ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις τύπου LCD/Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).
 • Υπάρχει επίσης εναλλακτικά, η δυνατότητα αγοράς κάρτα μετατροπέα (module) MPEG4, όμως οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται μόνο σε τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI), και με μόνο μειονέκτημα ότι προσθέτουν χρονοκαθυστέρηση στην αλλαγή καναλιών, μη όντας συμβατές με όλες τις τηλεοράσεις. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά η συμβατότητα με την συσκευή σας.
 • Ο αποκωδικοποιητής που θα αγοράσετε θα πρέπει να πληροί οπωσδήποτε την προδιαγραφή MPEG4,για να μπορεί να καλύπτει και τα ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν με τεχνολογία MPEG2, ενώ το αντίστροφο δεν γίνεται.
 • Θα πρέπει να ζητάτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης του αποκωδικοποιητή σας, σε περίπτωση μη συμβατότητας με την συσκευή σας. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναζητάτε την ειδική σήμανση συμβατότητας Digea, για να είστε σίγουροι ότι η συσκευή σας θα δουλεύει πλήρως και με όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η ψηφιακή τηλεόραση.
 • Προσοχή σε παραπλανητικές προσφορές από το εμπόριο, για νέες τηλεοράσεις σε πολύ χαμηλές τιμές. Ζητείστε επίμονα να σας βεβαιώσουν ότι πληρούν την προδιαγραφή MPEG4, και όχι MPEG2! Είναι θεμιτό να υπάρχουν προσφορές για τηλεοράσεις MPEG2, αρκεί να γνωρίζετε ότι προβαίνοντας σε μια τέτοια αγορά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μια επιπλέον συσκευή (αποκωδικοποιητή ή κάρτα μετατροπέα) που θα πληροί την προδιαγραφή MPEG4 (πολλά διαφημιστικά φυλλάδια δεν αναφέρουν αυτή την διευκρίνιση!).
 • Η υπηρεσία της ψηφιακής τηλεόρασης πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έχει συνδρομή, αφού σας παρέχεται μέσω της DIGEA και άλλων ψηφιακών παροχών, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
 • Θα πρέπει επίσης να προσέξετε να μην πέσετε θύματα εξαπάτησης εταιριών που σας ενημερώνουν για ειδικές προνομιακές τιμές για αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις, επειδή πρόκειται να χάσετε το τηλεοπτικό σας σήμα!
 • Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν απαιτείται κανένα ειδικό ψηφιακό αξεσουάρ, όπως κεραίες, καλώδια, βύσματα, ούτε και καμία αλλαγή στην εγκατάσταση της κεραίας. Το μόνο που ίσως χρειασθεί σε κάποιες περιπτώσεις, είναι η μείωση της ενίσχυσης του σήματος στον ενισχυτή της κεραίας σας.
 • Εφ’ όσον η τηλεόρασή σας πιάνει τα αναλογικά κανάλια από τα κέντρα που θα εκπέμψουν ψηφιακά, θα πρέπει να πιάνει και τα ψηφιακά. Δεν χρειάζεται αλλαγές, ούτε κεραίας, ούτε καλωδίωσης, ούτε άλλες ειδικές τεχνικές εργασίες που μπορεί κάποιοι να σας προτείνουν.
 • Τέλος συστήνουμε στους καταναλωτές να μην αγοράζουν αποκωδικοποιητές, πριν την επίσημη ανακοίνωση ψηφιακής εκπομπής σήματος στην περιοχή τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;