Αδύνατη θεωρεί το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, την είσπραξη εκατοντάδων εκατομμυρίων φόρων που εκκρεμούν, μετριάζοντας έτσι τις προσδοκίες για εισροή τους στον ελλειμματικό κρατικό κορβανά, και ζητώντας πρόσθετα εργαλεία για πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο διευθυντής του Τμήματος, Γιώργος Πούφος, ανέφερε ότι οι καθυστερημένες οφειλές στο ΤΕΠ φθάνουν τα 610 εκ. ευρώ, παραδεχόμενος ότι τα 310 εκ. δεν μπορούν να εισπραχθούν, επειδή, όπως εξήγησε, τα 86 εκ. είναι φόροι ακίνητης περιουσίας και κεφαλαιουχικά κέρδη της εκκλησίας, τα 163 εκ. έχουν τεθεί υπό δικαστικά μέρα, τα 41 εκ. αφορούν πτωχεύσεις, και τα 22 εκ. αντιστοιχούν σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Σημείωσε παράλληλα, πως είναι ανάγκη να καταλάβουν μερικοί, ότι η φορολόγηση δεν είναι άσκηση επί χάρτου. Για να πετύχει κάποιος τη φορολόγηση, συνέχισε, πρέπει να έχει στο χέρι το νόμο που θα τιμωρεί αυτούς που παρανομούν, και που είναι πολλοί! «Ας βρεθεί κάποιος βρε παιδιά να πατάξει τη φοροαποφυγή! Που στην τελική, τρεις κινήσεις χρειάζονται: πολιτική βούληση, νομικό σχεδιασμό και διοικητικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, τρόποι για να αυξηθεί η φορολογική βάση, δεν υπάρχουν, διότι οι λειτουργοί της υπηρεσίας στερούνται πρόσβασης σε απαραίτητα στοιχεία.

Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ανέφερε από την πλευρά της, ότι τα καθυστερημένα τοκισμένα έσοδα του κράτους, ανέρχονται στο 1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 580 εκ. αφορούν σε έσοδα του ΤΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών από την άλλη, χαρακτήρισε κοινωνική μάστιγα τη φοροδιαφυγή, η οποία δημιουργεί πολίτες δύο τάξεων, αυτούς που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, κι αυτούς που φοροδιαφεύγουν.

DutyFree ΚΛΗΡΟΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του 1999 του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η εκκλησία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κεφαλαιουχικών κερδών της, κι έτσι καλείται τώρα στο ταμείο να καταβάλει τα χρωστούμενα, που ανέρχονται σε 196 εκ. ευρώ! Άλλωστε, η είσπραξη ενός εκκαθαρισμένου οφειλόμενου χρέους προς το κράτος, είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χαρίλαο Σταυράκη, ο Κλήρος αρνήθηκε να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση -πέραν της συμφωνίας που έγινε στο παρελθόν- υπογραμμίζοντας ότι «είναι θέμα της πολιτείας να πάρει την απόφαση που θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα».

Φτάσαμε -λοιπόν- στο σήμερα να λέμε… έγινε κι αυτό με την εκκλησία της Κύπρου! Εδώ κλείνουν επιχειρήσεις, κόσμος μένει άνεργος, και οι Άγιοί μας Πατέρες, τα θυμιατά τους!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;