Είμαι σίγουρος ότι η σειρά των άρθρων που θα φιλοξενήσουμε στο περιοδικό S&B, στο παρόν και στα επόμενα τεύχη, θα διαφωτίσουν τους αναγνώστες μας και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα μάρκετινγκ στον κατασκευαστικό τομέα.

Αρχίζουμε λοιπόν με το μέρος Α΄ της σειράς, με θέμα “Italian Design”. Αλήθεια, πόσοι Κύπριοι παρασύρονται καθημερινά και πληρώνουν υπερεκτιμημένα έπιπλα υπνοδωματίων, σαλονιού και εξοπλισμού κουζίνας με το άκουσμα ότι είναι “ιταλικά” ή ότι είναι “Italian Design” ή ακόμη ότι είναι “ιταλικής προέλευσης”; Αρκεί μόνο να πούμε ότι στην Ιταλία εάν κάποιος διαφημίσει τα προϊόντα του, χρησιμοποιώντας τα πιο πάνω εργαλεία μάρκετινγκ, κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει. Μην παραξενεύεστε, απλά σκεφτείτε πως και στην Κύπρο αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο όταν μιλάμε για κυπριακά προϊόντα ή κυπριακής κατασκευής έπιπλα!

Υποτιμούμε τους εαυτούς πιστεύοντας ότι μια κατασκευή σχεδιασμένη από οποιοδήποτε Ιταλό σχεδιαστή, δεν θα μπορούσε να σχεδιαστεί από κάποιο Κύπριο. Θα πρέπει όμως να σας ενημερώσω πως τα περισσότερα έπιπλα που αγοράζουμε στην Κύπρο ως Ιταλικά, παράγονται στη χώρα με τα χαμηλότερα ημερομίσθια και κατασκευαστικά κόστη, την Κίνα. Ακολούθως, εισάγονται από τις Ιταλικές εταιρείες, συσκευάζονται σε πολυτελή περιτυλίγματα στα οποία επικολλώνται διάφορα πιστοποιητικά ποιότητας, και εξάγονται πλέον ως Ιταλικά σε όλες τις χώρες.

Είναι αποδεκτό, ότι όντως οι Ιταλοί έχουν όνομα ως άριστοι σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και διακοσμητές. Ποιος όμως Κύπριος είναι διατεθειμένος να πληρώσει πρωτοποριακό σχεδιασμό επίπλου σε οποιονδήποτε Κύπριο σχεδιαστή, αρχιτέκτονα ή διακοσμητή; Παρασύρεται λοιπόν ο Κύπριος καταναλωτής, αφού αγοράζει τα κινέζικα για ιταλικά, μόνο και μόνο για να λέει στο γείτονα ή στον κουμπάρο του, πως τα έπιπλά του είναι ιταλικά!

Όντως το ερμάρι που απεικονίζεται στη φωτογραφία έχει μια απλή, προσεγμένη αισθητική. Αν αναλύσουμε όμως τα υλικά κατασκευής του με τις τιμές της Κίνας, έχουμε θύρες MDF μπογιατισμένες με λακαριστή μπογιά ματ άσπρο, αξίας 10 €/m2, δύο πανέμορφα χερούλια μήκους 120 εκ. αξίας 9 ευρώ ανά τεμάχιο και δύο μικρότερα χερούλια μήκους 30 εκ. αξίας 4 ευρώ ανά τεμάχιο, σκελετός ερμαριού από μελαμίνη 15 €/ m2 και τρία κομψά φωτιστικά αξίας 7 ευρώ ανά τεμάχιο. Δηλαδή, το φινετσάτο ερμάρι μεγέθους 12 m2 κατασκευάζεται από κινέζικα υλικά, αξίας μόλις 350 ευρώ. Αφού όμως περάσει από Ιταλία και ακολούθως στον Κύπριο εισαγωγέα, θα στοιχίσει στον Κύπριο καταναλωτή 5.000 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή είναι… Ιταλικό!

Ας ξυπνήσουμε όλοι επιτέλους, αφού το ίδιο ακριβώς ερμάρι με τα ίδια υλικά μπορεί να κατασκευαστεί στην Κύπρο στην τιμή των 1800 ευρώ. Άσε που έτσι κι αλλιώς το ερμάρι που αγοράσατε 5000 ευρώ, μπορεί να είναι κι αυτό κυπριακό! Εν όψει των όσων αναφέραμε, διερωτώμεθα… το ακριβό είναι όντως και καλό;

Το μάρκετινγκ των οικοδομών συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;