Αγαπητοί συντάκτες, παρακολουθώ τη στήλη σας και σας συγχαίρω για την άριστη  δουλειά που κάνετε. Ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε μαζί σας και να παίρνουμε σημαντικές συμβουλές από την ομάδα σας. Ο λόγος που σας γράφω είναι γιατί θα ήθελα να μάθω με ποιο τρόπο επιτέλους θα μπορούσα ν’ απαλλαγώ από το πρόβλημα της υγρασίας στα παράθυρα του σπιτιού μου.   

Ελένη Χρίστου, Λεμεσός

 

Αγαπητή κα Χρίστου,

Η υγρασία αποτελεί έναν από τους κύριους εχθρούς όλων των σπιτιών και όχι μόνο, αφού εργασιακοί χώροι, καταστήματα κ.τ.λ., πολλές φορές καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγρασίας.

Τι είναι όμως στην ουσία η υγρασία; Πρόκειται για την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στο συγκεκριμένο χώρο. Κάθε χρόνο, κυρίως με τον ερχομό του χειμώνα, αρχίζει να δημιουργείται η συμπύκνωση των υδρατμών στα τζάμια και στα πλαίσια των κουφωμάτων. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από διάφορες αιτίες.

Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο, επειδή ο θερμός αέρας που έρχεται σε επαφή με την κρύα γυάλινη επιφάνεια ψύχεται, και οι υδρατμοί του αέρα υγροποιούνται με αποτέλεσμα να κυλούν στον παγωμένο υαλοπίνακα.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, όταν η ποσότητα του συμπυκνώματος του υδρατμού είναι μικρή, στις άκρες του παραθύρου. Αντίθετα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όταν όλο το τζάμι καλύπτεται από συμπύκνωμα υδρατμών, ή όταν αρχίζουν να “ιδρώνουν” τα προφίλ των πλαισίων και να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια εξάπλωσης της υγρασίας.

Τρόποι καταπολέμησης

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή της είναι ν’  αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που τελικά την προκαλεί.

  • Πολλές φορές υπάρχει περίπτωση εάν δεν έχουν μονωθεί κάποια δομικά στοιχεία του κτιρίου (πλάκες, δοκάρια, κολώνες από μπετόν), να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «θερμογέφυρες» και τότε να παρουσιαστεί υγρασία στο εσωτερικό τους λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών του αέρα του χώρου. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και σε κουφώματα αλουμινίου που δεν έχουν μονωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα υγρασίας στα παράθυρα μιας οικίας ή ενός επαγγελματικού υποστατικού. Σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη είναι η σωστή μόνωση των κουφωμάτων αλουμινίου από την αρχή, ή η επανατοποθέτηση πλαισίων – κουφωμάτων αλουμινίου, με θερμομονωτικές ικανότητες, δηλαδή, θερμοδιακοπτόμενα, με χρήση πολυαμιδίου μέσα στο προφίλ του πλαισίου, γεγονός που δίνει οριστική λύση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο που τα προφίλ UPVC μπαίνουν στην αγορά για να αντικαταστήσουν τα προφίλ αλουμινίου. Όπως και με τη μέθοδο της θερμογράφισης, μπορούμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά των κουφωμάτων και να επέμβουμε όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για τη βελτίωση της απόδοσής τους.
  • Κουφώματα με εξαιρετικά καλές μονωτικές ιδιότητες και μάλιστα σε σπίτια ολοκαίνουργια, μπορούν επίσης να εμφανίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αυτή τη φορά, εξαιτίας της πολύ καλής θερμομόνωσης του σπιτιού εσωτερικά, και σε συνδυασμό με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες εξωτερικά (τους χειμερινούς μήνες), προκύπτει «το φαινόμενο της κατσαρόλας», όπως συνηθίζεται να λέγεται από κάποιους. Σε αυτή την περίπτωση ο καλός εξαερισμός του χώρου, και ένα βάψιμο στα 3 χρόνια μπορεί να σας απαλλάξει από την ενοχλητική ατμόσφαιρα που δημιουργείται. Επίσης κάποιοι ειδικοί προτείνουν μαζί με τον καλό εξαερισμό, και την τοποθέτηση γυψοσανίδας επενδυμένης με πολύ καλή μόνωση, στους εξωτερικούς τοίχους, τα παράθυρα των οποίων έχουν πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;