Βρίσκεται στο προσκήνιο του επαγγελματικού design τα τελευταία 15 χρόνια, δημιουργώντας αυτό που και ο ίδιος θεωρεί υποχρέωσή του, μία άλλη οπτική γωνία της πραγματικότητας, ξεχωριστή και ιδιαίτερη για κάθε χώρο, και πάντοτε ικανή να ανυψώσει την ποιότητα ζωής του σημερινού πολίτη, σε ένα άλλο επίπεδο.

Ο 46χρονος Ολλανδός designer και καλλιτεχνικός διευθυντής της Moooi, ξεκίνησε ως ένα από τα πρώτα μέλη της ολλανδικής κολεκτίβας Droog τη δεκαετία του ’90 και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκτοξευθεί στην κορυφή του χώρου, σχεδιάζοντας σήμερα για τις πιο γνωστές εταιρείες επίπλων, μεταξύ των οποίων η Cappellini, η Flos, η Kartell και βεβαίως η ολλανδική Moooi.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, πρόθεσή του δεν ήταν να γίνει καλλιτέχνης, αλλά να κάνει πράγματα για ένα ευρύτερο κοινό. Το design, ως αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής μας πραγματικότητας, θεωρείται για τον Wanders η βάση για να καλλιεργήσει κανείς τη φαντασία του και να δημιουργήσει την απαιτούμενη για την πληκτική εποχή μας, έξαψη.

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ

Μια από τις σπουδαιότερες δουλειές του, ήταν και ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων του ξενοδοχείου «Mondrian South Beach» στο Μαϊάμι, πηγή έμπνευσης του οποίου ήταν «Το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης».

Ένα άλλο δημιούργημά του ήταν και η «Monster chair», μία δερμάτινη καρέκλα, για τον κατάλογο της Μοοοi του 2010. Η καρέκλα αυτή φέρει στην πλάτη της την μορφή ενός συμπαθέστατου… τέρατος, σφραγίδα της εκκεντρικής προσωπικότητας του καλλιτέχνη, που ξέρει πώς να στρέφει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Ο Marcel Wanders ήταν ένα βήμα μπροστά και όταν σχεδίαζε την πολυθρόνα Knotted τη δεκαετία του ’90, κομμάτι που τον καθιέρωσε στο χώρο της διακόσμησης. Η αισθητική άποψη της πολυθρόνας, η οποία θυμίζει κούνια φτιαγμένη από σχοινιά που ενώνονται με κόμπους, συνδυάζει στοιχεία που είναι μεταξύ τους παντελώς διαφορετικά. Οι κόμποι παραπέμπουν στα λεπτεπίλεπτα παραδοσιακά χειροποίητα πλεκτά και έρχονται σε αντιδιαστολή με το τελικό αποτέλεσμα, που είναι ένα σύγχρονο ανθεκτικό έπιπλο από επεξεργασμένο μέταλλο, προϊόν της τεχνολογίας. 

Εφεύρεση αποκλειστικά του Wanders υπήρξε και το χαμηλό stool με τη γραμμική μορφή για το διάσημο οίκο της Kartell. Τo Stone, όπως ονομάστηκε, είναι ένα συμμετρικό δημιούργημα με πλήθος γεωμετρικών απεικονίσεων, οι οποίες αναπόφευκτα χαρακτηρίζουν την έντονη και πρωτοποριακή προσωπικότητά του.

Ο Marcel Wanders είναι εμπνευστής και μερικών από τις ωραιότερες δημιουργίες στο χώρο των φωτιστικών, οι οποίες παραπέμπουν περισσότερο σε μία υψηλή αντίληψη γλυπτικής τέχνης, παρά σε απλά φωτιστικά. Ένα από αυτά και το Sky Garden της FLOS, αλλά και η λακωνική Blow Lamp -επιβεβαίωση σεβασμού του Wanders στην αυθεντικότητα παλαιότερων εποχών.  

ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΛΜΑ

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη βίλα της Πάλμα (Μαγιόρκα), την οποία ο Ολλανδός designer «φιλοτέχνησε» διακοσμητικά. Η ολοκλήρωση αυτού του αξιοπρόσεκτου σπιτιού χαρακτηρίζει την άφιξη της αρχιτεκτονικής των τριών χιλιετιών στο νησί της Μαγιόρκα. Ο στόχος του Marcel Wanders και των συνεργατών του ήταν να πάρουν μία ήδη υπάρχουσα εξαιρετική μεσογειακή βίλα του 60’ και να την μετατρέψουν σε κάτι το εξαιρετικό. Το πείραμα… όπως άλλωστε αποδεικνύουν και οι εκπληκτικές φωτογραφίες του σπιτιού, ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχές!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;