Για τους παλιούς οικοδόμους και εργολάβους, ο συσκευασμένος σουβάς έφερε μεγάλη ανακούφιση, αφού όσοι είχαν την ατυχία να εργαστούν στα εργοτάξια πριν το 1980, θυμούνται πολύ καλά το πόσο πολύπλοκη ήταν η διαδικασία ετοιμασίας του σουβά τρίτου χεριού. 

Συγκεκριμένα, έπρεπε να σκαφτεί λάκκος σε βάθος 1-2 μέτρων και να γεμιστεί με ασβέστη πρώτης ύλης, σχήματος χοντρού κόκκου. Ακολούθως, αυτό το υλικό έπρεπε να σβηστεί με νερό. Στη συνέχεια έπρεπε να μείνει για δύο με τρεις εβδομάδες, μέχρι να ολοκληρωθεί η χημική αντίδραση του υλικού, το οποίο στη συνέχεια δημιουργούσε μια κρεμώδη λάσπη. Η λάσπη αυτή έπρεπε να αναμιχθεί με ψιλόκοκκο άμμο και νερό, και να φιλτραριστεί μέσα από λεπτόκοκκο κόσκινο, και τέλος να αποθηκευτεί σε βαρέλια γι’ άλλες μια με δυο βδομάδες, προκειμένου να ωριμάσει το υλικό και να είναι έτοιμο για χρήση.

Οι ταχύτητες της εποχής στην οποία ζούμε, δεν επιτρέπουν τέτοιες χρονοβόρες διαδικασίες. Γι’ αυτό και η πλήρης αντικατάσταση αυτής της πατέντας, με έτοιμο συσκευασμένο τρίτο χέρι, είναι πλέον γεγονός.

Άλλωστε υπάρχουν χώρες στις οποίες ακόμη κι ο παραδοσιακός σουβάς (πρώτο και δεύτερο χέρι) έχει εξ’ ολοκλήρου αντικατασταθεί με συσκευασμένα επιχρίσματα.

Σημείο αναφοράς αυτής της αντικατάστασης είναι σαφέστατα η μείωση του τελικού κόστους, αφού η μεταφορά και η επεξεργασία αδρανών υλικών (άμμου) και τσιμέντου (ανάμειξη, μεταφορά με αμαξάκια, ανύψωση κλπ.) μεταφράζονται σε εργατικά χέρια, δηλαδή επιπλέον χρηματική επιβάρυνση 

Τα πλεονεκτήματα ωστόσο του θερμομονωτικού σουβά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα ελαφρύ υλικό, χαμηλού εργατικού κόστους επεξεργασίας και τοποθέτησης, το οποίο έχει –ανάμεσα στ’ άλλα-κι εξαιρετική θερμομονωτική απόδοση.

Ας ετοιμαστεί, λοιπόν, η αγορά (μελετητές, εργολάβοι, τεχνίτες) για την αναμενόμενη κυριαρχία των συσκευασμένων έτοιμων υλικών, αφού ο έτοιμος θερμομονωτικός σουβάς είναι βέβαιο πως σύντομα θα κυριαρχήσει στην αγορά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;