Στο χρυσοφόρο χώρο των ακινήτων έχουν στραφεί τώρα οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι επενδύουν ένα σημαντικό ποσό από τα μυθικά κέρδη που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια. Τα απίστευτα κέρδη τους προήλθαν από τα ναύλα που εκτινάχθηκαν στα ύψη και κυρίως από τις αγοραπωλησίες πλοίων, αφού αγόραζαν φθηνά και στη συνέχεια πωλούσαν σε υπερδιπλάσιες τιμές. Δεν υποτιμούν, βεβαίως, τις επενδύσεις σε τράπεζες, επικοινωνίες, στο λιανεμπόριο, την ενέργεια, καθώς και σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, αλλά τη μερίδα του λέοντος των δραστηριοτήτων τους στη στεριά, καταλαμβάνουν τα ακίνητα. Και ο λόγος είναι, γιατί οι αγοραπωλησίες ακινήτων αποτελούν για τους Έλληνες εφοπλιστές τη δεύτερη καλύτερη, σύμφωνα με την επαγγελματική τους φιλοσοφία, επένδυση. Τα ακίνητα είναι σαν τα πλοία, τα οποία δεν μένουν για πολύ καιρό στα εφοπλιστικά χαρτοφυλάκιά τους. Αγοράζονται και με την πρώτη ευκαιρία πωλούνται. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει σήμερα κανένας πλειστηριασμός ή άλλου είδους αγοραπωλησία μεγάλου ακινήτου, όπου να μη συμμετέχει έστω και ένας Έλληνας εφοπλιστής.Οι Έλληνες εφοπλιστές στρέφονται τώρα στην αγορά οικοπέδων και κτιρίων

Ακίνητα – φιλέτα
Σε έναν πρόσφατο διαγωνισμό, που αφορούσε στην πώληση δύο ακινήτων-φιλέτων της Εθνικής Τράπεζας, πλειοδότησε ο εφοπλιστής Δημήτρης Προκοπίου, ο οποίος πρόσφερε 30,5 εκατομμύρια ευρώ, εκτοπίζοντας τους άλλους δύο διεκδικητές των ακινήτων. Το ένα από τα δύο ακίνητα είναι το πολυκατάστημα «Ατενέ», που είναι παροπλισμένο εδώ και μερικά χρόνια και το οποίο είχε αγοράσει η Εθνική Τράπεζα πριν από πέντε τόσα χρόνια στην τιμή των 9,3 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, πριν από 15 περίπου μήνες, ο εφοπλιστής Δημήτρης Προκοπίου είχε αποκτήσει, πάλι από την Εθνική Τράπεζα, το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 40, όπου στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία της πρώην Κτηματικής Τράπεζας, έναντι 36 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα άλλο μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας Προκοπίου, ο Γιώργος Προκοπίου, είχε αγοράσει πριν από μερικά χρόνια ένα άλλο ακίνητο-φιλέτο, το κτίριο όπου στεγαζόταν κάποτε το εμπορικό κατάστημα «Άκρον Ίλιον Κρυστάλ».

Νησιωτικά οικόπεδα
Εξάλλου ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης έχει μετοχές στην κατασκευαστική εταιρεία «Reds», η οποία είναι θυγατρική της «Ελληνικής Τεχνοδομικής». Ακόμα, έχει επενδύσει σε οικόπεδα στο Πόρτο Χέλι και στα νησιά του Αιγαίου.
Ο όμιλος Βαφειά δημιούργησε την εταιρεία «Estate Corporation», η οποία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, στην αγορά και μεταπώληση γης, κατοικιών και γραφείων. Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Γενεύη, όπου επενδύει σε αγορές κατοικιών και στα ελληνικά νησιά, όπου οι επενδύσεις γίνονται στην αγορά οικοπέδων. Τελευταίες σημαντικές τοποθετήσεις κεφαλαίων έγιναν στις Σπέτσες και τη Μύκονο.
Ο εφοπλιστής Ευάγγελος Πιστιόλης, μετά την πετυχημένη είσοδό του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την εταιρεία «Top Tankers’, επεκτείνεται τώρα και στο real estate.
Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος της Costmare έχει αγοράσει έκταση πολλών στρεμμάτων στη Μεσσηνία, με σκοπό να κατασκευάσει υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Ο Παναγιώτης Τσάκος και τώρα πλέον ο γιος του Νίκος ασχολούνται, πάνω σε συστηματική βάση, με επενδύσεις σε ακίνητα και γη, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ενώ ο εφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης έχει μεγάλες εκτάσεις γης στις Κυκλάδες.
Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν, όμως, με εντατικούς ρυθμούς και σε άλλες χώρες. Ο εφοπλιστής Ιωάννης Κούστας της εταιρείας «Danaos Shipping» πραγματοποίησε στη Βουλγαρία μια τεράστια επένδυση, ύψους 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση αφορά στην κατασκευή εμπορικού κέντρου στη Σόφια, σε συνεργασία με κατασκευαστικές εταιρείες και τράπεζες. Το υπερσύγχρονο κτίριο στέγασε κινηματογράφους, εστιατόρια, γραφεία και καταστήματα για πώληση ή ενοικίαση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;