Προς

Κον Νεοκλή Συλικιώτη

Υπουργό Εσωτερικών

Μέσω Γενικού Διευθυντή

Κοιν. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία

          Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

          Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Μέλος ΡΑΕΚ 

          Έπαρχους

          Διευθυντή Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

          Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως

 

   Εκκρεμή και επαναλαμβανόμενα θέματα

 Έντιμε κύριε Υπουργέ,

 

Σε συνέχεια της συνάντησής μας που είχαμε στις 12/03/10 και βάσει των όσων είχαμε συζητήσει και συμφωνήσει, έχοντας και τη δική σας αντίληψη και κατανόηση, αλλά και έχοντας υπόψη τις δικές σας εντολές που δόθηκαν στους συνεργάτες σας ενώπιόν μας, επιθυμούμε να θέσουμε ξανά τα πιο κάτω θέματα τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά για εμάς:

 Σημεία για χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, επιφάνειας 25mx25m

Από εταιρεία -μέλος μας- που της έχει προκύψει πρόσφατα το συγκεκριμένο θέμα, έχουμε ενημερωθεί ότι γίνονται σκέψεις, αντί να εκμισθώνεται επιφάνεια 50mx55m = 2750m2  (απαιτούμενη πλατεία για διεξαγωγή εργασιών συναρμολόγησης και εγκατάστασης ανεμογεννήτριας), όπως άλλωστε είχαμε συμφωνήσει σε σχετική συνάντηση που είχαμε στις 8/04/08 (συμφωνία που ισχύει μέχρι σήμερα), να γίνεται μόνιμη εκμίσθωση επιφάνειας κύκλου που προκύπτει από την προβολή των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας κατά την πλήρη περιστροφή της γύρω από τον άξονά της, δηλαδή για πτερύγιο μήκους 45m (R), το εμβαδόν (πR2) είναι ίσο με περίπου 6400m2, πράγμα το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο και εντελώς άδικο, αφού τα πτερύγια γυρίζουν στο αέρα και δεν επηρεάζουν ή ενοχλούν οποιοδήποτε μέρος της γης.

 Τέλη άδειας οικοδομής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων

Στις 11/10/10 έχουμε λάβει μέσω φαξ, επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών όπου ξεκαθαρίζει το θέμα για τα τέλη αδειών οικοδομής για την κατασκευή αιολικών πάρκων, όμως στην ίδια επιστολή στο σημείο 3 αναφέρεται ότι οι κανονισμοί θα ισχύουν μετά την έγκριση και δημοσίευση της τροποποίησής τους, προσχέδιο της οποίας τυγχάνει επεξεργασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από τις 12/03/10 που είχαμε συναντηθεί και είχατε δώσει εσείς ο ίδιος οδηγίες στον κ. Ανδρέα Ασσιώτη, για τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, με ειδική αναφορά στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -και ειδικά στα αιολικά πάρκα- όπου και θα ξεκαθαρίζει οριστικά το θέμα ότι δεν είναι μόνιμη κατασκευή, ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας.

Ποσοστό εκμίσθωσης κρατικής – χαλίτικης ή/και δασικής γης                    

Έχοντας υπόψη μας τον τροποποιητικό νόμο που ψηφίστηκε στις 8/07/10 και έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 23/07/10, όπου για  την εκμίσθωση κρατικής – χαλίτικης/δασικής γης/τεμαχίων εκτός βιομηχανικής περιοχής, από 5-7%, πλέον καθορίζεται στο 1-3.5% ετησίως πάνω στην αξία της γης. Ούτε γι’ αυτό το θέμα έχουμε ακόμη ενημερωθεί επίσημα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Απαγόρευση μονάδας ή συνόλου «μικρών» ανεμογεννητριών εντός οικιστικής περιοχής

Βάσει της εντολής 2/2006 του Υπουργού Εσωτερικών, των παραγράφων 4.1.2 (α), 4.3.1 και 4.3.2 που αναφέρονται στην απαγόρευση μονάδας ή συνόλου ανεμογεννητριών εντός οικιστικής περιοχής. Επειδή γινόμαστε δέκτες από απορίες και ερωτήματα πολλών πολιτών που θέλουν να μάθουν για τις οικιακές ανεμογεννήτριες, αναφέρουμε ότι με τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα των συστημάτων εκμετάλλευσης του ανέμου για παραγωγή ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα καινοτόμα συστήματα μικρών ανεμογεννητριών, τα οποία μπορούν να εγκατασταθούν παντού. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και εγκαθίστανται κυρίως σε κατοικημένες περιοχές στις στέγες σπιτιών, πολυκατοικιών, στους δρόμους, τα πάρκα κλπ. Υπάρχουν σήμερα λοιπόν οι μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες οι οποίες παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο διοχετεύεται στο δίκτυο. Είναι αθόρυβες, ελκυστικές, και κυρίως δεν ρυπαίνουν καθόλου το περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να εξετάσει αυτό το σοβαρότατο θέμα, και να επιτρέψει την εγκατάσταση «μικρών» ανεμογεννητριών εντός οικιστικών περιοχών.

Θα σας παρακαλούσαμε να δοθούν ξανά οδηγίες από εσάς για να κλείσουν τα πιο πάνω θέματα, και να μην επανερχόμαστε κάθε λίγους μήνες με όσα έχουμε συμφωνήσει εδώ και πολύ καιρό και δοθήκαν οδηγίες από τον πολιτικό προϊστάμενο ενώπιόν μας.

Κλείνοντας, παρά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τονίζουμε την ικανοποίησή μας για την κατανόηση που έμπρακτα δείχνετε, τόσο εσείς, όσο και οι πλείστοι συνεργάτες σας, για τέτοια έργα ανάπτυξης και υποδομής, όπως είναι τα αιολικά πάρκα, δίνοντας τις απαραίτητες οδηγίες στα Τμήματα του Υπουργείου σας.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, αναμένοντας τις ενέργειές σας το συντομότερο δυνατό.

 

Με εκτίμηση,

για Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου,

 

Χρίστος Τσίγκης

Γραμματέας

 Αιολικής Ενέργειας Κύπρου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;