Πολύ πριν από τη γέννηση του μωρού σας, αγοράσατε τα απολύτως απαραίτητα, ενώ τα δώρα κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο. Τότε λοιπόν αρχίσατε να αντιλαμβάνεστε ότι το άλλοτε ευρύχωρο και πολύ πρακτικό για το παιδί σας, δωμάτιο, θα χωρά όλο και λιγότερα πράγματα!

Πράγματι, είναι συχνό το φαινόμενο να παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα στα σύγχρονα διαμερίσματα και σπίτια, αφού τα υπνοδωμάτια πλέον είναι πολύ μικρά.

Ωστόσο δεν χρειάζεται απογοήτευση, αφού υπάρχουν αξιόπιστοι και εποικοδομητικοί τρόποι για να έχουμε – ακόμη και σε μικρούς χώρους – όλα εκείνα τα προνόμια που χρειάζεται το παιδί μας για το δωμάτιό του. Ο στόχος λοιπόν  που πρέπει να βάζουμε κάθε φορά που διαμορφώνουμε ένα παιδικό δωμάτιο, είναι αυτό να έχει εκείνη την εργονομία που το παιχνίδι, το διάβασμα, ο ύπνος, η αποθήκευση, και κυρίως η ελευθερία κινήσεων, απαιτούν από ένα παιδικό υπνοδωμάτιο. Για να το πετύχουμε αυτό, καλό είναι να οργανώσουμε τη σκέψη μας και να αισθανθούμε για λίγο παιδιά.

Καταρχήν επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ευέλικτα έπιπλα, τα οποία θα είναι χρήσιμα, και για το παρόν, αλλά και για το μέλλον, καθώς όσο το παιδί θα μεγαλώνει, μαζί με το… μέγεθός του, θα διαφοροποιούνται και οι ανάγκες του.

Αρκετά πρακτικές είναι λοιπόν, οι ντουλάπες με συρόμενες πόρτες, και με κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση, αφού προσφέρουν ικανοποιητικούς χώρους αποθήκευσης, περιορίζοντας ταυτόχρονα την περιοχή που  καταλαμβάνουν λόγω της έλλειψης των  ανοιγόμενων πορτών. Σήμερα τις βρίσκουμε σε ποικίλες διαστάσεις, χρώματα και υλικά. Αν η τιμή τους σας προβληματίσει, σκεφτείτε πως ακόμη κι αν στοιχίζουν περισσότερο από τις συνηθισμένες, το όφελος που προκύπτει από τη χρήση τους υπερκαλύπτει τη διαφορά στην τιμή τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα κρεβάτια. Υπάρχουν σε διάφορες διαστάσεις, ανάλογα  με την ηλικία του παιδιού, ενώ μπορεί κάποιος να το παραγγείλει στις επιθυμητές του διαστάσεις. Κρεβάτια απλά ή με διακοσμητικά κεφαλάρια, σε ονειρεμένα σχέδια, με αποθηκευτικούς χώρους, υπερυψωμένα, διπλά, κουκέτες, κρεβάτια-συστήματα γραφείου, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που προσφέρει η σύγχρονη αγορά παιδικού επίπλου.

Ποικιλία επιλογών έχουμε και για το χώρο μελέτης, που αποτελείται συνήθως από ένα γραφείο, μια βιβλιοθήκη ή ράφια και κάποια βοηθητικά συρτάρια ή μια συρταριέρα. Ένας έξυπνος συνδυασμός συστήματος γραφείου-κρεβατιού είναι προτιμότερος, αφού εξοικονομεί χώρο και χρήμα.

Ακόμη και για τα πρώτα παιδικά έπιπλα, τα οποία εμείς μετά από λίγο καιρό θεωρούμε άχρηστα, υπάρχουν λύσεις και επιλογές που μπορούν να μας εξοικονομήσουν χώρο και χρήμα.  Για παράδειγμα, ένα χαριτωμένο τραπεζάκι παιχνιδιού μπορεί να αποτελέσει το πρώτο του γραφείο, αν έχει τις κατάλληλες διαστάσεις. Επίσης, μερικά ανθεκτικά κουτιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκαμπό και ως χώροι αποθήκευσης παπουτσιών. Ακόμη και το μικρό καρεκλάκι στο οποίο δεν χωρά πια το μικρό σας, μπορεί να φιλοξενεί τα πολυάριθμα κουκλάκια που επιβάλλεται να κρατήσετε σαν ενθύμια της παιδικής του ηλικίας.

Επιλέγουμε διάφορα αντικείμενα που μπορούν να ταιριάξουν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού και είναι εύκολα στην μετακίνησή τους, ευνοώντας έτσι στην αποσυμφόρηση ενός δωματίου σε κάθε περίπτωση. Παρόμοια μπορεί να λειτουργήσει και ένα πλαστικό ή ξύλινο σκαμπό, ένας καλόγερος ή ένα ντουλάπι με ροδάκια.

Ένας πρακτικός τρόπος για να τακτοποιηθούν κάθε λογής μικροαντικείμενα, είναι να κρεμάσετε πάνινα σακουλάκια ή μικρά πλαστικά καλαθάκια, από κρεμάστρες ή απευθείας πάνω στους τοίχους, ενώ όταν το δωμάτιο μοιράζονται δύο ή και περισσότερα παιδιά, χρησιμοποιήστε μεγάλους σάκους και βάλτε μέσα καθημερινά αξεσουάρ, που διαφορετικά θα κατέληγαν πάνω σε καρέκλες ή κάτω από τα κρεβάτια. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε σε κάθε σάκο ένα ταμπελάκι για να ξέρετε το περιεχόμενό του.

Οι κουκέτες είναι γνωστές για την πρακτικότητά τους, στις περιπτώσεις που το παιδικό δωμάτιο δεν χωρά δύο κρεβάτια. Γι’ αυτό, άλλωστε, ονομάστηκαν και «μαγικά» κρεβάτια. Η ιδέα ενός κρεβατιού στα ψηλά μπορεί να βρει εφαρμογή και για ένα μόνο παιδί, καθώς ο χώρος που εξοικονομείται είναι πραγματικά άπλετος. Σηκώστε το κρεβάτι του παιδιού ψηλά και αξιοποιήστε το χώρο από κάτω για να αποθηκεύετε κουτιά και μπαούλα με ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια.

Αν, τώρα, το παιδί σας, σάς ζητά επίμονα μια γωνιά για ζωγραφική, και ο χώρος δεν επαρκεί για τα κλασικά καβαλέτα, κρεμάσετε με σκοινιά στο ταβάνι ή τον τοίχο δυο ρολά από χαρτί ζωγραφικής, τότε η καθημερινή δραστηριότητά του θα είναι πραγματοποιήσιμη, και μάλιστα μέσα στο δικό του χώρο.

Ένα συρτάρι από οποιοδήποτε παλιό έπιπλο μην το πετάξετε! Βάφεται με ένα ζωηρό χρώμα, μπαίνει κάτω από το κρεβάτι και φιλοξενεί κουβέρτες, παιχνίδια, κτλ., διατηρώντας το σημείο αυτό καθαρό και τακτοποιημένο.

Προσοχή, επίσης, θα πρέπει να δείξετε και στους τοίχους του υπνοδωματίου του, διότι οι μεγάλες τοιχογραφίες αν και είναι εντυπωσιακές, στην περίπτωση ενός μικρού χώρου, είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί η επιφάνεια των τοίχων τοποθετώντας πολύχρωμα ράφια και κρεμάστρες.

Στην εξοικονόμηση χώρου η ευελιξία αποτελεί το Α και το Ω, επομένως τα έξυπνα τρικ είναι απαραίτητα. Εκμεταλλευτείτε κάθε διαθέσιμο εκατοστό και σημείο του χώρου σας, κερδίζοντας για το παιδί σας περισσότερο άνεση για παιχνίδι και ξεκούραση, και σίγουρα ένα πιο ευχάριστο και υγιές περιβάλλον!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;