Με βάση το άρθρο 305Α του Ποινικού Κώδικα, η έκδοση ακάλυπτης επιταγής, η οποία παραμένει απλήρωτη για δεκαπέντε ημέρες μετά την παρουσίασή της, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι ακάλυπτες επιταγές, πέραν του ότι υποσκάπτουν τον ρόλο της επιταγής ως βασικού και αξιόπιστου μέσου διενέργειας πληρωμών, αποτελούν και αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα και φερεγγυότητα των επιχειρήσεων και των εμπορευόμενων, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Στους περί Τραπεζικών Εργασιών και περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμους, εξουσιοδοτείται η δημιουργία, τήρηση και λειτουργία ενός Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών «ΚΑΠ», στο οποίο καταχωρούνται, σύμφωνα με σαφώς καθοριζόμενη διαδικασία, πληροφορίες και στοιχεία για εκδότες ακάλυπτων επιταγών και δικαστικές καταδίκες για αδικήματα σχετικά με ακάλυπτες επιταγές.

Μια από τις επιπτώσεις καταχώρησης ενός εκδότη επιταγών στο ΚΑΠ είναι η παγιοποίηση όλων των τρεχούμενων λογαριασμών, κάτι που συνεπάγεται ότι όσες επιταγές παρουσιαστούν μετά την καταχώρηση, επιστρέφονται απλήρωτες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ζητούν αμέσως από τα καταχωρημένα πρόσωπα να επιστρέψουν όλα τα μη χρησιμοποιημένα βιβλιάρια επιταγών .

Πρόσωπο καταχωρείται στο “ΚΑΠ”, εάν  σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών εκδώσει τρεις τουλάχιστον ακάλυπτες  επιταγές.

Αν ακολουθήσουμε το πιο κάτω παράδειγμα θα δούμε πως μια αξιόπιστη και φερέγγυα επιχείρηση μπορεί να βρεθεί καταχωρημένη στο “ΚΑΠ”, χωρίς να φταίει σε τίποτα.

Μια αξιόπιστη και φερέγγυα επιχείρηση, λοιπόν, «Α» λαμβάνει πληρωμή με επιταγή από την Εταιρεία «Β». Η επιχείρηση «Α», αφού καταθέσει την επιταγή στον τρεχούμενο λογαριασμό της, εκδίδει με τη σειρά της, επιταγές προς τους  «Γ», «Δ» και «Ε».

Σε μερικές μέρες η τράπεζα του «Α», τον ειδοποιεί ότι η επιταγή του «Β» είναι ακάλυπτη και επιστρέφεται. Στην συνέχεια οι τράπεζες των «Γ», «Δ» και «Ε» ειδοποιούν επίσης, τους πελάτες τους ότι η επιταγή του «Β» είναι ακάλυπτη και τους επιστρέφεται. Ο «Β» καταχωρείται αμέσως στο “ΚΑΠ”, γιατί έχει εκδώσει τρεις ακάλυπτες επιταγές μέσα σε χρονικό διάστημα 12 μηνών. Όσο για τον «Α» την γλυτώνει, εάν διευθετήσει το πρόβλημα εντός 15 ήμερων . Εάν όμως, ο «Γ», «Δ» και «Ε» εκδώσουν και αυτοί επιταγές συνεχίζοντας την αλυσίδα, τότε το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών μεταφέρεται από επιχείρηση σε επιχείρηση με γρηγορότερους ρυθμούς από τον Ιό της Γρίπης Α (Η1Ν1).

Το πιο πάνω παράδειγμα δεν είναι καθόλου υποθετικό. Ο αριθμός φυσικών ή νομικών πρόσωπων καταχωρημένων στο “ΚΑΠ” παρουσιάζει σημαντική αύξηση πέραν του 170%, κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2009, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα δε ποσά που έχουν εκδοθεί με ακάλυπτες επιταγές για τους πρώτους 9 μήνες του 2009, έχουν ξεπεράσει τα 7 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;