Κλασικό, όσο και ένα American Bar της Άγριας Δύσης, αλλά και σύγχρονο όσο η διακόσμηση ενός loft του Μανχάταν. Το stool, πάντα διαχρονικό, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του όχι μόνο στις δύο αυτές περιπτώσεις οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 100 και πλέον χρόνια, αλλά και σε αρκετές άλλες, αιώνες προγενέστερες!

Συγκριτικά με άλλες φόρμες, το stool συγκαταλέγεται στα σύγχρονα σχέδια επίπλων. Αποτελούμενο από ένα και μοναδικό κάθισμα, χωρίς πλάτη και χερούλια, και με ένα τριπόδι, ή τετραπόδι, κατάφερε να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο της επιπλοκατασκευής. Εναλλακτικά, βέβαια, είχαν κατασκευαστεί stool με πέντε πόδια στη βάση τους.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ

Τα παραδοσιακά stool  χάνονται βαθιά στο χρόνο παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι τα πρώτα που έκαναν την εμφάνισή τους ήταν τα ξύλινα σκαμπό του 19ου αιώνα. Ο  Percy Macquoid ισχυρίζεται πως τα πρώτα περιστρεφόμενα stool απαντώνται στο Βυζάντιο από τη φρουρά των Βαράγγων, και μετέπειτα, μέσω των Νορμανδών, έρχονται και στην Ευρώπη.

Stools από τον Μεσαίωνα, καθίσματα αποτελούμενα από έναν πάγκο και ένα στύλο, και τα σπάνια παραδείγματα των stools – θρόνων, σαν μία ένδειξη κύρους και δύναμης. Η καρέκλα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα δεν υπήρχε. Αυτά τα stools παρουσιάζονται τη συγκεκριμένη περίοδο σε δύο φόρμες: το σανιδένιο ή Gothic stool (ένα κοντό παγκάκι με δύο άκρα στο σχήμα του ποδιού) και το απλό περιστρεφόμενο stool.

Τα περιστρεφόμενα stools ήταν οι πρόδρομοι της περιστρεφόμενης καρέκλας και της καρέκλας Windsor. Το πιο απλό stool ήταν σαν την καρέκλα Windsor: ένα ατόφιο μαδέρι (σανίδα) για κάθισμα με τρία πόδια και με περιμετρικό μόρσο και τόρμους.

Αργότερα κατά το 17ο αιώνα, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα συναρμολογημένα stools, στα οποία εφαρμόζεται η ανεπτυγμένη τεχνική της σύνδεσης των μερών του, ώστε να παραχθεί ένα μεγάλο έπιπλο (stool), με όσο το δυνατό λιγότερο ξύλο.

Το backstool αντιπροσωπεύει ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην προηγμένη μορφή σκαμπό και στην καρέκλα. Ένα απλό τρίποδο περιστρεφόμενο stool που μπορεί μηχανικά με τη χρήση μιας λαβής, να επεκτείνεται προς τα πάνω, αλλά και να συρρικνώνεται προς τα κάτω.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η σημερινή εποχή έχει να προτείνει μία τεράστια γκάμα (σχεδίων, χρωμάτων, αλλά και υλικών) σε stool, η οποία μπορεί ανεπιφύλακτα να ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Stools σε μίνιμαλ γραμμή, με στοιχεία pop art, με εσωτερικό φωτισμό, χωρίς εσωτερικό φωτισμό, γεωμετρικά, καμπυλωτά, ξύλινα, μεταλλικά, πολύχρωμα, μονόχρωμα, σκανδιναβικής φόρμας, Bauhaus design stools, stools εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, και πολλά άλλα, όλα δείγματα του πλουραλισμού του σύγχρονου σχεδίου, αλλά και της ανεξάντλητης φαντασίας φημισμένων designers.

Υπάρχουν σε σχήμα «Ζ», σχήμα το οποίο εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία. Η επιφάνεια του καθίσματος και η βάση του είναι απολύτως όμοιες και τοποθετημένες συμμετρικά  ως προς το κέντρο βάρους, ενώ τη στήριξη αναλαμβάνει η διαγώνιος του εξωτερικού περιγράμματος.

Επίσης, έχουμε τα κυκλικά Stools, τα οποία συγκαταλέγονται στην κλασική γραμμή του συγκεκριμένου καθίσματος, αλλά και την πιο συνηθισμένη.

Ένα από τα πιο παράξενα stools είναι το ορθογώνιο σχέδιο που στηρίζεται από την μία πλευρά του, με ένα λεπτό σωλήνα, έτσι που με μία πρώτη ματιά, δημιουργείται ένα δίλημμα για το αν θα πρέπει να κάτσει κανείς ή όχι. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο, δεν επιτρέπουν οποιονδήποτε ενδοιασμό.

Εκτός από τα ευφάνταστα σχέδια και τις γραμμές που μπορεί να συναντήσει κανείς, στα stools εσωτερικών χώρων, υπάρχουν και τα stools εξωτερικών χώρων, σε αντίστοιχα μεγάλη γκάμα χρωμάτων και σχεδίων, τα οποία σχεδιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να αποτελούν την τέλεια προσθήκη για ένα σύγχρονο σπίτι.

Άλλωστε, το κλίμα της Κύπρου, αρκετές φορές μας δημιουργεί την ανάγκη να βγούμε στον κήπο και να απολαύσουμε τον νησιώτικο αέρα της ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με τις υπέροχες μυρωδιές των λουλουδιών.

Τα καλύμματα των συγκεκριμένων stools μπορεί να είναι από ρούχο, από δέρμα, από καστόρι, από ξύλο, από μέταλλο, από σιδερόβεργες, κτλ., ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις αισθητικές ανάγκες του κάθε χώρου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;