Κορύφωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης θα έχουμε το 2011-12. Αν και ο ιδιωτικός τομέας επηρεάστηκε πολύ νωρίτερα από την ύφεση, ήρθε και η σειρά των δημοσίων φορέων να νιώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Παρόλα αυτά, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οργανισμών δε σχεδιάζουν ν’ αλλάξουν τη στρατηγική τους ως ανταπόκριση στην ύφεση.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών επιβάλλει δραστικές περικοπές δαπανών, ενώ παράλληλα, αυξάνονται οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών του δημοσίου με αιχμή τις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας.

Με αποδέκτες υψηλόβαθμα στελέχη δημοσίων φορέων της Μ. Βρετανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας, το 60% των οργανισμών θα βελτιώσουν τη θέση τους την επόμενη δεκαετία, αλλά μόνο το 20% σχεδιάζει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας.

Οι επιβεβλημένες περικοπές των δαπανών θα οδηγήσουν σε δραματική υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αν δεν αλλάξει ριζικά η στρατηγική των δημόσιων φορέων. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να επανεξετάζεται το κόστος και οι περικοπές ανώφελων δαπανών, όπως επίσης, να γίνεται ριζική επανεκτίμηση προτεραιοτήτων και στρατηγικής βάσει των νέων αναγκών και των οικονομικών δεδομένων.

Παράλληλα, πρέπει να γίνεται ανασχεδιασμός των υπηρεσιών με την αξιοποίηση καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα, αναδιοργάνωση οργανωτικού μοντέλου ή και ενδεχόμενη κατάργηση φορέων με απαξιωμένες δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξεταστούν καλές πρακτικές μείωσης κόστους, που έχουν εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα, όπου το διαδίκτυο και τα κέντρα διανομής έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο εργασίας.

Αν δεν γνωρίζουμε πόσο μας κοστίζει η παροχή της υπηρεσίας, δεν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε το κόστος και το όφελος για να θέσουμε σωστές προτεραιότητες. Ενώ παράλληλα υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων σε σχέση με τους στόχους.

Πολλές παρεχόμενες υπηρεσίες παρέχονται με τον οικονομικότερο τρόπο, αλλά δεν προσθέτουν καμία αξία σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Αυτές οι υπηρεσίες και οι δημόσιοι φορείς που τις παρέχουν πρέπει ν’ αναπροσαρμοστούν ριζικά ή και να καταργηθούν εντελώς!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;