Εμπρός στο δρόμο που άνοιξε ο Γκορ, αφού πλέον τα φωτοβολταϊκά αναμένεται εισβάλλουν σε ταράτσες και στέγες.

Τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναμένεται να αποκτήσουν στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών και διαμερισμάτων, παράγοντας ρεύμα οι ίδιοι, με το να αξιοποιούν μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική τεχνολογία. Έτσι, οι εταιρίες του χώρου ζητούν κίνητρα και θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να φθάσει στο 12% μέχρι το 2020. Σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τονίστηκε ότι ο στόχος αυτός είναι απολύτως εφικτός, κι ότι η κυβέρνηση με το εθνικό σχέδιο δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα καταθέσει στην ΕΕ τον Ιούνιο, θα πρέπει να το υιοθετήσει.

Η Κοινοτική πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει ότι ως το 2020 θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών συνολικά στο ενεργειακό ισοζύγιο, κατά 20%. Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) θα πρέπει να καλύπτουν το 40% της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το μερίδιο των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να ανέλθει στο 12%. Η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 6.500 μεγαβάτ την επόμενη δεκαετία και συνεπάγεται τη δημιουργία 14.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Το κόστος της εγκατάστασης υπολογίζεται από 25.000 έως 35.000 ευρώ.

Μοναδική υποχρέωση είναι το κτίριο όπου εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό, να έχει ηλιακό θερμοσίφωνα ή θερμικό ηλιακό για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, ως επί των πλείστων, αφορά πολυκατοικίες, συνεπώς η διανομή θα γίνεται μέσω της εταιρείας που διαχειρίζεται τα κοινόχρηστα.

Αναφορικά με το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά την αύξησή του τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει χαμηλότερο από την εισφορά για την ΕΡΤ, που επίσης καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Επίσης, η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από το 2013, θα οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού), επομένως είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν για την πράσινη ανάπτυξη, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων, και ταυτόχρονα να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις. Στόχος, είναι το κόστος παραγωγής της ηλιακής κιλοβατώρας -ακόμη και χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση- να είναι μικρότερο από την τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;