Τη μεγαλύτερη κρίση του 21ου αιώνα βιώνουν, σε διεθνές επίπεδο, τα χρηματιστήρια, οι δανειολήπτες και η κτηματαγορά.
Οι επενδυτές βλέπουν την αξία των χαρτοφυλακίων τους να εξανεμίζεται, ενώ οι δανειολήπτες πληρώνουν ήδη μεγάλο χαράτσι, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Το διεθνές κραχ αναγκάζει τους επενδυτές να εγκαταλείπουν άρον άρον το καράβι του Χρηματιστηρίου, που βουλιάζει, αφού οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση έχουν ξεπεράσει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μαζική είναι και η φυγή από τα αμοιβαία κεφάλαια, αφού οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια και σιγουριά, που προσφέρει το λιμάνι των καταθέσεων.
Συγκρίσεις με το μεγαλύτερο κραχ όλων των εποχών-αυτό που συνέβη στη Γουόλ Στριτ τον Οκτώβριο του 1929- δημιουργεί η σημερινή χρηματιστηριακή και χρηματοπιστωτική κρίση, κατά την οποία τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες κολοσσοί καταρρέουν, λόγω τεράστιων ζημιών, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα για τις λανθασμένες επιλογές τους.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι το Κραχ του 1929, κατά τη διάρκεια του οποίου ο δείκτης Ντάου Τζόουνς βυθίστηκε από τις 381,17 στις 42,1 μονάδες, έχει κοινά χαρακτηριστικά με τη σημερινή βουτιά. Η πιο βασική ομοιότητα είναι ότι τότε, όπως και σήμερα, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες, κυρίως τράπεζες και άλλοι όμιλοι του χρηματοπιστωτικού τομέα, είδαν την αξία των μετοχών τους κυριολεκτικά να εξανεμίζεται μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Οι ίδιοι οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι υπάρχουν και αρκετές διαφορές της κρίσης του 1929 με τη σημερινή βουτιά. Η μεγαλύτερη διαφορά του σήμερα με το πότε είναι ότι το 1929 επικρατούσε η αντίληψη πως ο ιδιωτικός τομέας έπρεπε να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί
το πρόβλημα της κατάρρευσης. Σήμερα η FED δεν είναι διατεθειμένη να κάνει το ίδιο λάθος, όπως απέδειξε τροφοδοτώντας με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Καθίζηση κτηματαγοράς
Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις ακινήτων έχουν βυθιστεί, ενώ καθίζηση έχει υποστεί η οικοδομική δραστηριότητα. Την κρίση στην οικοδομική βιομηχανία αποτυπώνει ανάγλυφα και η βουτιά, σε διεθνές επίπεδο, στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, σημειώνουν επιβράδυνση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;