«Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων (αποπληθωρισμένες) αυξήθηκαν κατά 70% από το 2000 έως το 2006. Από τότε έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά βρίσκονται ακόμα 30% πιο ψηλά από τα επίπεδα του 2000. Πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε νέα υποχώρηση των τιμών; με βάση την πρόσφατη ιστορία, Ναι. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στο Λος Άντζελες έσπασε μια μεγάλη τοπική φούσκα: Οι πραγματικές τιμές αυξήθηκαν περίπου 50% προτού σκάσει η φούσκα αυτή και στη συνέχεια υποχωρούσαν μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τη φούσκα»
Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Η ανεργία αυξάνεται. Η καταναλωτική πίστη έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα, που δεν είχαν ζήσει οι Αμερικανοί από το 1980 και μετά. Πότε, λοιπόν, θα τελειώσουν όλα αυτά; Η απάντηση είναι: Πιθανότατα όχι πριν από το 2010 ή και ακόμα αργότερα.Η καταναλωτική πίστη έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα, που δεν είχαν ζήσει οι Αμερικανοί από το 1980 και μετά
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι προβλέπουν ότι θα υπάρξει απότομη ανάκαμψη της οικονομίας και αν αποδεχτούμε τη θεωρία αυτή, τότε σύντομα θα δούμε καλύτερες μέρες. Εάν, όμως, αποτελέσει οδηγό η εμπειρία των τελευταίων 20 χρόνων, τότε τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Η οικονομία μετά τη βουτιά, αντί να ανακάμψει θα παραμείνει για καιρό στάσιμη ή στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει να ανακάμπτει αργά και σταδιακά.

Πορεία φούσκας
Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων (αποπληθωρισμένες) αυξήθηκαν κατά 70% από το 2000 έως το 2006. Από τότε έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά βρίσκονται ακόμα 30% πιο ψηλά από τα επίπεδα του 2000. Πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε νέα υποχώρηση των τιμών, με βάση την πρόσφατη ιστορία; Ναι. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στο Λος Άντζελες έσπασε μια μεγάλη τοπική φούσκα: Οι πραγματικές τιμές αυξήθηκαν περίπου 50% προτού σκάσει η φούσκα αυτή και στη συνέχεια υποχωρούσαν μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα, που βρίσκονταν πριν από τη φούσκα.

Μνήμες υφέσεων
Τι γίνεται, όμως, με την οικονομία; Μπορεί κάποιοι να μπουν στον πειρασμό να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι οι δύο προηγούμενες υφέσεις, το 1990-91 και το 2001 διήρκεσαν λίγο. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, την ύφεση ακολούθησε μακρά περίοδος χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας, που έκανε τους
περισσότερους Αμερικανούς να νιώθουν σαν να διήρκεσε η ύφεση πολύ περισσότερο. Επομένως, η ύφεση του 1990 μπορεί επίσημα να τελείωσε το Μάρτιο του 1991, αλλά η ανεργία εξακολούθησε να αυξάνεται και μέσα στο 1992. Η επόμενη ύφεση, που επίσημα ξεκίνησε το Μάρτιο του 2001, μπορεί να τελείωσε το Νοέμβριο, αλλά η ανεργία εξακολούθησε να αυξάνεται μέχρι και τον Ιούνιο του 2003.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;