Το 2009 είχαμε 0MW εγκαταστημένη ισχύ από αιολικά πάρκα. Με επιμονή, κατανόηση και συνδυασμό των ενεργειών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, θα καταφέρουμε μέχρι το 2012 να έχουμε 170MW, καλύπτοντας περίπου τον ενδεικτικό στόχο που έθεσε η ΕΕ για την Κύπρο, δηλαδή το 6% (και 13% μέχρι το 2020).

Έχουν ήδη υπογράψει «δίκαια», ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογράψουν (πριν το τέλος του 2010), τη σύμβαση επιδότησης με το ειδικό ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, επτά εταιρείες αιολικών πάρκων – μέλη του Συνδέσμου – με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 167.5MW.

Πιο κάτω αναλύω τον πίνακα με τις εταιρείες που βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής, με εξαίρεση το πρώτο αιολικό πάρκο στην περιοχή Ορείτες, ισχύος 82MW, το οποίο είναι σε πλήρη λειτουργία από το Σεπτέμβριο 2010 με πολύ καλά αποτελέσματα.

ΟΝΟΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΙΣΧΥΣ ΕΡΓΟΥ (MW) – Α΄ ΦΑΣΗ

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

D.K. WINDSUPPLY LTD

Ορείτες,

επ. Πάφου

82

Σεπτέμβριος 2009

KETONIS DEVELOPMENTS LTD

Αλέξιγρος

Κλαυδιά, Τερσεφάνου, Αλεθρικό,

επ. Λάρνακας

31,5

Απρίλιος 2010

ROKAS AEOLIKI (CYPRUS) LTD

Αγία Άννα,

επ. Λάρνακας

20

Σεπτέμβριος 2010

AEROTRICITY LTD

Καμπί του Φαρμακά,

επ. Λευκωσίας

2,4

Δεκέμβριος 2010

ΑΕOLIAN DYNAMICS LTD

Αγία Άννα

επ. Λάρνακας

10,8

Ιανουάριος 2011

MOGLIA TRADING LTD

Κόσιη,

επ. Λάρνακας

10,8

Ιανουάριος 2011

ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΚΤΗ ΛΤΔ

Σανίδα,

επ. Λεμεσού

10

Ιανουάριος 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α/ΦΟΙ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΝΝΑ ΛΤΔ

Αραδίππου,

επ. Λάρνακας

15

Ιανουάριος 2012

Με την κατασκευή των πιο πάνω έργων θα συμβάλουμε στον καθορισμό του νέου ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και συνεργασιών από μεγάλους και αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού στον τομέα της ενέργειας.

Θέλω εκ μέρους όλων μας, να καθησυχάσω για τις οποιεσδήποτε ανησυχίες τους, τους κατοίκους των γειτνιαζουσών/εμπλεκομένων Κοινοτήτων. Έχουμε το καλύτερο παράδειγμα των Ορειτών και μπορούμε οργανωμένα να διευθετήσουμε συνάντηση για να δούνε από κοντά το κάθε τι. Τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία ανέρχονται στο 2% επί των ετήσιων εσόδων της κάθε εταιρείας, είναι πολύ σημαντικό πόσο για την ανάπτυξη και την ευημερία της Κοινότητας, και δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου, αφού για ένα έργο των 20MW οι γειτνιάζουσες/εμπλεκόμενες Κοινότητες θα λαμβάνουν, βάσει των ανεξάρτητων μελετών που έγιναν, αντισταθμιστικά οφέλη ύψους €115.000 περίπου ετησίως.

Εξάλλου, είμαστε σε διαβούλευση ως Σύνδεσμος με ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, για να δίνουμε αρχικά, μία μέχρι και δύο υποτροφίες στον καλύτερο τελειόφοιτο μαθητή/τρια της γειτνιάζουσας/εμπλεκόμενης Κοινότητας, ο οποίος/α επιθυμεί να σπουδάσει στην Κύπρο, είτε Μηχανολογία Μηχανική, είτε οτιδήποτε σχετίζεται με την αιολική ενέργεια.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να δει και να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, είναι να κρατήσει την τιμή αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των αιολικών πάρκων, στα 16.6σεντ ανά κιλοβατώρα (KWh) (χαμηλότερη επιδότηση από τις ΑΠΕ), για να μπορούν τα έργα να είναι βιώσιμα και επενδύσιμα. Βεβαίως θα μπορούσε από δω και στο εξής να μπει όριο στα επιδοτούμενα MW που θα εγκατασταθούν, π.χ. στα 20MW. Ταυτόχρονα πρέπει να αυξηθεί το όριο των MW, από 170MW που είναι σήμερα (2010), σε 250MW μέχρι το 2015, και σε 300MW μέχρι το 2020.

Παράλληλα θα πρέπει με αυστηρότητα, στην περίπτωση που κάποια εταιρεία υπογράφει τη σύμβαση επιδότησης με το ειδικό ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, και σε έξι μήνες από την ημέρα της υπογραφής, δεν έχει αρχίσει ακόμη την κατασκευή του έργου, να αποσύρεται αυτόματα η άδεια κατασκευής και λειτουργίας από τη ΡΑΕΚ.

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;