Τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα και οδηγίες στον κατασκευαστικό τομέα, και ειδικότερα στη νομοθεσία που αφορά τη δημιουργία δρόμων και οικοδομών, έχουν ως κύριο στόχο το σχεδιασμό και την κατασκευή έργων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακυβεύεται η ασφάλεια των ανθρώπων, τηρουμένων ταυτόχρονα κι άλλων βασικών απαιτήσεων, προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι δεσμευμένες να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων και ευρωπαϊκών οδηγιών, που αφορούν μεταξύ άλλων, και θέματα τα οποία άπτονται των τεχνικών έργων και των προϊόντων δομικών κατασκευών, όπως μελέτες και πρότυπα τεχνικών προδιαγραφών, εφαρμογή, συντήρηση και τροποποίηση των ευρώ-κωδίκων και χρήση προηγμένων τεχνολογιών και υλικών στις κατασκευές. Οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των υλικών θα πρέπει να  αναγράφονται στις συσκευασίες τους, και οι οδηγίες εφαρμογής τους να ακολουθούνται πιστά.

Με βάση αυτά, οφείλουμε και στην Κύπρο -που εδώ και έξι χρόνια είναι μια ευρωπαϊκή χώρα- να ακολουθήσουμε τα πρότυπα των υπολοίπων χωρών, ως προς την Οικοδομική Βιομηχανία, αλλά και γενικότερα ως προς όλους τους τομείς. Μπορεί να δυσκολευόμαστε, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο! Φτάνει να θελήσουμε ουσιαστικά ν’ αλλάξουμε τις παλιές και λανθασμένες μας συνήθειες, κι όλα είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν!

Με καλή διάθεση, λοιπόν, πρέπει να εντοπίζουμε τις ελλείψεις, τα λάθη και τα κενά στους νόμους, τις διαδικασίες, τα σχέδια και τις μελέτες των έργων, καθώς επίσης και στον τρόπο κατασκευής τους -πάντοτε  όμως καλόπιστα και με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας. Επίσης, θα βοηθήσουν αρκετά οι νέοι επιστήμονες, με τις σύγχρονες τεχνολογίες και γνώσεις που διαθέτουν, κι αυτό ίσως να συνεπάγεται μια πιθανή εκκαθάριση των «αδιάφορων» τεχνικών και επιστημόνων, αλλά και μελών διοικητικών Συμβουλίων, από οργανισμούς, υπηρεσίες  και φορείς, που εντέλλονται να συμβάλουν άμεσα στην αναβάθμιση της Οικοδομικής Βιομηχανίας.

Τέλος, ως Τεχνικό Περιοδικό, τονίζουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, σ’ όσους μας χρειάζονται. Συχνά θα  υπενθυμίζουμε τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που επιβαρύνουν με ευθύνες τους οργανισμούς αδειοδότησης των επιστημόνων και των τεχνικών επαγγελμάτων. Όταν εκδίδεται μια άδεια εργολήπτη -ή μια άδεια Μηχανικού- από τον αντίστοιχο αρμόδιο φορέα, αυτοί οι φορείς δεν πρέπει να  έχουν την ψευδαίσθηση, ότι είναι άμοιροι ευθυνών. Έτσι, θα πετύχουμε, και χωρίς την Ευρωπαϊκή πίεση, ένα καλύτερο αύριο, με πιο ασφαλείς κατασκευές!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;