Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (EWEA), από το 2007 έχει καθιερώσει και συντονίζει στις 15 Ιουνίου την «Ευρωπαϊκή ημέρα ανέμου». Από το 2009, στις 15 Ιουνίου εορτάζεται η «Παγκόσμια ημέρα ανέμου». Στόχος της γιορτής αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και του κοινού για την αιολική ενέργεια και τις δυνατότητες του ανέμου. 

Σκοπός

Η προώθηση της αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, ως μιας δημοφιλούς και αποτελεσματικής πηγής ενέργειας, η ενημέρωση, γιατί η αιολική ενέργεια είναι μια βασική λύση στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, και τέλος, η ενθάρρυνση των Ευρωπαίων πολιτών να απαιτήσουν τη χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύγχρονες ανεμογεννήτριες 

Η ιστορία των σύγχρονων εμπορικών ανεμογεννητριών (Α/Γ) ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ως συνέπεια της πετρελαϊκής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Σήμερα μπορούμε να αναφέρουμε κάποιους τεχνολογικούς δείκτες που αναδεικνύουν την εξέλιξη και την ποιοτική αναβάθμισή τους :

– Η διαθεσιμότητα των μεγάλων αιολικών πάρκων με «πιστοποιημένες» Α/Γ μεσαίου μεγέθους (750-2000 ΚW) κυμαίνεται σε ετήσια βάση σταθερά στο 98%. Οι πρόσφατες μεγαλύτερες μηχανές προσεγγίζουν και αυτές το ίδιο μέγεθος.

– Μερικές από τις παλαιότερες Α/Γ ήταν αρχικά θορυβώδεις, τόσο εξαιτίας του μηχανολογικού σχεδιασμού, όσο και εξαιτίας της αεροδυναμικής τους. Σήμερα ο μηχανικός θόρυβος έχει πρακτικά απαλειφθεί, ενώ ο αεροδυναμικός έχει δραστικά μειωθεί.

– Οι Α/Γ είναι πλέον εγκαταστάσεις υψηλού βαθμού απόδοσης με λιγότερο από 10% θερμικές απώλειες στο σύστημα μετάδοσης της ισχύος τους. Ο αεροδυναμικός βαθμός απόδοσης έχει αυξηθεί από 44% τη δεκαετία του ΄80, περίπου στο 50%.

– Παλαιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η αιολική διείσδυση σε αιολικά ηλεκτρικά συστήματα δεν θα μπορούσε να ξεπερνά το 10%, για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Σήμερα η εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη, αφού παρατηρούνται τοπικές ενισχύσεις των δικτύων, με τη δυνατότητα των Α/Γ μεταβλητών στροφών να συνεισφέρουν στην ευστάθειά του. Διεισδύσεις της τάξης του 20% φαίνονται ήδη εφικτές για ένα τυπικό ηλεκτρικό δίκτυο.

– Το κόστος της αιολικής κιλοβατώρας έχει δραστικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στις τεχνολογικές βελτιώσεις, όσο και σε οικονομίες κλίμακας που σχετίζονται με το μέγεθος της αγοράς.

– Οι οπτικές και γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Α/Γ, που παρότι είναι σαφώς μικρότερες από αυτές των συμβατικών σταθμών παραγωγής, απαιτούν ευαίσθητους χειρισμούς. Εντούτοις, η ευρωπαϊκή τουλάχιστον κοινή γνώμη είναι γενικότερα θετική προς την αιολική ενέργεια.

Πλεονεκτήματα αιολικής ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα

1. Η αιολική ενέργεια προστατεύει τον πλανήτη, καθώς αποφεύγονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

2. Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους ρύπους.

3. Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια.

4. Δεν εμποδίζει τις γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

5. Δεν καταστρέφει τα δάση, καθώς τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε ορεινές θέσεις με αραιή ή καθόλου βλάστηση.

6. Παρά τους φόβους περί του αντιθέτου, ενισχύει τον τουρισμό και αντικαθιστά τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει το φυσικό περιβάλλον. 

7. Δεν δημιουργούνται αισθητικά προβλήματα και προσβολή του τοπίου από την παρουσία ανεμογεννητριών.

8. Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ αθόρυβες. 

9. Η αιολική ενέργεια, θα φέρει έναν άνεμο αλλαγής στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά δεδομένα της χώρας μας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη περιοχών με καλό αιολικό δυναμικό, καθώς και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;