Βρετανία

Στη Βρετανία ο νέος πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε ότι το σχέδιό του για μείωση του δημόσιου χρέους ύψους 156 δις λιρών, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, αφού, όπως εξήγησε, το κρατικό μισθολόγιο, οι συντάξεις και οι κρατικές χορηγίες, θα αντιμετωπίσουν μειώσεις. Η πρώτη ενέργεια του κ. Κάμερον ήταν να πει στους υπουργούς ότι μειώνονται οι μισθοί τους κατά 5%, ενώ δεν θα χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά αυτοκίνητα, αλλά τις δημόσιες μεταφορές, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε η παγοποίηση στην πρόσληψη νέων υπαλλήλων και η μείωση δαπανών σε ορισμένους τομείς. Στους ανώτερους δημόσιους υπάλληλους θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν πρώτη θέση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο κ. Κάμερον ισχυρίστηκε ότι σε πέντε χρόνια η Βρετανία θα πληρώνει 70 δις λίρες το χρόνο για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, εκτός εάν ληφθούν μέτρα. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα, στο τί μπορεί να συμβεί σε μια χώρα αν οι δημοσιονομικές κρίσεις αφεθούν ανεξέλεγκτες. Ο κ. Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός οικονομικών της Βρετανίας, στοχεύει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους, να μειώσει τις δαπάνες κατά 6,2 δις λίρες. 

Κύπρος

Πακέτο μέτρων για την αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών της χώρας, στα οποία περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, ενέκρινε πρόσφατα το υπουργικό μας συμβούλιο.

Έτσι τα μέτρα λιτότητας που θα περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ για το 2010, και που θα εξοικονομήσουν για το κράτος γύρω στα 175 εκ. ευρώ, δεν άργησαν να παρουσιαστούν από τον υπουργό οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα της κυβέρνησης εστιάζονται στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 80 εκ. ευρώ το 2010, και κατά 46 εκ. ευρώ το 2011, στη μείωση του κόστους της κρατικής μηχανής μέσω μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1000 ετησίως, στη στόχευση των κοινωνικών παροχών, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πολεοδομική αμνηστία, και στη φορολόγηση των καυσίμων.

Όσον αφορά τώρα τη στήριξη της ανάπτυξης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 500 εκ. ευρώ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα, των κατασκευών και του τουρισμού, καθώς επίσης και έναρξη μεγάλων έργων στον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού.

Εξάλλου, από το σύνολο των 175 εκ. ευρώ ετήσιας κρατικής εξοικονόμησης, τα 105 εκ. θα προέλθουν από μειώσεις δαπανών του κράτους, ενώ τα υπόλοιπα 70 εκ. από κάποιους άλλους άξονες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί τυχούσα περαιτέρω επέκταση των δημοσίων δαπανών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, είμαστε από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που δεν χρειάζεται να καταφύγουμε στο εξωτερικό για δανεισμό μέχρι τον Νοέμβριο, γιατί προβλέψαμε και δανειστήκαμε το Φεβρουάριο, ένα δις ευρώ.

Επίσης, όπως ανέφερε, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής Δημοκρατίας, που το προσωπικό στο δημόσιο μειώθηκε εντός του τρέχοντος έτους  κατά 490 άτομα, με τελικό στόχο στις 31 Δεκεμβρίου, η μείωση αυτή να φθάσει τα 1000 άτομα.

Από την άλλη, το επίδομα τέκνου αυξήθηκε κατά 10% για τις οικογένειες με εισοδήματα μέχρι και 18.367 ευρώ ετησίως, ενώ αποφασίστηκε η μη καταβολή του σε οικογένειες με επίδομα άνω των 60.000 ευρώ.  

Ενισχυτική στην όλη προσπάθεια, θα είναι η διευθέτηση, τόσο του θέματος πάταξης της φοροδιαφυγής, όσο κι εκείνου της πολεοδομικής αμνηστίας. 

Ωστόσο, η Επιτροπή των Βρυξελλών εισηγείται όπως ξεκινήσουν οι διαδικασίες μείωσης του ελλείμματος για άλλες δύο χώρες. Πρόκειται για τη Δανία και τη Φινλανδία, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των κρατών με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ, στα 23. Μόνο το έλλειμμά του Λουξεμβούργο δεν ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε Σουηδία, Εσθονία και Βουλγαρία αναμένεται να διενεργηθεί από την ΕΕ, ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών μεγεθών των εν λόγω κρατών.

Ιταλία

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ένα διετές πρόγραμμα για μείωση των δημόσιων δαπανών ύψους 24 δις ευρώ. Στόχος είναι να επιτευχθεί δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2012, και η Ιταλία να αποφύγει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται και η παγοποίηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τρία χρόνια, η αναστολή των νέων κρατικών συντάξεων για έξι μήνες, και η μείωση κατά 13 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση περιφερειακών και δημοτικών κυβερνήσεων. Οι μισθοί των υπουργών και των ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης θα μειωθούν κατά 10%, ενώ ορισμένοι ημικρατικοί οργανισμοί θα κλείσουν και θα προωθηθεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Γαλλία

Στη Γαλλία, λόγω της οικονομικής κρίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 8% του ΑΕΠ κατά το 2010, σε σχέση με 3,3% το 2008. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας αναμένεται να φθάσει το 84% του ΑΕΠ κατά το 2010. Ασφαλώς είναι πολύ πιο χαμηλό από εκείνο της Ελλάδας, αλλά πιο ψηλό από εκείνο της Γερμανίας και της Ισπανίας. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έβαλε στόχο να μειώσει τις δαπάνες με το να μην αναπληρώνει έναν στους δύο δημόσιους υπαλλήλους που αφυπηρετούν. Παράλληλα, έχει αποφασίσει το πάγωμα των δημόσιων δαπανών για τρία χρόνια, και τη μείωση των επιδοτήσεων για τους χαμηλά αμειβόμενους, ενώ έχει εισαγάγει και μέτρα για μείωση της φοροδιαφυγής.

Ισπανία
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ανακοίνωσε μείωση των δημοσίων δαπανών ύψους για15 δις ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να πέσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, από το 11,2% του ΑΕΠ το 2009, στο 6,0% το 2011. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο ύψους 5%, παγοποίηση των συντάξεων, μείωση στις επενδυτικές δαπάνες, αλλά και άλλα μέτρα. Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι μόνο 10% από τους δημόσιους λειτουργούς που αφυπηρετούν, θα αντικαθίστανται.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία εισήγαγε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, που περιλαμβάνει φορολογία στους μισθούς και τις μεγάλες εταιρείες, σε μία προσπάθεια να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά πολύ περισσότερο από 50%, σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το πρόγραμμα λιτότητας στόχο έχει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 9,4% του ΑΕΠ το 2009, στο 7% το 2010 και 4,6% το 2011.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;