Η στήλη μας «ανοικτή επιστολή», σήμερα έχει την τιμή να φιλοξενήσει επιστολή απάντησης του υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε δημοσίευμα του «Sell & Build» στο προηγούμενο τεύχος.

Παραθέτουμε λοιπόν με κάθε αντικειμενικότητα το προηγούμενό μας δημοσίευμα  και την απάντηση του Υπουργού κ. Ν. Συλικιώτη.

Κατερίνα, χρησιμοποίησε την ιδία σελίδα του προηγούμενου τεύχους αν είναι πιο εύκολο

Προηγούμενη δημοσίευση

Αν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ!!!

Ένα νεαρό ζευγάρι άρχισε την ζωή του με ένα όνειρο: την ανέγερση της κατοικίας του, με σκοπό την στέγαση της οικογένειας του! Αφού μάζεψε λοιπόν τις οικονομίες του, λίγα από το γάμο και λίγα από τους γονείς, μαζί με ένα ενισχυμένο σε δόσεις δάνειο, αγόρασε το οικόπεδο και αμέσως, σύμφωνα με την τάξη και τον Νόμο, υπέβαλε σχέδια και μελέτη για πολεοδομική άδεια. Μετά από 7 μήνες, πήρε και την ποθητή πολεοδομική άδεια. Όλα καλά μέχρι εδώ… Τυπικό το ζευγαράκι και πάντοτε σύμφωνα με τον Νόμο και την τάξη, αποτάθηκε στο δημαρχείο και για την άδεια οικοδομής. Αφού το συγκεκριμένο Δημαρχείο μελέτησε σχολαστικά την αίτηση των νεαρών, …. τόσο σχολαστικά που πήρε άλλους 7 μήνες, απέστειλε την πιο κάτω επιστολή:

Κύριε,

Αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής για ανέγερση διώροφης διπλοκατοικίας στο τεμάχιο …..

Επιθυμώ να αναφερθώ στο πιο πάνω θέμα και να σας πληροφορήσω ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη δεν τηρεί τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου 1999, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 15/04/2009.

Ο Δήμος αποφάσισε να παγοποιηθεί η εξέταση της αιτήσεως, σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, ημερ.07/05/09, μέχρι να συμπληρωθεί η επανεξέταση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας.

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος…….

 

Αν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ!!! Σε τι έχουν φταίξει αυτοί οι άνθρωποι και τόσοι άλλοι πολλοί, εάν το τοπικό σχέδιο πρέπει να επανεξεταστεί; Πως είναι δυνατόν με μια απλή εγκύκλιο, να γκρεμίζετε ή να βλάπτετε τα όνειρα αυτών των νέων ανθρώπων, που έχουν επενδύσει τόσα χρήματα και χρόνο, για να αποκτήσουν το σπίτι τους και οι οποίοι ενήργησαν μέσα από τις νόμιμες και ενδεδειγμένες διαδικασίες 

Και πάνω από όλα, ποιό δικαστήριο θα στηρίξει τυχόν απόρριψη της αίτησης για άδεια οικοδομής, την στιγμή που δεχθήκατε την αίτηση και εκδώσατε πολεοδομική άδεια με βάση το εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο;

Αν είναι δυνατόν, κ. Υπουργέ Εσωτερικών, να γνωρίζετε ότι μόνο καθυστέρηση μπορείτε να προκαλέσετε στην πραγματοποίηση των ονείρων των συνανθρώπων μας και να το κάνετε; Και τι θα κάνετε με όλους αυτούς που έκτισαν πριν την απόρριψη του τοπικού σχεδίου;

Όλα ακούγονται λίγο σαν μια μυθική ιστορία που οι ήρωες στο τέλος βρίσκουν το δίκαιο τους. Άρα θα συμπέρανε κανείς, ότι κάποιος είναι ……«in love with a Fairy tale» ή απλώς είμαστε…….για γέλια!!!

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

κ. ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ

Επιτρέψετε μου να διαφωνήσω τόσο με το περιεχόμενο, όσο και με το ύφος του σχολίου σας, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο έντυπο “SELL AND BUILD”, ημερομηνίας 19/11/2009, υπό τον τίτλο: «Αν είναι δυνατό κ. Υπουργέ!!!».

 Προφανώς, η επιστολή που έλαβε ο αναγνώστης σας από Δήμαρχο της ευρύτερης Λευκωσίας, αναφερόταν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, που επικράτησε στην περιοχή για περίοδο τριών περίπου μηνών, μετά την ακύρωση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών, των επηρεαζόμενων Τοπικών Αρχών, του Πολεοδομικού Συμβουλίου, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου, επιτεύχθηκε η δημοσίευση νέας τροποποίησης του Τοπικού Σχεδίου στις 17 Ιουλίου 2009.

Από την εν λόγω ημερομηνία, ισχύει το νέο Τοπικό Σχέδιο και οι αιτήσεις για πολεοδομική και οικοδομική άδεια διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Αρχές, χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα ή καθυστέρηση.

Σας ευχαριστώ.

24 Νοεμβρίου 2009

 

 

Στον Υπουργό Εσωτερικών:

Αγαπητέ μας, κ. Συλικιώτη,

Η συντακτική ομάδα “Sell and Build” δημοσιεύει πάντοτε με συνέπεια και αντικειμενικότητα τυχόν νομοθετικά κενά ή σφάλλουσες διαδικασίες. Οι στήλες μας «Για Γέλια», «Αναπάντητα Ερωτήματα» και «Ανοικτή Επιστολή» έχουν σκοπό, όχι να επικρίνουν, αλλά μόνο να προβάλουν κάποιους λανθασμένους τρόπους λειτουργίας ή παραλείψεις των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών, προς βελτίωση και διόρθωση αυτών, για ομαλότερη λειτουργία και εκμηδένιση των προβλημάτων και των παραπόνων.

Δεν αρθρογραφούμε ειρωνικά, για να προκαλέσουμε ή να θίξουμε ή ακόμα και να προσβάλουμε οποιονδήποτε. Απλά θέλουμε μόνο, καλοπροαίρετα, να επισημάνουμε κενά ή προβλήματα για να δοθούν σωστές λύσεις και απαντήσεις σ’ αυτά.

Είναι αντικειμενικό και καθόλου κολακεία, κ. Υπουργέ, να πούμε ανοικτά και Δημόσια ότι είστε και ο …….. «Πρώτος» 

Ti εννοούμε; .…..

Είστε ο «πρώτος» αρμόδιος που μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε άρθρα, που δημοσιεύσαμε στις στήλες  που προαναφέραμε στην εισαγωγή μας πιο πάνω. 

Είστε ο «πρώτος» Υπουργός εσωτερικών  (χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε το έργο που επιτελέστηκε από τους προκατόχους της θέσης σας)  που….

Έχετε προωθήσει και εφαρμόσει την πρωτοποριακή μεθοδολογία για επίσπευση στην εξέταση αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικών αδειών .

Έχετε πετύχει την αξιοκρατική και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών των τοπικών αρχών και όλων  των αρμοδίων συλλογικών οργάνων και υπηρεσιών του κράτους , στην μελέτη, συζήτηση και ετοιμασία των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Έχετε πετύχει να θέσετε ενώπιον της βουλής, Νομοσχέδια, όπου η έγκριση των οποίων θα  επιφέρει επιτέλους,  μια δίκαια μεταχείριση του πολίτη στην διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

 

Ευχαριστούμε, κ. Συλικιώτη, που ενεργήσατε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος του αναγνώστη μας, και των πολλών άλλων συνανθρώπων μας που είχαν την ατυχία να είναι θύματα της απόρριψης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Νιώθουμε ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου μας.

Ως συντακτική ομάδα, νοιώθουμε επίσης, την ανάγκη να εκφράσουμε  τον σεβασμό και  την εκτίμησή μας προς το πρόσωπό σας και να δηλώσουμε συμπαραστάτες και αρωγοί στο έργο που επιτελείτε.. Σας ευχόμαστε καλή συνεχεία. Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

 

Υ.Γ. Επικρίνουμε ό,τι δεν λειτουργεί σωστά και επαινούμε αυτούς που προσφέρουν και προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Το «Sell & Build» είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο από κάθε πολιτική σκοπιμότητα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;