Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπινων ενεργειακών μας αναγκών, να καλύπτεται από ιπτάμενες ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα βρίσκονται κάποια εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος; Οι ειδικοί στο χώρο της αεροδιαστημικής προφανώς το έχουν φανταστεί.
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford, τέλη Σεπτεμβρίου, με θέμα τις «Τεχνολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικότητα τα πρώτα ιπτάμενα αιολικά πάρκα», ομιλητές ήταν ειδικοί επιστήμονες της NASA, η Honeywell, και άλλοι αντιπρόσωποι στο χώρο της αεροδιαστημικής, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μελετούν την πιθανότητα να καλυφθούν οι ενεργειακές μας ανάγκες, από… ιπτάμενες ανεμογεννήτριες!
Η αισιοδοξία αυτή έγκειται στη βελτίωση των υλικών, και στο ότι το αιολικό δυναμικό, 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της γης, είναι τετραπλάσιο απ” ό, τι σε ύψος μερικών δεκάδων μέτρων. Επίσης, οι κατασκευές του δυναμικού αυτού θα δημιουργούνται από φθηνότερα υλικά, γιατί πρέπει να είναι ελαφρύτερες -με βάρος περίπου 20 τόνων ανά παραγόμενη μεγαβατώρα ρεύματος, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη τιμή για τις συμβατικές ανεμογεννήτριες είναι περίπου 80 τόνοι. Εξάλλου, αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο και ο βραχνάς της εξεύρεσης ιδανικών χερσαίων χώρων για την τοποθέτησή τους.
Αυτή τη στιγμή μία Καναδική εταιρεία, ονόματι Magenn Power, πειραματίζεται με ένα μικρό αερόστατο, το MARS, που είναι γεμάτο με ήλιο ώστε να είναι ελαφρύτερο από τον αέρα, και περιστρεφόμενο γύρω από τον οριζόντιο άξονά του, λόγω της δύναμης του ανέμου. Το κρατάει ένα αγκιστρωμένο καλώδιο πάνω στη γη, το οποίο μεταφέρει το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα στο έδαφος.
Από την άλλη, οι αμερικανικές εταιρείες Sky WindPower και Joby Energy, ήδη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού πλατφορμών, όπου οι γεννήτριες θα βρίσκονται πάνω στο ιπτάμενο τμήμα. Πιο αναλυτικά, η πλατφόρμα καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια για να κινήσει τις έλικές της, και να απογειωθεί, ενώ όταν φτάσει στο επιθυμητό ύψος, οι άνεμοι περιστρέφουν τόσο γρήγορα τις έλικες αυτές, ώστε να κρατούν την κατασκευή στον αέρα, και ταυτόχρονα να παράγουν ρεύμα. Επομένως, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η κατασκευή αυτή θα εξασφαλίζει διπλάσια ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες, πετώντας έως και 10 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Σύντομα οι ειδικοί της εταιρείας φιλοδοξούν να μπουν στον πειραματισμό μίας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, που θα παράγει τόση ενέργεια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες 150 νοικοκυριών.
Πάντως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, ότι οι δοκιμές θα πείσουν κρατικούς φορείς και επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ακόμη μεγαλύτερων μοντέλων, αφού οι περισσότερες από τις παραπάνω ιδέες έχουν περάσει με επιτυχία τα πρώτα τεστ. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη έχει χρηματοδοτήσει (μέσα περασμένου Οκτωβρίου) τις έρευνες της Ampyx, ενώ πριν λίγες μέρες, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας χορήγησε 3 εκ. δολάρια στην εταιρεία Makani.
Ωστόσο, διερωτάται κανείς κατά πόσον αυτά τα συστήματα θα μπορούν να αντέξουν σε κακοκαιρίες, και αν σε περίπτωση βλάβης, θα επιτρέπουν στους χειριστές τους μια ασφαλή προσγείωση. Γι’ αυτό κι’ ο καθηγητής, Mick Womersely, σημείωσε την ανάγκη εγκατάστασης μιας πολύπλευρης ζώνης ασφαλείας γύρω από κάθε τέτοιο πάρκο, ώστε σε περίπτωση κοψίματος του καλωδίου που τα δένει στη γη, να αποτραπεί ένα πιθανό ατύχημα. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι εξίσου σημαντικό να ληφθούν υπόψη και όλες οι παράμετροι που άπτονται της ασφάλειας των αεροσκαφών.