Το λευκό δεν είναι ουσιαστικά ένα χρώμα, είναι αυτό που οι διακοσμητές ονομάζουν ουδέτερο. Στην πραγματικότητα περιέχει όλα τα υπόλοιπα χρώματα μέσα του, αλλά δεν μπορούμε ν’ αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο αντανακλώνται.

Τα ουδέτερα χρώματα ξεκινούν από το λευκό, περιλαμβάνουν όλες τις διαβαθμίσεις του γκρι και καταλήγουν στο μαύρο. Επίσης, το λευκό χρώμα γενικότερα χαρακτηρίζεται για την αξεπέραστη διαχρονικότητα και μοναδικότητά του. Μπορεί να συνδυαστεί με όλους τους χρωματισμούς, απαλούς αλλά και έντονους, προκαλώντας μία εντελώς διαφορετική αίσθηση και διάθεση κάθε φορά.

Εξάλλου, όταν  επιλέγεται για εσωτερικούς χώρους δίνει την αίσθηση της καθαριότητας, της υγείας, της δροσιάς, αλλά και της αρχοντιάς. Έχει την ικανότητα να δείχνει μεγαλύτερο το χώρο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, κι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χαώδους όασης που δημιουργεί στην περιοχή των ματιών. Επίσης, μπορεί χωρίς δεύτερη σκέψη, να συνδυαστεί με δύο, ακόμη και με τρία χρώματα ταυτόχρονα.

Πάντοτε διαχρονικό  και κομψό, στο χώρο της εσωτερικής διακόμησης, αποτελεί ίσως την πρώτη επιλογή για τοίχους και έπιπλά.

Μοναδικό του μειονέκτημα, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς, την ψυχρότητα που αποπνέει, όταν επιλέγεται με υπερβολή. Αν και παραδοσιακά συμβολίζει την αγνότητα και την καθαριότητα, το άσπρο στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί ψυχρή αίσθηση και ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Γι’ αυτό και παλιότερα αποφεύγετο, γιατί σε πολλές περιπτώσεις θύμιζε καταθλιπτικούς χώρους, όπως για παράδειγμα νοσοκομείο.

Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού ο συνδυασμός του άσπρου με οποιοδήποτε άλλο έντονο χρώμα, προκαλεί μία εκπληκτική αντίθεση, και γι’ αυτό μοντέρνες κατασκευές κατοικιών το προτιμούν από κάθε άλλο.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Το κίτρινο μαζί με το λευκό δημιουργούν μια αίσθηση φρεσκάδας, ενώ το μπλε μαζί με το λευκό συνθέτουν ένα ναυτικό θέμα. Το κόκκινο με το άσπρο αποτελούν διαχρονικό συνδυασμό, αφού πορσελάνες και γυαλικά με αυτά τα χρώματα ήταν από πάντα δημοφιλείς.

Η ουδετερότητα του λευκού και η δυνατότητά του να πολλαπλασιάζει το φως, συνδυασμένο με  γκρι πινελιές σε σωστά επιλεγμένες γωνίες, όπως οι τοίχοι σε ανοιχτό γκρι που έρχονται σε έντονη αντίθεση με το λευκό της οροφής ή του δαπέδου, σας προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες για να αυτοσχεδιάσετε στο χώρο, χρησιμοποιώντας τα έπιπλα και τα αντικείμενα που αγαπάτε -ξύλινα τραπεζάκια ή κορνίζες, πολυθρόνες και καναπέδες με λευκές ή μπεζ επενδύσεις, μοντέρνοι πίνακες που συνδυάζονται με έπιπλα κλασικά, πήλινα διακοσμητικά και παραδοσιακά κιλίμια.

Ακόμη, το λευκό είναι ένα εξαιρετικό φόντο για την επίδειξη έργων τέχνης, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται σε νεωτεριστικούς εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε οι μορφές της αρχιτεκτονικής να αναδεικνύονται και να αποτελούν το κύριο θέμα.

Γι’ αυτό και εσείς συνδυάστε το άφοβα με οποιοδήποτε χρώμα θέλετε, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτύχετε…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;