Στο προηγούμενο τεύχος, σας παρουσιάσαμε τις επιστημονικές πόλεις του μέλλοντος. Σε αυτό το τεύχος, συνεχίζουμε τη μελέτη και διερεύνηση της εξέλιξης του ανθρώπου και αναπτύσσουμε  το μέλλον της ανθρωπότητας, μέσα στο κοινωνικό σύνολο των νέων πόλεων. Πως θα ζει ο κόσμος, στις πόλεις του μέλλοντος!!!

The Venus Project 

Η μελέτη έχει ονομαστεί «Αφροδίτη» και παρουσιάζει μια τολμηρή, νέα κατεύθυνση της ανθρωπότητα που δεν περιλαμβάνει τίποτα λιγότερο, από τον ολοκληρωμένο ανασχηματισμό της κουλτούρας μας. Πολλά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει η μοντέρνα σημερινή κοινωνία, όπως: η ανεργία, η εγκληματικότητα, η αντικατάσταση του ανθρώπου από την τεχνολογία, ο υπερπληθυσμός και η μείωση των οικοσυστημάτων της γης. Η συγκεκριμένη μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου Jacque Fresco, καλείται να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα με έρευνα, εφαρμογή και πρόταση εφικτών λύσεων. Αυτό γίνεται μέσω των καινοτομικών προτάσεων στην κοινωνική αντίληψη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία και τη συνεπή εφαρμογή των καλύτερων, όπου η επιστήμη και τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ευθέως στο κοινωνικό σύστημα. Η μελέτη «Αφροδίτη» είναι ένα σχέδιο για κοινωνική αναμόρφωση στην οποία οι άνθρωποι, η τεχνολογία και η φύση θα είναι ικανοί να συνυπάρχουν μακροχρόνια, σε μια βιώσιμη κατάσταση δυναμικής ισορροπίας.

Cybernated Government

Για το ανθρώπινο μυαλό είναι απλό πλέον στο να χειριστεί και να τοποθετήσει σε πρακτική χρήση το πλήθος πληροφοριών που χρειάζεται για να λειτουργήσει μια κοινωνία τεχνολογικά ανεπτυγμένη. Η απαιτούμενη διαδικασία θα πρέπει να επεξεργαστεί τα τρισεκατομμύρια πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο, κατά τρόπο πολύ πιο περίπλοκο από τα ανθρώπινα συστήματα, συγκεκριμένα με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.

Πλησιάζουμε με γρήγορους ρυθμούς σε μια εποχή, όπου πιθανόν η ανθρώπινη νοημοσύνη θα είναι ικανή να αλληλεπιδρά με τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο της φύσης.

Η μελέτη της «Αφροδίτης» παρουσιάζει μια δικτυωμένη κοινωνία, στην οποία οι υπολογιστές μπορούν να αντικαταστήσουν ακόμα και τα απαρχαιωμένα συστήματα εκλογής πολιτικών προσώπων, όπου στις περισσότερες σημερινές περιπτώσεις παρουσιάζουν κατοχυρωμένα κεκτημένα δικαιώματα. Δε θα διακρίνει αλλά ούτε θα ελέγχει τις ανθρώπινες ζωές, γιατί αυτό θα θεωρηθεί κοινωνικά προσβλητικό και αντιπαραγωγικό. Βιβλία, όπως το Brave New World του 1984 και η κινηματογραφική ταινία όπως το Blade-Runner και Terminator 2, έχουν γεννήσει το φόβο σε μερικούς ανθρώπους σχετικά με την ανάληψη ελέγχου της τεχνολογίας στην κοινωνία μας. Ο σκοπός της μελέτης «Αφροδίτη», είναι να εξυψώσει το πνευματικό και διανοητικό επίπεδο όλων των ανθρώπων, ενώ την ίδια ώρα να παρέχει πολλά πλεονεκτήματα και υπηρεσίες, όπου θα ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες των ανθρώπων.

Το «Cybernation» είναι ένα από τα μέρη της «Αφροδίτης» που αποτελείται από την ένωση των υπολογιστών με τα αυτόματα συστήματα. Διαδοχικά τα κεντρικά cybernated συστήματα θα συντονιστούν με όλες τις μηχανές και τον εξοπλισμό που παρέχεται από ολόκληρη την πόλη, το έθνος και από όλο τον κόσμο. Κάποιος μπορεί να το φανταστεί ως ένα ηλεκτρονικό αυτόνομο νευρικό σύστημα  επεκτείνοντας το, σε όλες τις περιοχές του κοινωνικού συμπλέγματος.

Για παράδειγμα, σε αγροτικές περιοχές οι υπολογιστές μπορούν αυτόματα να ελέγξουν και να διατηρήσουν τη στάθμη του νερού, τη χημεία του εδάφους και να συντονίσουν το φύτεμα και τη συγκομιδή. Στον οικιστικό τομέα, το σύστημα μπορεί να συμβάλει στην περιβαλλοντική καθαριότητα και την ανακύκλωση των παλιών αντικειμένων.

Στη συνέχεια, για να διασφαλίσει κανείς μια αποτελεσματική λειτουργία των διαφόρων λειτουργικών τμημάτων, όλες οι διαδικασίες και υπηρεσίες μπορούν να εξοπλιστούν με ηλεκτρονικούς περιβαλλοντικούς  αισθητήρες.

Μόνο όταν το cybernation  είναι ενσωματωμένο σε όλες τις πτυχές αυτής της νέας και δυναμικής κουλτούρας, οι υπολογιστές θα μπορούν κατάλληλα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων. Κανένας τεχνολογικός  πολιτισμός της Cybernetics δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά χωρίς την ολοκλήρωση του cybernetics,  ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του νέου πολιτισμένου κόσμου.

Αυτές οι προτάσεις, από μηχανολογικής σκοπιάς φαίνονται και φανταστικές αλλά και ανέφικτες χωρίς την παρουσία οικονομικού συστήματος. Οι ποσότητες που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους θα ήταν πολύ μεγάλες και ασύλληπτες. Καμία κυβέρνηση σήμερα δεν μπορεί να αντέξει αυτό το καταπληκτικό εγχείρημα. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια οικονομία βασισμένη σε πηγές ενέργειας του κόσμου, όπου θα κρατούνται ως κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων της γης.

University of Global Resource Management

Οι άνθρωποι θα ζουν σε αυτές τις πόλεις και θα προσφέρουν εργασιακό υλικό, όσον αφορά την υπευθυνότητα και χρησιμότητα των διαφόρων κτιρίων. Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν για να μορφοποιήσουν τις αλλαγές στις δομές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το μέγιστο της αποτελεσματικότητας, της άνεσης αλλά και της ασφάλειας.

Αυτή η διευκόλυνση χρησιμοποιείται, για να αναπτυχθούν τα διάφορα συστήματα κατασκευής και υλικά που θα μπορούν να τοποθετηθούν για να εξυπηρετήσουν αρκετές ανάγκες και προτιμήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξωτερική εμφάνιση των κτιρίων θα απεικονίζει τη λειτουργία τους όπως έχουν σχεδιαστεί από τα μέσα προς τα έξω.

Skyscraper

Οι ουρανοξύστες, θα κατασκευαστούν με ενισχυμένο και προ-συμπιεσμένο σκυρόδεμα, ατσάλι και γυαλί. Θα είναι αντισεισμικοί και προστατευμένοι από υψηλούς ανέμους. Αποτελούμενοι με τρεις ογκώδεις, μακροσκελείς και εκλεπτυσμένες κολόνες για περισσότερη ενίσχυση. Αυτές οι υποστηρικτικές δομές θα περικυκλώσουν τον κυλινδρικό κεντρικό πύργο, ο οποίος θα είναι 150 πόδια σε πλάτος και περίπου ένα μίλι ύψος. Αυτή η τριποδική κατασκευή ενισχύεται για να ελαττώσει τη συμπίεση, την ένταση και την εξωτερική πίεση. Oι υπερμεγέθεις κατασκευές, θα διαβεβαιώσουν ότι θα υπάρχει περισσότερη γη που θα είναι διαθέσιμη για πάρκα και διατήρηση της άγριας φύσης, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στη μείωση της αστυφιλίας. Κάθε ένας από αυτούς τους πύργους, θα είναι ένα ολοκληρωμένο περιφραγμένο σύστημα που θα περιλαμβάνει εμπορικό κέντρο, όπως επίσης και διευκολύνσεις εκπαίδευσης, ιατρικής φροντίδας, απασχόληση των παιδιών και ψυχαγωγικές διευκολύνσεις. Αυτό θα βοηθήσει σε διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς καθημερινά ή όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της μελέτης, αν δε διατηρήσουμε μια ισορροπία μεταξύ του πληθυσμού και της χωρητικότητας της γης, μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουμε τις πόλεις μας, όχι μόνο προς τον ουρανό ή τη θάλασσα αλλά και υπογείως.

Subterranean Cities

Σε περιοχές του πλανήτη που δεν επισκέπτονται συχνά, σχεδόν καθόλου οι τουρίστες όπως τους πόλους και τις ερήμους, η δημιουργία πόλεων κάτω από την επιφάνεια της γης μπορεί να γίνει αναπαυτικό σπίτι για όλους. Πλήθος ανελκυστήρων θα επιτρέπουν στους κατοίκους να απολαύσουν τον ουρανό και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην επιφάνεια της γης. Η πρωταρχική πηγή ενέργειας γι’αυτές τις πόλεις, θα είναι η γεωθερμική.

Αυτοδύναμες Κατοικίες

Η μελέτη «Αφροδίτη» προτείνει στην παρούσα κατάσταση της οικοδομής όπως και οι στόχοι της αρχιτεκτονικής να οριστούν εκ νέου για να ταιριάζουν στις εξελισσόμενες ανάγκες των ατόμων σε αυτή τη νέα, αναδυόμενη κουλτούρα.

Η αρχιτεκτονική και οι κατοικίες στις πόλεις του μέλλοντος θα εξελιχθούν σε μια  εντελώς διαφορετική όψη από τα σπίτια που υπάρχουν σήμερα. Σύμφωνα με την «Αφροδίτη», η ευφυής εφαρμογή των ανθρώπινων τεχνολογιών, θα είναι σε θέση να παρέχει και να επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία από μοναδικές κατοικίες. Τα δομικά στοιχεία τους, θα είναι ευέλικτα και συνεκτικά διατεταγμένα, έτσι ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις διάφορες προτιμήσεις. Αυτά τα προκατασκευασμένα, αρθρωτά σπίτια, θα αποτελούν ένα πολύ υψηλό βαθμό ευελιξίας, που είναι αδιανόητο στην εποχή μας αλλά και στις προηγούμενες γενιές, ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν. Ειδικά ότι θα μπορούν να ανεγερθούν μέσα σε δάση, βουνά ή σε απομακρυσμένα νησιά.

Αυτές οι κατοικίες μπορούν να σχεδιαστούν ως αυτόνομες, με δικές τους θερμικές γεννήτριες και συγκεντρωτές θερμότητας. Ενώ θα τοποθετούνται φωτοβολταϊκά που θα είναι ενσωματωμένα σε όλο το κτίριο. Ακόμα πιο παράξενα είναι τα «Θερμο-τζάμια» που  θα χρησιμοποιούνται για να αλλάζουν το λαμπερό φως του ήλιου με μεταβλητά μοντέλα σκίασης.

Τα σπίτια θα μπορούσαν να είναι κατασκευασμένα με ένα νέο τύπο  προ-τονισμένου, οπλισμένου σκυροδέματος με ευέλικτη εξωτερική κεραμική επίστρωση, που δε θα χρειάζεται συντήρηση, ούτε πυρασφάλεια και θα είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, θα υπάρχουν ελάχιστες ζημιές από σεισμούς και τυφώνες. Να σημειωθεί ότι, η λεπτή κατασκευή τους έχει τη δυνατότητα να είναι έτοιμη σε μαζική παραγωγή μέσα σε λίγες ώρες.

Μεταφορικά μέσα 

Τρένα Mag-lev   

Καθώς η αμαξοστοιχία του τρένου θα διέρχεται στο σταθμό για επιβίβαση ή αποβίβαση των επιβατών, θα έχει συγχρόνως τη δυνατότητα αφαίρεσης διαφόρων τμημάτων του. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί και σε μεγάλα τρένα υψηλής ταχύτητας όπως τα mag-lev. Αυτά λοιπόν τα αφαιρούμενα τμήματα, θα ενεργοποιούν αυτόματο σύστημα πλοήγησης και θα μπορούν να οδηγήσουν στη συνέχεια τους επιβάτες στους  τοπικούς προορισμούς τους, ενώ τα υπόλοιπα βαγόνια θα συνεχίζουν στη βασική τους διαδρομή. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει το κύριο σώμα του τρένου να παραμείνει σε κίνηση, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και χρόνο. Επιπλέον, τα αφαιρούμενα πολυλειτουργικά βαγόνια θα μπορούν να είναι ειδικά εξοπλισμένα για να χρησιμοποιούνται για περισσότερους σκοπούς και όχι μόνο σαν μέσο μεταφοράς, για παράδειγμα ως δωμάτια κινητού ξενοδοχείου, η ακόμα  και ως κινητά εστιατόρια η κέντρα αναψυχής.

Αεροσκάφη

Όταν τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα είναι περιττά στο μέλλον, μπορεί να δοθεί έμφαση στην προώθηση της ιατρικής,  στις υπηρεσίες έκτακτων αναγκών, καθώς και σε οχήματα μεταφοράς.  Το αεροσκάφος με το όνομα  VTOL εκτελεί κάθετη απογείωση και προσγείωση, με τρεις σύγχρονους στροβίλους οι οποίοι του παρέχουν εξαιρετική ευελιξία. Αυτά τα διαμορφωμένα αεροσκάφη μπορούν να ελέγχονται από ηλεκτροδυναμικά μέσα, εξαλείφοντας την ανάγκη για πηδάλια κλίσης, ανελκυστήρων, πτερύγια ή οποιοδήποτε άλλο μηχανικό έλεγχο.

Επιπρόσθετα, θα είναι σχεδιασμένα να συνδυάζουν τις πλέον επιθυμητές ιδιότητες ενός κλασσικού φτερωτού αεροσκάφους, ελικοπτέρων, και πτητικών πλατφορμών. Υπερατλαντικά ταξίδια θα μπορούν επιτευχθούν μέσω αυτών των προηγμένων αεροσκαφών. Μαζί με τα υψηλής ταχύτητας τρένων mag-lev, θα μπορούσαν να είναι όλα συνδεδεμένα σε ένα παγκόσμιο σύστημα μεταφορών.

Αερολιμένες 

Ο κεντρικός χώρος του αεροδρομίου στο μέλλον, θα περιέχει τερματικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις συντήρησης, κέντρα παροχής υπηρεσιών και ξενοδοχεία. Διάδρομοι τοποθετημένοι ακτινωτά σε μια διάταξη, η οποία θα επιτρέπει την εύκολη απογείωση αεροπλάνων στους επικρατέστερους αερολιμένες και την αποτροπή των επικίνδυνων προσγειώσεων κόντρα στον άνεμο. Οι σταθμοί έκτακτης ανάγκης θα βρίσκονται στην άκρη των διαδρόμων, οι οποίοι θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι με ενσωματωμένο πυροσβεστικό εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Επίσης, θα περιλαμβάνουν ενσωματωμένα συστήματα καταιονισμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι επιβάτες θα μεταφέρονται από και προς το αεροδρόμιο με υπόγειους κυλιόμενους διαδρόμους. Πολλοί από τους τερματικούς σταθμούς προβλέπεται να κατασκευάζονται σε υπόγεια.

Αυτοκίνητα

Εκσυγχρονισμένα αυτοκίνητα με υψηλή ταχύτητα, αποτελεσματική ενέργεια και ασφαλείς μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις. Μερικά από αυτά τα οχήματα θα έχουν τροχούς όπως και τα δικά μας, αλλά τα περισσότερα θα είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα ούτως ώστε να αιωρούνται ή να επιπλέουν. Θα έχουν αναγνώριση φωνής έτσι θα επιτρέπουν στους επιβάτες να προγραμματίζουν τον προορισμό ή τη διαδρομή τους με απλές φωνητικές διαταγές. Αυτοελεγχόμενα συστήματα θα ενημερώνουν τα οχήματα πότε χρειάζονται σέρβις και θα είναι σε θέση να μεταφέρονται από μόνα τους, στο μηχανικό ή στις εγκαταστάσεις συντήρησής τους. Η χρήση τους δε θα έχει καμία επιρροή στο περιβάλλον αφού θα είναι απόλυτα μη τοξικά και σαφώς δε θα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα θα είναι εντελώς αθόρυβα και έτσι αποκλείεται το ενδεχόμενο ηχορύπανσης. Ο αισθητήρας εγγύτητας της συσκευής θα συνδέεται με την αυτοματοποιημένη ταχύτητα, έτσι θα ενισχύει την ασφάλεια των συστημάτων, για να αποφεύγουν τις συγκρούσεις-ατυχήματα. Ως δεύτερο μέτρο ασφαλείας, ένα κουβούκλιο από αεροσάκους γύρω από κάθε επιβάτη θα ενεργοποιείται αυτόματα κατά τη σύγκρουση. Ακόμη ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου του μέλλοντος, είναι ότι θα μπορεί να κινείται σε οριζόντια αλλά και κάθετη θέση για τις ανάγκες μεταφοράς εντός των πόλεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;