Η υποβολή προσφοράς για οποιοδήποτε έργο (μικρό ή μεγάλο) είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία, τόσο για τον εργολάβο, όσο και για τον Σύμβουλο που θα ετοιμάσει και θα αξιολογήσει τις προσφορές. Ποιος όμως επωμίζεται το τελικό κόστος; Μα φυσικά ο ιδιοκτήτης του έργου.

Δυστυχώς για πολλά έργα που εκτελούνται στην Κύπρο, το κόστος της διαδικασίας υποβολής προσφορών είναι πολύ μεγάλο, αν και  καλά κρυμμένο στις τιμές του εργολάβου. Μιλάμε ασφαλώς για τις περιπτώσεις  έργων που προκηρύσσονται με υποβολή προφορών για κατ’ αποκοπήν ποσό. Οι οποιεσδήποτε ασάφειες στα σχέδια και τους όρους των Συμβούλων μελετητών, ερμηνεύονται από τον προσφοροδότη εργολάβο, πάντοτε, με τον πιο δαπανηρό και επισφαλή τρόπο για τον εργολήπτη.

Συνήθως τα συμβόλαια με κατ’ αποκοπήν ποσό δημιουργούν πολλές αμφισβητήσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, και εξαρτώνται κυρίως από την κρίση και την αντικειμενικότητα του Επιβλέποντος Αρχιτέκτονα/ Πολιτικού Μηχανικού.

Το σίγουρο είναι ότι κάποιος από τους συμβαλλόμενους θα χάσει – και συνήθως το θύμα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ιδιοκτήτης.

Ανεπιφύλακτα λοιπόν προτείνουμε όπως τα έργα εκτελούνται με τη χρήση Δελτίων Ποσοτήτων, και κατ’ επέκταση με συμβόλαια με ποσότητες, αφού η μέθοδος αυτή φέρει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο στο στάδιο υποβολής και αξιολόγησης προσφορών, όσο και στο στάδιο εκτέλεσης.

Όταν το δελτίο ποσοτήτων ετοιμαστεί από έμπειρο επιμετρητή, οι όποιες ασάφειες σχεδίων και όρων, αντιμετωπίζονται έγκαιρα και δίνονται οι σωστές οδηγίες και διευκρινήσεις μέσα στο δελτίο ποσοτήτων. Ο κάθε προσφοροδότης υποβάλλει την προσφορά του στο κοινό προδιαγραφόμενο δελτίο ποσοτήτων και προσφοράς, και ως εκ τούτου, η αξιολόγηση γίνεται σαφώς πιο εύκολη και πιο δίκαιη, και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Η δε παρακολούθηση του έργου στο στάδιο της εκτέλεσης, και ιδιαίτερα κατά την έκδοση πιστοποιητικών πληρωμής, είναι πιο εύκολη, πιο πρακτική και πιο δίκαιη για τους συμβαλλόμενους, ενώ οι ασάφειες και οι αμφισβητήσεις των όρων και προδιαγραφών, ελαχιστοποιούνται.

Άλλωστε, όταν αυτές οι διαδικασίες απλοποιούνται, το έργο εκτελείται ομαλά, αποπερατώνεται έγκαιρα, και μάλιστα με ελάχιστες – ή και ασήμαντες – παρεξηγήσεις και διαφορές.

Εν κατακλείδι, η μέθοδος εκτέλεσης έργων με δελτία ποσοτήτων είναι πιο δίκαιη και πιο διαφανής από τη διαδικασία του κατ’ αποκοπήν ποσού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;