Μετά από μια πολυετή και ασυλλόγιστη αφαίμαξη του πλανήτη μας, η διεθνής κοινότητα –αν και αργά- έθεσε στις προτεραιότητές της μια οργανωμένη προσπάθεια σωτηρίας του. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, ο τομέας των κατασκευών παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο δόμησης, ικανό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υπερθέρμανσης του πλανήτη, και κατ’ επέκταση, των κλιματικών αλλαγών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Τα πράσινα κτίρια είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για κατασκευές, των οποίων η μελέτη και ο σχεδιασμός έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μηδενίσουν σχεδόν τα ποσοστά βλαβερών εκπομπών, και να είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η ΕΕ -και συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο- εκτιμά πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όλες οι χώρες θα έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν αυτό το νέο κατασκευαστικό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται -πλέον- στις αρχές της Eco-Αρχιτεκτονικής!   

Εμείς επιλέξαμε τα επτά θαύματα αυτού του πράσινου κόσμου και σάς τα παρουσιάζουμε.

Ένα τρίγωνο κτίριο στην πόλη του φωτός

Το σχέδιο Τρίγωνο είναι ένα από ’κείνα τα κτίρια, που μας να κάνουν να φανταστούμε ότι μια μέρα θα μπορούμε να οδηγούμε ακόμη και ιπτάμενα αυτοκίνητα. Υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2014, στην περιοχή Porte de Versailles στο Παρίσι. Το πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, είναι ότι δεν θα σκιάζει τα γειτονικά κτίρια. Κλειδί αυτής της επιτυχίας είναι ο προσανατολισμός και το σχήμα του. Η περιβαλλοντική προσέγγιση του σχεδίου είναι επίσης αντιληπτή σ’ αυτό τον απλό και συμπαγή σχεδιασμό, ο οποίος εξαιτίας της άριστης θέσης του, περιορίζει την επίδραση στο έδαφος και επιτρέπει την καλύτερη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Αν και μοιάζει με μια τεράστια πυραμίδα από την μία πλευρά, από την άλλη μοιάζει  με πτερύγιο καρχαρία.

Το υπερυψωμένο ανάστημά του θα προσφέρει μέγιστη ορατότητα στο Porte de Versailles, ακόμη κι από την πλευρά του Parc de Expositions. Επίσης θα επιτρέπει την ενσωμάτωσή του στο όλο σύστημα των αξόνων και προοπτικών που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της πόλης του Παρισιού, δίνοντας έτσι έναυσμα για την έναρξη της αποκατάστασης του ιστορικού ύφους της πόλης.

Αυτό παράλληλα προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα, αφού επιτρέπει τη δημιουργία ενός δημόσιου κτιρίου μεταξύ της λεωφόρου Victor και Hall 1 του Parc des Expositions με το να αναδιοργανώνει σχεδιαστικές ροές, ενώ από την άλλη δημιουργεί ένα δυνατό δέσιμο μεταξύ μικρών και μεγάλων πάρκων. Επίσης, ο άξονας Παρίσι-Issy-Les Moulineaux, επιτρέπει τη διασταύρωση της περιφερειακής λεωφόρου, με το να ενεργοποιεί ολόκληρη την πρόσοψη της Ernest Renan.

Το τρίγωνο κτίριο είναι ένα κομμάτι της πόλης που μπορεί να περιστραφεί και να τοποθετηθεί κάθετα. Είναι χαραγμένο από ένα δίκτυο κάθετων και οριζόντιων ροών κίνησης διαφόρων χωρητικοτήτων και ταχυτήτων. Όπως οι λεωφόροι, οι δρόμοι και τα στενά περάσματα της πόλης, αυτές οι ροές κίνησης χωρίζουν την κατασκευή σε νησάκια διαφόρων σχηματισμών και μεγεθών.

Καταφέρνει επίσης να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίρια της πόλης, αφού από τη μια είναι κλασσικό και συνεπές στην ολότητά του, ενώ από την άλλη διαφέρει και παραξενεύει στην λεπτομέρειά του. Η κατασκευή αυτή χαρακτηρίζεται από μία αναγνωρίσιμη γενική μορφή, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ευκολία στο να γίνει ποικιλοτρόπως αντιληπτό, χάρη στην κρυστάλλινη διακόσμηση της πρόσοψής του.                                                                                                        

Το συγκεκριμένο κτίριο θα γίνει ένα από τα σημεία αναφοράς της μητρόπολης του Παρισιού. Δεν θα αποτελεί μόνο ένα μέρος από το οποίο μπορεί κάποιος να απολαύσει το πανόραμα της πόλης, αλλά θα προσθέσει και μία σημαντική νότα στο όλο σύστημα αξόνων και μνημείων της πόλης.

To Παρίσι κι ο πύργος του…Generali

Ο πύργος Generali σχεδιάστηκε από τη διεθνή εταιρεία Valode & Pistre και αποτελεί μια εντυπωσιακή κατασκευή ενός πράσινου και βιώσιμου κτιρίου, ύψους 318 μέτρων. Υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2012, στην ανανεωμένη περιοχή La Defense, η οποία μετά απ’ αυτό, δεν θα είναι γνωστή μόνο για το οικονομικό μεγαλείο της, αλλά και για την περιβαλλοντική και αρχιτεκτονική της πρόοδο.

Επισήμως οι συζητήσεις για την ανέγερση άρχισαν το 2006, οπόταν και συμφωνήθηκε όπως ο πύργος κτιστεί από τον υπεύθυνο ανάπτυξης, Vinci Immobilier, σε συνεργασία με τον όμιλο Generali. Η κατασκευή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την άνεση στους χρήστες, ενώ παράλληλα να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του πύργου είναι τα λειτουργικά παράθυρα και οι κρεμαστοί κήποι σε όλα τα επίπεδα. Αποτελείται από 18 κάθετους άξονες ανεμογεννήτριας -1700 τ.μ.  φωτοβολταϊκών κυττάρων και 600 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών- και τουλάχιστον μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Περίπου 90.000 τ.μ. θα φιλοξενούν διάφορες εγκαταστάσεις, όπως αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόρια, αμφιθέατρο και νοσοκομείο. Με όλες αυτές τις διευκολύνσεις, το Generali  αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ανανέωση της πόλης, αλλά και της επιχειρησιακής περιοχής του La Defense.

Το Generali θα προσθέσει ένα νέο πράσινο στοιχείο στον ορίζοντα του Παρισιού, το οποίο ήδη διαθέτει τους περισσότερους ουρανοξύστες από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και κατά πέντε μέτρα μικρότερος σε ύψος από τον Πύργο του Eiffel, ο Πύργος Generali είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κυβερνήσει  το La Defense και θα χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ψηλά, αλλά και πιο σημαντικά πράσινα κτίρια της ΕΕ.

Ο καθεδρικός ναός των Αιώνων

Ο πρόσφατα ολοκληρωμένος ναός του Χριστού στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας εντυπωσιάζει με την κατασκευή του. Έχει γίνει μια πολύ παράξενη και πρωτοποριακή χρήση γυαλιού, σε συνδυασμό με λεπτομερείς κατασκευές από ξύλο. Εντυπωσιακός μεταξύ άλλων, είναι κι ο τρόπος χρήσης του φυσικού φωτός.

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα μεγαλοπρεπές κτίριο υπέρτατης ομορφιάς, κτισμένο για να διαρκέσει στους αιώνες. Ο Καθεδρικός αυτός ναός της Χριστιανοσύνης εξυπηρετεί διάφορες ανάγκες της επισκοπής του Όκλαντ, αλλά και των γύρω ανατολικών παραλιακών κοινοτήτων.

Είναι η «μητέρα εκκλησία» και το πνευματικό σπίτι όλων των μελών της καθολικής εκκλησίας της περιοχής. Η κοντινή πανεπιστημιούπολη θρέφει την ενότητα διαμέσου του εκκλησιασμού, της διδασκαλίας, του ευαγγελισμού, αλλά και της λειτουργίας υπηρεσιών γι’ αυτούς που βρίσκονται στα πλαίσια της κοινότητας και που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι υπηρεσίες αυτές του ναού, ως «παλάτι των φτωχών», στηρίζουν όλους αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το κέντρο του καθεδρικού ναού περιλαμβάνει ποιμενικά γραφεία, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο κι ένα κεντρικό Ανώτερο Δικαστήριο. Το συνεδριακό κέντρο είναι ένας ιδανικός τόπος για ομαδικές συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για ενήλικους, εργαστήρια και διαλέξεις. Η πλατεία του ναού είναι ανοικτή για οποιονδήποτε θέλει να κοινωνικοποιηθεί, να περπατήσει μέσα στους κήπους, αλλά και να παρακολουθήσει κοινωνικές και θρησκευτικές διαλέξεις, με στόχο τον προσωπικό στοχασμό και την προσευχή.

Και η Σιγκαπούρη ψηφίζει πράσινα!

Τί νομίσατε, ότι μόνο το Dubai και η Κίνα έχουν τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στον κόσμο; Για ξανασκεφτείτε το καλά, γιατί o 26όροφος πύργος Editt που πρόκειται να ανεγερθεί στη Σιγκαπούρη, με την οικονομική υποστήριξη του Εθνικού Πανεπιστημίου της χώρας, θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και θα είναι καλυμμένος με τροπική οργανική βλάστηση που θα ενεργεί ως ζωντανός μονωτικός τοίχος. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει το νερό της βροχής, τόσο για την άρδευση των φυτών, όσο και για τις ανάγκες της λειτουργίας του.

Ο πύργος Editt σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες TR, Hamzah και Yeang, για να μετατρέψει μία αστική πόλη -μηδενικής κουλτούρας- όπου το φυσικό οικοσύστημα έχει καταστραφεί πλήρως, σε βιολογική τοποθεσία. Εκτός από την κάλυψη πρακτικών απαιτήσεων του πελάτη, προορίζεται και σαν εστία μικρεμπορίου, συνεδριάσεων, αλλά και φιλοξενίας διαφόρων εκθέσεων.

Η σχεδιαστική προσέγγιση επιτρέπει στις οικολογικές προτάσεις να λάβουν μέρος και να ισορροπήσουν την υπάρχουσα ανόργανη φύση. Είναι σημαντικό ότι η κατασκευή του οικολογικού πύργου θα αναπτύξει ενδημικά φυτά, ούτως ώστε να μην ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα είδη φυτών της περιοχής. Οι κεκλιμένες ράμπες θα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν μια συνεχή ροή από το επίπεδο των δρόμων προς τους ορόφους των ψηλών πύργων της πόλης.

Ο Πύργος Editt, που το 1998 κέρδισε το διαγωνισμό για τα Οικολογικά Σχέδια στους Τροπικούς Κύκλους, θα ανεγερθεί στην ένωση των δρόμων Waterloo και Middle.

Το Lifepod σάς πάει παντού

Αν επιθυμείτε μια απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, τότε πηγαίνετε στην παραλία ή στο βουνό, ακόμα και στο δάσος του San Francisco. Βασισμένο στην παραδοσιακή ζωή της Μογγολίας, το Lifepod είναι μια οργανική και υψηλής τεχνολογίας κατασκευή. Ο σχεδιασμός του –που έγινε αρχικά το 1997- βασίστηκε στα πιο ανεπτυγμένα αυτοκίνητα, αεροναυτικά, ναυτικά, αλλά και στην ψυχαγωγική τεχνολογία του 21ου αιώνα. Φορητό και λειτουργικό, είναι εμπνευσμένο από τα περιπλανητικά θηλαστικά, τα φουτουριστικά προκατασκευασμένα σπίτια που σχεδιάστηκαν από τετράποδο σκελετό αεροπλάνου, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στο περιβάλλον που το πλαισιώνει, χωρίς να παραμορφώνει το τοπίο. Όλα τα μορφωτικά κομμάτια εμπεριέχονται σε ένα 40 ποδών εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο μπορεί να αποσταλεί οπουδήποτε στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας μοντέρνα τεχνολογία, εσείς και το Lifepod μπορείτε τώρα να περιπλανηθείτε παντού.

Επίσης, προσφέρει μια Lifepod κάψουλα που μπορεί να προσαρμοστεί με μινιμαλιστική οθόνη ή γυάλινες πόρτες, και να χρησιμοποιηθεί για τον κήπο, ή ένα δωμάτιο ξεκούρασης, από την τρέλα της καθημερινής ζωής.

Το σπίτι από σελοφάν

Όταν ολοκληρωθεί το κτίσιμο κάποιου κτιρίου, αρκετή ποσότητα οικοδομικών υλικών καταλήγουν σε σκουπιδότοπους ή σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, κάτι βέβαια που έχει κόστος, τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον. 

Το σπίτι από σελοφάν είναι ένα πενταόροφο διαφανές κτίριο, εξουσιοδοτημένο για ανακύκλωση υλικών, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το αλουμίνιο ενεργεί ως δομικό πλαίσιο για 1800 σπίτια τα οποία είχαν κατασκευαστεί σε ένα εργοστάσιο μέσα σε 13 εβδομάδες, ενώ το συγκεκριμένο κατασκευάστηκε μέσα σε 16 μέρες.

Ένα από τα θετικά στοιχεία αυτού του σπιτιού, είναι ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά από κλιματικούς παράγοντες, ηλιακούς προσανατολισμούς, σκίασης και φυσικού αερισμού. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να αλλάξουν τη γκάμα των υλικών και τα σχέδια ορόφου όπως επιθυμούν.

Η στρατηγική -αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση του σπιτιού Cellophane- επιτυχώς κερδίζει 98,95% της ενέργειας, ενσωματωμένης σε υλικά κατά τη διάρκεια αποσύνθεσης, 38 ημερών.

Μια πόλη μέσα στο Dubai

Καθώς η αδιάλλακτη αφοσίωση του κατασκευαστικού τομέα στο Dubai εξαντλείται μεταξύ της ταραχώδους οικονομικής περιόδου, η πόλη πρόσφατα παρουσίασε μια αξιόλογη ανάπτυξη, στόχος της οποίας είναι, το Dubai να κρατήσει τον τίτλο της  «παγκόσμιας πόλης του μέλλοντος».

Η Jameira Gardens σχεδιάστηκε ως μια ολοκληρωμένη πόλη μέσα στην πόλη. Είναι μια μοντέρνα μεγαλούπολη που θα αναπαραστήσει ανυψωμένες υπερδομές και θα στοιχίσει σχεδόν 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολόκληρη η κοινότητα έχει σχεδιαστεί με απίστευτη φαντασία.

Θεωρώντας το ως μια καταπληκτική πόλη, το Jamaica Gardens θα δημιουργηθεί για την κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα περιλαμβάνει χαμηλά, μέτρια και υψηλά στρώματα ζωής. Παράλληλα θα προσφέρεται για επιχειρήσεις, κατοικίες, χαλάρωση και αναδημιουργία.

Το Park Gate περιλαμβάνει έξι πύργους που είναι τοποθετημένοι ο ένας απέναντι στον άλλο. Ένας κρεμαστός κήπος εκτείνεται μεταξύ των θόλων ανάμεσα σε κάθε σύνολο δομών. Παρέχει σκιά και δροσίζει τη γειτονιά, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά δέκα βαθμούς Κελσίου.

Οι ομαλές καμπύλες ενός δρόμου στο πάρκο, ξυπνούν την ιστορική σχέση του Dubai με τον Αραβικό Κόλπο. Ο πύργος 1800 ποδών θα ενσωματώσει φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, καθώς και τουρμπίνες αέρος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;