Είναι δεδομένο ότι από τις περίπου 60.000 μονάδες που έχουν πουληθεί σε ξένους, ένα μεγάλο ποσοστό (έστω 20% = 12.000 μονάδες) ενοικιάζεται απ’ αυτούς σε συμπατριώτες τους και άλλους.  Αυτά τα «holiday villas», όπως συνηθίζεται να λέγονται, διαφημίζονται τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς, μέσω διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα γραφεία τα οποία χειρίζονται τέτοιες ενοικιάσεις.  Εάν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι 12.000 μονάδες, ενοικιάζονται προς 100 ευρώ την ημέρα για 90 ημέρες το χρόνο, τότε το συνολικό εισόδημα είναι γύρω στα 108 εκ. ευρώ. Αυτό ισούται με έναν διαφυγόντα φόρο εισοδήματος (μαζί με την άμυνα) γύρω στα 22 εκ. ευρώ το χρόνο.

Εκτός όμως από τη φοροδιαφυγή, υπάρχει και το θέμα του άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των ξενοδόχων, που υπόκεινται σε χίλιους-δύο περιορισμούς, εν αντιθέσει με τις ελεύθερες προς ενοικίαση τουριστικές μονάδες (holiday villas) που δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό. 

Το πιο εκνευριστικό δε, είναι ότι οι ενοικιάσεις αυτές απαγορεύονται βάσει νόμου του Κ.Ο.Τ., αφού πρόκειται για ενοικιάσεις σε ξένους για περίοδο κάτω των 30 ημερών.

Βέβαια η φορολόγηση των ξένων αυτών επενδυτών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλκυσή τους για αγορά προς ενοικίαση (Buy to Let), αλλά όταν μια έπαυλη με πισίνα στην Πάφο, με 3 υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται ανά έτος (καλοκαιρινή περίοδο) γύρω στις 20.000 ευρώ, είναι λογικό ή δίκαιο (εκτός της παρανομίας που επικρατεί κάτω από τα μάτια των αρχών) ο ιδιοκτήτης να μην πληρώνει δεκάρα; 

Στην προσπάθεια -λοιπόν- είσπραξης προς όφελος του κράτους και στήριξης των ξενοδόχων, εισηγούμαστε όπως:

– Κατά την ημερομηνία κατάθεσης του πωλητηρίου εγγράφου, ο ξένος αγοραστής να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι εάν ενοικιάζει τη μονάδα του, οφείλει να το δηλώνει στον τοπικό φόρο εισοδήματος.

– Κατά τη μεταβίβαση να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει ενοικιάσει ποτέ τη μονάδα, ή εάν έχει, να δίδει λεπτομέρειες (η ψευδής δήλωση στις αρχές είναι σοβαρό παράπτωμα).

– Να δηλώνει στην τοπική αρχή κάθε χρόνο, κατά πόσον ενοικιάζει ή όχι την κατοικία του, και με τι ενοίκιο, ούτως ώστε η αρχή να είναι σε θέση να εισπράττει το τέλος ενοικίασης (η αρχή οφείλει να πληροφορεί το Φόρο Εισοδήματος ανάλογα).

– Επιχειρηματίες ανάπτυξης, κτηματομεσίτες και άλλοι, που ασχολούνται με την ενοικίαση, συμπεριλαμβανομένων και διαχειριστών, οφείλουν να δηλώνουν εκείνες τις μονάδες που ενοικιάζονται υπό τη δική τους μεσιτεία/διαχείριση, με ετήσιες αναφορές.

– Σε σχέση με το πιο πάνω, και για να δοθεί ενθάρρυνση από τους ενοικιαστές ώστε να δηλώνουν το ενοίκιο, θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια ώστε, ενοικιαστές που παρουσιάζουν απόδειξη με πληρωμή ενοικίου, να τους επιστρέφεται 5% από το φόρο εισοδήματος του συνόλου του ενοικίου, νοουμένου ότι έχει προηγηθεί η είσπραξη του φόρου από τον ιδιοκτήτη.

Παρόλο ότι απ’ αυτή τη διαδικασία, το καθαρό εισόδημα στο κράτος μπορεί -για παράδειγμα- να είναι μόνο 2 από τα 22 εκ. ευρώ (μείον τα διοικητικά έξοδα) το χρόνο, η φορολογία αυτή θα βοηθήσει στην αύξηση της ζήτησης ξενοδοχειακών μονάδων, θα αυξήσει τα εισοδήματα των τοπικών αρχών από τα δικαιώματα ενοικίασης, θα περιορίσει σε κάποιο βαθμό την ανεξέλεγκτη ενοικίαση και την κατ’ επέκταση υποβάθμιση των μονάδων, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, και ασφαλώς θα αυξήσει το αίσθημα δικαίου για τους υπόλοιπους πολίτες.

Αντώνη Λοΐζου

F.R.I.C.S. Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ

Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης

www.aloizou.com.cy 

ala-HQ@aloizou.com.cy

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;