Ένας τοίχος φτιαγμένος από LiTraCon (Light Transparent Concrete) ξεγελά δίνοντας την εντύπωση ενός αδιαπέραστου όγκου από τυπικό σκυρόδεμα, ενώ στην πραγματικότητα, χάρις σε ένα ενσωματωμένο στρώμα γυάλινων ινών, αποκτά μία διαφάνεια, ικανή να δώσει οπτική εντύπωση του εξωτερικού κόσμου, για παράδειγμα το περίγραμμα της σκιάς ενός δέντρου από την άλλη μεριά του τοίχου.

Το φωτοδιαπερατό σκυρόδεμα αποτελείται από μίγμα οπτικών υάλινων ινών και καλής ποιότητας τσιμέντου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προκατασκευασμένα κομμάτια και επιφάνειες. Το ποσοστό των ινών είναι μικρό, κυμαίνεται στο 4% με 5% του συνολικού όγκου, και εξαιτίας του μεγέθους τους, μπορούν να γίνουν συστατικό του όλου σκυροδέματος. Παρόλα αυτά η επιφάνεια των κομματιών-μονάδων παραμένει όμοια με αυτήν του ομογενούς σκυροδέματος.

«Χιλιάδες οπτικές ίνες γυαλιού σχηματίζουν ένα καλούπι, μια στρώση, και διατρέχουν παράλληλα μεταξύ τους, ανάμεσα στις δύο κύριες επιφάνειες κάθε κομματιού-στοιχείου του υλικού», εξηγεί ο Aron Losonczi, και προσθέτει: «Οι σκιές που προσπίπτουν στη φωτεινότερη πλευρά του υλικού, θα εμφανίζονται με καθαρό περίγραμμα στη σκοτεινότερη πλευρά. Ακόμα και τα χρώματα παραμένουν τα ίδια. Αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα δίνει την εντύπωση ότι το πάχος και το βάρος του σκυροδέματος εξαφανίζονται».

Στη θεωρία, ένας τοίχος φτιαγμένος από Litracon μπορεί να έχει δύο μέτρα πάχος. Οι ίνες μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστη απώλεια φωτός μέχρι και 20 μέτρα. Φέροντα στοιχεία μπορούν επίσης να κατασκευαστούν, καθώς οι ίνες γυαλιού δεν έχουν σημαντικά αρνητική επίπτωση στη θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος. Τα δομικά στοιχεία μπορούν να παραχθούν σε διάφορα μεγέθη και επίσης να  είναι θερμομονωτικά.

Όλα ξεκίνησαν από το όραμα ενός 27χρονου αρχιτέκτονα από το Csongrad της Ουγγαρίας, να παράξει ένα υλικό που θα έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνει τη σκοτεινή εσωτερική εμφάνιση των κτιρίων από μπετόν, σε μία εικόνα φωτεινή και αέρινη. Και πράγματι, ο Losonczi, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Royal University College of Fine Arts της Στοκχόλμης, το κατάφερε, παρουσιάζοντας το υλικό του, σε εκθέσεις interior design σε όλη την Ευρώπη, και δημιουργώντας λίγο αργότερα την εταιρεία προώθησής του. Η εταιρεία, που ονομάστηκε κι αυτή LiTraCon, κατασκευάζει και ερευνά τις μεθόδους παραγωγής προκατασκευασμένων κομματιών-στοιχείων του υλικού, από το 2004.

Από τις πρώτες εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε το νέο υλικό, είναι η «Europe Gate», ένα γλυπτό ύψους τεσσάρων μέτρων κατασκευασμένο από κομμάτια LiTraCon, το οποίο εγκαταστάθηκε το 2004 στη Βουδαπέστη, με την αφορμή της ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το προϊόν βραβεύτηκε με το γερμανικό «Red Dot 2005 Design Award» για τα «καλύτερα χαρακτηριστικά design», ενώ ακολούθησε πλήθος άλλων βραβείων.

Παρότι ακριβό, το LiTraCon κερδίζει τις εντυπώσεις των αρχιτεκτόνων, καθώς είναι πιο ανθεκτικό από το γυαλί και πιο διαυγές από το κοινό μπετόν.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;