To πιο θερμό μέρος
Στο Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, έχει καταγραφεί θερμοκρασία 57,8 βαθμών Κελσίου, αλλά σύμφωνα με ένα δορυφόρο της ΝASΑ, το ρεκόρ αυτό έχει καταρριφθεί από τους 71 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Λουτ του Ιράν.
Η έρημος αυτή καλύπτει μια περιοχή 480 χιλιομέτρων, και αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ζεστή θερμοκρασία που έχει «κάψει» ποτέ την επιφάνεια του πλανήτη!
Ο ψηλότερος καταρράκτης
Ο Σάλτο Άνχελ στη Βενεζουέλα είναι ο ψηλότερος καταρράκτης, και τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν. Αν το όνομα Σάλτο Άνχελ δεν σας λέει κάτι, τότε ίσως η διεθνής αγγλική ονομασία του, Angel Falls, να ξυπνήσει τη μνήμη σας.
Το ύψος του καταρράκτη είναι τόσο μεγάλο (984μέτρα!), που μεγάλη ποσότητα του νερού εξατμίζεται πριν προλάβει καν να φτάσει στο έδαφος, δημιουργώντας ένα κύμα ομίχλης, το οποίο γίνεται αισθητό από απόσταση 1.5 χιλιομέτρου!
Το πιο κρύο κατοικήσιμο μέρος
Το μικρό χωριό Οϊμιάκον, στη Ρωσία, έχει 800 μόνιμους κατοίκους, κι αυτό που το κάνει ιδιαίτερο, είναι ότι εκεί καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικήσιμο μέρος του πλανήτη!
Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1926, το θερμόμετρο έπεσε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου! Εκτός από το προαναφερθέν ρεκόρ, έσπασε κι ένα άλλο… εκείνο της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.
Το πιο ξηρό μέρος
Οι Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο είναι μια περιοχή 4.800 τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03 % της Ανταρκτικής. Έχουν πάρει το όνομά τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα.
Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής, ενώ με εξαίρεση μια μικρή περιοχή όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο, δεν υπάρχει πουθενά ίχνος νερού.
Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους ανέμους της περιοχής, οι οποίοι φτάνουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα εξατμίζοντας κάθε υποψία υγρού στοιχείου και αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.
Το πιο απομακρυσμένο κατοικήσιμο νησί
Τριστάν ντα Κούνια (Μ. Βρετανία). Βρίσκεται σε απόσταση: 3.218 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ήπειρο!
Τo πιο μακρινό νησί του κόσμου είναι τόσο μικρό που δεν έχει καν αεροδιάδρομο. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι, από τους οποίους οι περισσότεροι υποφέρουν από κληρονομικό και χρόνιο άσθμα και γλαύκωμα.
Το νησάκι αυτό ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, και παρόλο που οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν online παραγγελίες, η διανομή τους αργεί ιδιαίτερα.
Ίσως αυτό να είναι το… τίμημα για να κατοικείς σ’ ένα (σχεδόν) ιδιωτικό νησί, στη μέση του πουθενά.
Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας
Αν η κορυφή του Έβερεστ είναι το πιο ψηλό σημείο της γης, τότε η Τάφρος των Μαριαννών πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή το πιο χαμηλό σημείο της γης.
Βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, και πήρε το όνομά της από τα Νησιά των Μαριαννών που βρίσκονται κοντά. Η τάφρος απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα κι έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα.
Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει τα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το σημείο όπου οι δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντιόνται. Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108,5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας.
Για να καταλάβετε το ακριβές μέγεθος, αρκεί να πούμε ότι αν τοποθετούσαμε το όρος Έβερεστ σε αυτή τη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού δεν θα φαινόταν καν η κορυφή του, αφού θα βρισκόταν 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού!