Τι σημαίνει   Τοίχος; Η πιο απλή ερμηνεία της λέξης  «τοίχος» είναι η «κατασκευή από μπετόν ή τούβλο ή μπλοκ ή ξύλο, ή από υλικά ξηρής δόμησης, τα όποια περικλείουν ένα χώρο. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά όταν πρόκειται για τον τοίχο του σπιτιού σας;

Για έναν έμπειρο Επαγγελματία Σύμβουλο Μελετητή ο τοίχος είναι ένα πολύπλοκο κατασκεύασμα το οποίο μετά το σκελετό, ίσως αποτελεί το κυριότερο μέρος της οικοδομής. Δυστυχώς η άγνοια και η κούρσα του εύκολου κέρδους επηρεάζει κατά πολύ τη σωστή αντιμετώπιση, όχι μόνο από τους Μελετητές του έργου, αλλά ακόμα κι από τους προμηθευτές των υλικών τοιχοποιίας, ή και τον ιδιοκτήτη του έργου που ψάχνει την  οικονομικότερη λύση.

Ο έμπειρος επαγγελματίας σύμβουλος Μελετητής  θα πρέπει να καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη σε σωστές επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη και αξιολογώντας, όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό του τοίχου.

Το βάρος των υλικών τοιχοποιίας επηρεάζει τη στατική ασφάλεια του κτιρίου. Ο βαρύς τοίχος απαιτεί μεγαλύτερη αντοχή στο σκελετό της οικοδομής. Όταν αυξάνεται το πάχος των κολώνων και των δοκών, αυξάνεται και το πάχος των τοίχων, και κατά συνέπεια το κόστος του τοίχου και του σκελετού.

Η θερμομόνωση του κτιρίου που παρέχεται από τον τοίχο, επηρεάζει συνήθως αρνητικά το αρχικό κόστος, αλλά σίγουρα θετικά την μακροχρόνια εξοικονόμηση ενεργείας .

Η επιλογή των υλικών που συνθέτουν τον τοίχο επηρεάζει το εργατικό κόστος και το κόστος των υλικών, όπως επίσης  επηρεάζει  και την μακροχρόνια συντήρηση.

Η επιλογή υλικών που συνθέτουν το τοίχο είναι όμως από μόνο του ένα άλλο πολύπλοκο θέμα. Δεν είναι τυχαίο που σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο)  υπάρχει η ειδίκευση του Materials Engineer (Μηχανικός Υλικών). Τέτοιος όμως Μηχανικός στην Κύπρο, δεν εγγράφεται στο ΕΤΕΚ. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν προμηθευτές υλικών που να παράγουν ή να διαθέτουν πλήρη γκάμα υλικών, η οποία να συνθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα τοιχοποιίας. Δηλαδή, άλλοι προμηθεύουν το τούβλο ή μπλοκ, άλλοι τη γόμα, άλλοι το σοβά, άλλοι το τρίτο χέρι ή τη σπάτουλα, και άλλοι τα τελειώματα (μπογιά, γραφιάτο, πλαστικά και ακριλικά επιχρίσματα κλπ.). Και το χειρότερο… άλλα ανεξάρτητα συνεργεία τοποθετούν τα υλικά αυτά.

Η πολυπλοκότητα όμως δεν τελειώνει εδώ. Πιο είδος τούβλου; Τρυπητό 6-τρυπο ή 8-τρυπο; Ποιού σχήματος, στρογυλό-τρυπο ή  τεραγωνό-τρυπο; Ποιο πάχος τούβλου, 10εκ., 15εκ., 20εκ., 25εκ.ή 30εκ.; Ας μην επεκταθώ στα μπλοκ και στους σοβάδες ή ακόμα και στα τελειώματα, αφού γίνεται αντιληπτό το μήνυμά μου.

Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος όταν παρουσιαστούν οι πρώτες ρωγμές και οι υγρασίες στους τοίχους, τα ξεφλουδίσματα και οι αποκολλήσεις των επιχρισμάτων.

Το πιο εύκολο είναι να τα φορτώσουμε στο Επιβλέποντα και στον Εργολάβο, και εκείνοι με τη σειρά τους στους υπόλοιπους. Για σκεφτείτε τι θα πει ένας ανεξάρτητος κριτής (όπως ο δικαστής για παράδειγμα), όταν τεθεί ενώπιόν του το μπάχαλο που επικρατεί.

Το πιο σίγουρο  είναι ότι στο τέλος την πληρώνει ο ιδιοκτήτης. Δεν είναι λοιπόν τυχαίος ο τίτλος του άρθρου.

Στα επόμενα τεύχη θα αναλύσουμε τους διάφορους  τύπους  τοιχοποιίας και τα υλικά που τα συνθέτουν, με αναφορές σε κόστη και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;