Τίτλοι και Αναπάντητες Επιστολές

Χαιρετίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών να επιλύσει, στον βαθμό που μπορεί βέβαια, το πρόβλημα της ανυπαρξίας τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς επίσης και τις ιδέες του με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος. Μεταξύ πολλών άλλων, παρακολουθήσαμε και τη συζήτηση σε κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι, στις 6.11.09, όπου υπήρξαν διάφορες απόψεις: η κυβερνητική πλευρά (Δημόσιοι Υπάλληλοι – Πολεοδομία / Κτηματολόγιο) να επιρρίπτει τις ευθύνες του προβλήματος στον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας στην κυβερνητική γραφειοκρατία.

Η διαδικασία έκδοσης τίτλων/εξασφάλισης αδειών, είναι περίπλοκη και χρονοβόρα και εμείς στο παρόν μας άρθρο, θα αναφερθούμε σε ορισμένα υπό δική μας διαχείριση έργα, για να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες μαζί σας, αγαπητοί μας αναγνώστες. 

  • Επαρχία Αμμοχώστου: Έργο για το οποίο υπεβλήθη αίτηση πολεοδομίας από το έτος 2005, παραμένει ακόμα στις αιτήσεις.  Στο τέλος του έτους 2008, επιτέλους λάβαμε μια απάντηση, υποβάλαμε τις δικές μας σκέψεις/απόψεις στο Γραφείο Πολεοδομίας γραπτώς, στείλαμε 3 γραπτές υπενθυμίσεις, 3 τηλεφωνικές πρόσθετες υπενθυμίσεις, ζητώντας συνάντηση/ανταλλαγή απόψεων, υποβάλαμε σε υπηρεσιακό λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών διαμαρτυρία (ως το τελευταίο στάδιο πριν τη διαμαρτυρία στον Υπουργό Εσωτερικών) και…ακόμη περιμένουμε.  Αν και δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα να απευθυνθούμε στον Υπουργό, σας ερωτούμε: μήπως η «δουλειά» του Υπουργού είναι να κυνηγάει τον κάθε υπάλληλό του, για μια απάντηση;
  • Μεγάλος Δήμος χρειάζεται γύρω στους 18 μήνες για να διεκπεραιώσει την αίτηση μιας πολεοδομικής άδειας και μετά από αυτήν την καθυστέρηση, μας απάντησε ότι εάν δεν του απαντήσουμε σε 20 ημέρες, τότε θα «θέσει την αίτησή μας πίσω στο αρχείο».
  • Άλλος μεγάλος Δήμος δεν γνωρίζει τα διαδικαστικά για έκδοση μερικών  πιστοποιητικών τελικής έγκρισης και μόνο μετά από την παρέμβαση του Δημάρχου, έγινε παραδοχή του λάθους, με υπόσχεση ότι θα εκδοθεί «σε ένα μήνα». Έχει περάσει αυτή η χρονική περίοδος και ακόμη αναμένουμε, όπως αναμένουν και οι 96 αγοραστές τους τίτλους τους!!
  • Αίτηση για ενοποίηση 5 συνεχόμενων οικοπέδων, χρειάστηκε 8 μήνες από το Κτηματολόγιο (και με την παρέμβαση του Διευθυντή), για να επιτευχθεί και αυτό με τους 30 αγοραστές να αναμένουν τους τίτλους τους.
  • Μας δήλωσε ο Διευθυντής του Κτηματολογίου στην τηλεοπτική του παρουσία (και μπράβο του!) ότι μετά την κατάθεση των εγγράφων, στο Τμήμα του, οι τίτλοι θα εκδοθούν σε 6-8 μήνες και όμως, ένα έργο μας στην Πάφο αναμένει την έκδοση τίτλων μετά από 1½ χρόνο. Ένα έργο μας στον Πρωταρά αναμένει έκδοση τίτλων εδώ και 2 χρόνια, ενώ ένα έργο μας στον Στρόβολο αναμένει τους τίτλους 14 μήνες μετά… κλπ.
  • Η αίτησή μας σε Δήμο, για επίσκεψη του τοπικού λειτουργού του Δήμου προς έκδοση του πιστοποιητικού τελικής έγκρισης, επιτεύχθηκε τελικά, μετά από 6 μήνες. Πράγματι, ο υπάλληλος του Δήμου εξακρίβωσε κάποιες παρατυπίες/επεμβάσεις σε ζώνη προστασίας 30 εκ. και αφού η παρανομία/ παρατυπία αυτή διευθετήθηκε σε 2 ημέρες, χρειάστηκαν ακόμη 8 μήνες για νέα επίσκεψη.

Κλπ… κλπ…

Στα 30 χρόνια ύπαρξης αυτού του Γραφείου θα μπορούσαμε να σας παραθέσουμε διάφορα θέματα στη διαδικασία του τίτλου, όπως π.χ. του Έπαρχου, που δεν εκδίδει  πιστοποιητικό τελικής έγκρισης δρόμων χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο, τον τάδε Δήμο, ο οποίος επιμένει για δημόσια πισίνα σε 30 διαμερίσματα και το γεγονός ότι θα πρέπει να θεωρείται δημόσια, ενώ οι υπόλοιποι δήμοι/Πολεοδομία/άλλα Κυβερνητικά Τμήματα δεν υιοθετούν τέτοια κατάταξη… κλπ… κλπ.

Επικαλούμαστε τον «θεό» για διάφορες καταστάσεις έκτακτης βοήθειας και ασφαλώς, δεν είναι ο κ. Συλικιώτης, αλλά μας στενοχωρεί το γεγονός ότι ένας πολύπλευρος και ταλαντούχος Υπουργός ασχολείται με τέτοια θέματα διαδικασίας, που κυρίως προέρχονται από τις στενοκεφαλιές και αδυναμίες των υπαλλήλων του.

Πως θα εκδοθούν, αγαπητοί μας αναγνώστες, οι 120.000 εκκρεμούντες τίτλοι ιδιοκτησίας με αυτούς τους ανθρώπους (χωρίς να αγνοούμε ότι δεν έχουν μόνο αυτοί ευθύνες).  Για να είμαστε και δίκαιοι, παρατηρούμε και δείγματα ευφάνταστης προσέγγισης και συναντίληψης με το τμήμα Πολεοδομίας, αλλά, δυστυχώς, αυτές οι προσεγγίσεις εστιάζονται επί προσωπικού επιπέδου – δηλαδή ανάλογα με το πόσο ο κάθε υπάλληλος αντιλαμβάνεται το θέμα- ενώ οι Δήμοι είναι εντελώς άλλη, ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Έχουμε λοιπόν, ελπίδα για έκδοση τίτλων σε σύντομο χρονικό διάστημα;  Αποφασίστε εσείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;