Πλατεία Ελευθερίας

Η αυξημένη κινητικότητα, η μετακίνηση του πληθυσμού σε νέες πόλεις και σε νέες χώρες, είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και  αποτελεί πρόκληση και ανάγκη για δημιουργία αναγνωρίσιμων νέων χώρων συνάθροισης του πληθυσμού στις πόλεις. Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές πόλεων καλούνται, είτε για να σχεδιάσουν νέους διακριτούς χώρους, είτε για να ανασχεδιάσουν ήδη υπάρχοντες χώρους προσαρμόζοντάς τους στα νέα δεδομένα. Αυτή ηταν και η αφορμή που δόθηκε για την ανακήρυξη διαγωνισμού για την αναδιαμόρφωση του χώρου γύρω από το κέντρο της Λευκωσίας. Ο διαγωνισμός για την αναδιαμόρφωση της περιοχής πραγματοποιήθηκε το 2005 και το πρώτο βραβείο δόθηκε στην Ιρακινή Zaha Hadid, Χρίστο Πασά και Saffet Bekiroglu. Ο συνδυασμός σύγχρονου στυλ με τις περιοχές μέσα και έξω από την παλιά πόλη, ήταν ένα σημαντικό κριτήριο για την απόφαση αυτή.

Η  Πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται πάνω σε μια από τις πιο κεντρικές αρτηρίες της Λευκωσίας και αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της πόλης. Αποτελεί το σημείο συνάντησης και απόκλισης των οδών Λήδρας, Ονασαγόρου με τις οδούς  Στασίνου, Ομήρου, Κωστάκη Παντελίδη, Κωσταντίνου Παλαιολόγου και Ευαγόρου. Παλαιότερα, η Πλατεία ονομαζόταν Πλατεία Μεταξά. Το 1974 μετονομάστηκε σε Πλατεία Ελευθερίας, μετά από την διεξαγωγή διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Λευκωσίας.  Το προτεινόμενο σχέδιο για την πλατεία, σύμφωνα με υπερασπιστές του νέου σχεδίου, θα διατηρήσει την ιδιότητα αυτή της πλατείας, θα φέρει τους ανθρώπους της πιο κοντά, θα επεκτείνει την έκτασή της και θα της προσδώσει νέες ιδιότητες.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το νέο σχέδιο ήρθε από άλλο πλανήτη, επιβλήθηκε πάνω σε ένα ιστορικό μέρος αγνοώντας τις θεμελιώδεις αρχές ανακατασκευής. Σύμφωνα με τον αείμνηστο, Dr. Savva Levtchitch (καθηγητή Πολιτικής Μηχανικής στο Frederic), το σχέδιο της Hadid δεν σέβεται τους ανθρώπους του συγκεκριμένου χώρου, παραβιάζει ενοχλητικά το υπάρχον κτιριακό περιβάλλον και δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κουλτούρα, παραδόσεις και ήθη. Ένα τόσο επαναστατικό σχέδιο δεν μπορεί να κτιστεί στο κέντρο μιας ιστορικής πόλης, όπως η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, τα Βενετσιάνικα τείχη θα ανακαινιστούν και ένας  πεζόδρομος καλυμμένος από φοινικόδεντρα θα τα περιβάλει. Η τάφρος θα αλλάξει τοπογραφικά για να γίνει προσβάσιμη από τους γύρω δρόμους. Καφετερίες, εστιατόρια και γραφεία πληροφοριών, θα είναι τοποθετημένα σε αυτό το επίπεδο, ενώ ένας ήπιος κατήφορος, συνέχεια της πλατείας θα οδηγεί στην τάφρο, όπου οι πεζοί θα μπορούν να εισέρχονται στο επίπεδο του κήπου, ενώ ταυτόχρονα, ποδηλατόδρομοι και μονοπατάκια για πεζούς, θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής.  Ανασυρόμενοι πάσσαλοι θα μειώνουν την κίνηση στην πόλη και η πλατεία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Τα αρχικά σχέδια, όμως, αναγκάστηκαν να τροποποιηθούν, ως αποτέλεσμα της ανεύρεσης αρχαιοτήτων στην περιοχή, όπου θα ανεγερθεί η νέα πλατεία. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα καρδιόσχημο κτίσμα του ενετικού προμαχώνα «Ντ’Αβίλα», το οποίο κρίθηκε απαραίτητο να ενσωματωθεί στα σχέδια της πλατείας. Με την ολοκλήρωση των ανασκαφών προτάθηκαν και οι τροποποιήσεις του σχεδίου από την Hadid, που περιορίζονται στην απομάκρυνση της πλατείας από τα τείχη σε απόσταση 4 μέτρων, στη μείωση του τσιμέντου κατα 10% και στην αύξηση του χώρου πρασίνου. Αλλαγές έγιναν και στο ύψος από το έδαφος μέχρι την πλατεία, που έχει αυξηθεί από 3.80 σε 5 μέτρα. Επίσης, σε όλο το εύρος της πλατείας, έχουν προστεθεί χώροι για μικρές συναυλίες, εκδηλώσεις και χώροι προβολής. Η κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα αρχίσει τέλος του 2010, με σκοπό την παράδοση μέρους του έργου το 2012, πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης από την Κύπρο.

Ανεξάρτητα από τις διφορούμενες απόψεις ως προς το στυλ της αρχιτεκτονικής της νέας πλατείας, έχουμε την άποψη ότι το έργο, όντως, θα αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι για την πρωτεύουσα. Οι έγχρωμες απεικονίσεις που παρουσιάζουμε μιλούν από μόνες τους.

 

 Olympic Park 

Το ενδιαφέρον μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, στο Λονδίνο, θα εστιαστεί στο Ολυμπιακό Πάρκο, το οποίο θα στεγάσει τα νέα αθλητικά κέντρα. Το Ολυμπιακό Πάρκο θα γίνει στην κοιλάδα «Lower Lea», μια περιοχή μεγάλης σημασίας, που μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη. Μετά τους Αγώνες, η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Το κτίσιμο των εγκαταστάσεων έχει ξεκινήσει τον Μάιο του 2008, 3 μήνες πριν από την έναρξη της κατασκευής του Ολυμπιακού Σταδίου.

Το νέο πάρκο θα συνδέει τη νότια εκβολή του Τάμεση με τη νότια επαρχία του Λονδίνου. Τα κανάλια και οι πλωτοί διάδρομοι του ποταμού «Lea» θα καθαριστούν και θα εξωραϊστούν.  Οι φυσικές βαλτώδεις πεδιάδες της περιοχής θα αποκατασταθούν, για να παρέχουν ένα νέο υγροβιότοπο, ικανό να φιλοξενήσει την άγρια ζωή και για να προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα στους παρατηρητές των πουλιών, σε οικολόγους και γενικά, στους λάτρεις της φύσης!

Το πάρκο θα γεμίσει από ντόπια βλάστηση, συμπεριλαμβανομένων των βαλανιδιών, μελιών, ιτιών, φουντουκιών και πρίνων, προσφέροντας στέγη στην άγρια ζωή μέσα στην πόλη.

Οι κτιριακές, αθλητικές εγκαταστάσεις, μετά τους αγώνες, θα χρησιμοποιηθούν από αθλητικές λέσχες και τοπικές αθλητικές οργανώσεις, όπως, επίσης και από αθλητές της ελίτ. Νέα γήπεδα, δίπλα από αυτές τις εγκαταστάσεις, θα προσαρμοστούν για κοινοτική χρήση.

Οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, όπου οι αθλητές και οι ανώτεροι διοργανωτές και επίσημοι, θα διαμένουν κατά την διάρκεια των αγώνων, θα μετατραπούν μετά τους αγώνες, σε οικιστικά συγκροτήματα.

Επαύλεις πολυτελείας κοντά στο ποτάμι, μαγαζιά, εστιατόρια και καφετερίες, θα αποτελέσουν έναν καινούριο πόρο έλξης για ιδιοκατοίκηση  στην τοπική κοινότητα.

Μια σειρά βελτιωμένων και συγχρόνων μεταφορικών μέσων, θα προσφέρουν υπηρεσίες για το πάρκο, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του «Docklands Light Railway» (DLR), που θα αυξήσει την χωρητικότητα του «Jubilee Line» και θα βελτιώσει τον σταθμό της περιοχής του «Stratford».

Οι κοινότητες γύρω από το Πάρκο, θα έχουν πρόσβαση στους ανοικτούς χώρους, δηλαδή: στα κανάλια του  ποταμού, στα μονοπάτια της φύσης και στους ποδηλατόδρομους.

Οικονομικά και αναπτυξιακά, η περιοχή θα μετασχηματιστεί. Παρέχεται μια ευκαιρία μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλές νέες επαγγελματικές δραστηριότητες θα αναπτυχθούν στο πάρκο, στην κοινότητα και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αγώνες, αναμφισβήτητα, θα αφήσουν μια σημαντική παρακαταθήκη και πολλά πλεονεκτήματα στον εθνικό τομέα, στην κουλτούρα, στον αθλητισμό, τον εθελοντισμό,   τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;