Αγαπητοί συντάκτες, παρακολουθώ τη στήλη σας και σας συγχαίρω για την άριστη  δουλεία που κάνετε. Ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μαζί σας και να παίρνουμε σημαντικές συμβουλές από την ομάδα σας. Ο λόγος που σας γράφω είναι γιατί εδώ και καιρό αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα στην μονοκατοικία μου (παλαιότητας 20 χρόνων) και δεν ξέρω τι ακριβώς πρέπει να κάνω. Ελπίζω να μπορείτε να με βοηθήσετε.

Πέτρος Στυλιανού, Λεμεσός

Αγαπητέ κ. Στυλιανού

Ένας πραγματικός εφιάλτης για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είναι η υγρασία των κτιρίων, όπου κι αν εμφανιστεί, κάτι που μπορεί να τρομάξει όσους δεν γνωρίζουν τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Όμως τι είναι στην πραγματικότητα η υγρασία; Ουσιαστικά είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στο συγκεκριμένο χώρο.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή της είναι να εντοπίσουμε τα αίτια που την προκαλούν.

Πιθανοί παράγοντες της αποθήκευσης υγρασίας σε διάφορους χώρους, είναι οι υδρατμοί από το μαγείρεμα, από το μπάνιο, από τα διάφορα μηχανήματα που λειτουργούν στο σπίτι, καθώς και από το άπλωμα των ρούχων στο εσωτερικό της οικίας.

Η υγρασία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη στεγανοποίηση του χώρου, με το συνεχή και επαρκή εξαερισμό του, και με εκτόνωση των υδρατμών, γεγονός που θα προστατέψει ταυτόχρονα και την υγεία σας, από διάφορες αλλεργίες και άσθματα.

Στα μπάνια για παράδειγμα, η υγρασία είναι ένα καθημερινό και σύνηθες φαινόμενο, και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές κατασκευάζονται με παράθυρα για να μπορούν να αερίζονται. Αν πάλι είναι εσωτερικά, διαθέτουν συστήματα εξαερισμού για να ανανεώνετε ο αέρας και να αποτρέπεται η εμφάνιση της υγρασίας.

Επίσης με το πρώτο σημάδι εμφάνισης του φαινομένου από διαρροή σωλήνων, αναπόφευκτα καλείται ο υδραυλικός για μόνωση, ώστε να σταματήσει η διαρροή. Πιθανή καθυστέρηση ή αμέλειά σας, θα οδηγήσει σε φουσκωμένα πατώματα, τοίχους έτοιμους να πετάξουν το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένοι, ή ακόμη και τα πλακάκια που είναι τοποθετημένα σε αυτούς.

Αρκετά συχνή είναι η εμφάνιση της υγρασίας από τις χειμωνιάτικες βροχές ή γενικά από την είσοδο του νερού μέσω ρωγμών ή ατελειών του κτιρίου. Συνήθως αυτό εμφανίζεται κυρίως στα μπαλκόνια και τις ταράτσες που είναι επενδυμένα με πλακάκια ή μάρμαρα, και που αιτία των οποίων είναι ασφαλώς τα λάθη που γίνονται κατά την κατασκευή του κτιρίου. Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορούν να σας δώσουν τα ισχυρά στεγνωτικά αστάρια εξωτερικής χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα, πρέπει να τοποθετηθούν μονωτικά υλικά σε όλες τις ευπαθείς επιφάνειες της κατοικίας. Στο υπόγειο, στα διαχωριστικά, στα χωρίσματα μεταξύ ορόφων αλλά και στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και σωληνώσεις. Μία τέτοια διαδικασία και λειτουργία πρέπει να πραγματοποιηθεί από άνθρωπο ειδικό και με πείρα στις μονώσεις.

Ένα αρκετά ενοχλητικό, αλλά φυσικό επακόλουθο της υγρασίας, είναι ο σχηματισμός μούχλας. Πρόκειται για φυτικούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες και αναπτύσσουν αποικίες που τρέφονται με οργανική ύλη. Την χαρακτηρίζει το πράσινο ή μαύρο της χρώμα.

Η μούχλα είναι επιβλαβής στον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να ανεχθεί μόνο συγκεκριμένες συγκεντρώσεις της. Όταν αυτές υπερβούν κάποιο όριο, μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να εκδηλώσει προβλήματα υγείας, όπως αλλεργία ή άσθμα.

Την μούχλα μπορείτε να την αντιμετωπίσετε άμεσα, καθαρίζοντας την περιοχή με χλωρίνη, και αφήνοντάς την έπειτα, να στεγνώσει καλά.

Τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται συχνά σε κατοικίες παλαιότερες των δέκα ετών, ενώ στα νεότερα σπίτια είναι πιο σπάνιο, με εξαίρεση βέβαια, τις περιπτώσεις που υπάρχουν λάθη στη διαδικασία μονώσεως και κατασκευής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;