Από την Αυστραλία έως την Ασία και από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, το μήνυμα είναι σαφές: η βιομηχανική παραγωγή, ένας από τους βασικότερους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να υποχωρεί με ανησυχητικούς ρυθμούς, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής επιβράβευσης που έχει καταγραφεί από
τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930. Όπως καταδεικνύουν εύγλωττα στοιχεία του Ιανουαρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων
30 χρόνων, γεγονός που δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Στην Ευρώπη
Παρόμοιες είναι οι ενδείξεις στην Ευρώπη. Ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε σε μόλις 33,9% τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης αυτός, όταν βρίσκεται κάτω από το 50, υποδηλώνει συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Η μείωση αυτή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στο «φρένο» που έχουν βάλει στις αγορές αγαθών τα νοικοκυριά, τα οποία, όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα από την κρίση. Επίσης, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής χωρών, όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία, που μέχρι πρόσφατα φαίνονταν να μην έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από την κρίση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δείχνει ότι οι οικονομίες στη ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία.

Ένεση 250 δισ. Δολαρίων στην Ιαπωνία
«Πρόκειται για παγκόσμια ύφεση, μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση από αυτές που κάνουν την εμφάνισή τους μία φορά στα 100 χρόνια». Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, ανακοίνωσε δημοσιονομικό πακέτο-μαμούθ, ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τόνωση της οικονομίας της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
«Η Ιαπωνία δεν βρίσκεται έξω από την πορεία που ακολουθεί το μεγάλο τσουνάμι ούτε μπορεί να ξεφύγει», πρόσθεσε ο Άσο, καθώς η μια μετά την άλλη οι ιαπωνικές εταιρείες ανακοινώνουν χιλιάδες απολύσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;