Η τεχνολογία προχωρά αλόγιστα και εμείς ακολουθούμε πίσω. Έρχονται νέες εποχές, όπου ο άνθρωπος θα εξουσιάζεται από τις μηχανές και τα ρομπότ και η παρέμβασή του θα έχει δευτερεύουσα σημασία. Μέχρι που μπορεί να φτάσει όμως αυτή η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη; Κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Το βέβαιο είναι ότι η τεχνολογία αναπτύσσεται ταχύτατα και στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας.

Νέα προϊόντα δηλώνουν την άφιξή τους στην αγορά. Προϊόντα, όμως, που προκαλούν αντιδράσεις θετικές και αρνητικές, διότι μπορούν ακόμα να τεθούν σε εφαρμογή και χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Να τι εννοούμε όταν λέμε ότι η τεχνολογία τρέχει….και ποιος την προφτάνει!!!

Μη ξαφνιαστείτε, λοιπόν, αν αύριο το πρωί συναντήσετε τους νέους σας συναδέλφους στο εργοτάξιο: τον “Wally”, το ρομπότ τοιχοποϊίας, τον “Beto”, το ρομπότ που θα είναι υπεύθυνο για την επιπεδοποίηση του μπετόν ή ακόμα, τον “Sova”, το ρομπότ τοποθέτησης επιχρίσματός. Και μάλιστα, ο “Wally”, ο “Beto” και ο “Sova”, θα είναι πιο ικανοί, πιο επιδέξιοι και θα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τον Γιώρκον, τον Μωχάμετ και τον Ερτογάν!

Και όλη αυτή η εισαγωγή……….. για να σας προετοιμάσουμε για το νέο βακτήριο που εφευρέθηκε και θα αυτό-διορθώνει το μπετόν. Τι εννοούμε; Σε περίπτωση πρόκλησης κάποιας ρωγμής ή οξείδωσης, κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης υγρασίας στο σκυρόδεμα, τα συγκεκριμένα βακτήρια «ξυπνούν» και αντιδρούν στην επαφή με κάθε είδους υγρό και δραστηριοποιούνται άμεσα.

Μετά από πολλαπλές εργαστηριακές και άλλου είδους δοκιμές που διεξήγαγε, ο Γερμανός ερευνητής Xενκ Γιόνκερς, ειδικός σε θέματα δομικών υλικών, κατάφερε να εντοπίσει ένα είδος βακτηρίων, που έχουν την μοναδική ικανότητα να επιβιώνουν υπό τις πιο αντίξοες και ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στο μπετόν.

Πως ακριβώς δρουν ; Διαχωρίζουν και απομονώνουν τον ασβεστίτη από το υπόλοιπο υλικό, χρησιμοποιώντας τον, ως υλικό συγκόλλησης, «σφραγίζοντας» τη ρωγμή στο μπετόν.

Σήμερα, οι κατασκευαστές ενισχύουν το σκυρόδεμα με ράβδους χάλυβα, ώστε να περιορίζουν όσο μπορούν τις ρωγμές, όμως αυτές δεν μπορούν να «αυτόθεραπευτούν». Το νερό και τα άλατα διεισδύουν στο χάλυβα, προκαλώντας διάβρωση, η οποία φθείρει περαιτέρω την κατασκευή. Το νέο υλικό, που θα περιέχει τα βακτήρια δεν θα απαιτεί ενίσχυση με χάλυβα και δεν θα επιτρέπει την επίδραση της διάβρωσης. Κατά συνέπεια τα βακτήρια “οι νέοι μάστορες των οικοδομών”, στο σύντομο μέλλον υπόσχονται κατασκευές μεγαλύτερης διάρκειας και αξιοπιστίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;