Οι επενδύσεις για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ευρώπη θα παραμείνουν σταθερές για το 2011, ενώ παρόλα τα προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις, σημειώνεται αύξηση της δυναμικότητας κατά 13%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας (EWEA). Ο EWEA εκτιμά ότι η δυναμικότητα των αιολικών πάρκων θα αυξηθεί κατά 10GW φέτος στην Ευρώπη, έναντι της αύξησης 10,2GW (γιγαβάτ) που είχε σημειωθεί πέρσι.

«Προβλέπεται να είναι άλλη μια δυνατή χρονιά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EWEA. «Στην Ισπανία, αναμένουμε δραματική μείωση στις κατασκευές νέων αιολικών πάρκων, αν και η συγκεκριμένη πτώση θα αντισταθμιστεί από τις κατασκευές σε νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, στην εν λόγω ανακοίνωση τονίζεται ότι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας φέτος, βασίζεται στις παραγγελίες που έγιναν μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που σημαίνει ότι ο κλάδος της αιολικής ενέργειας επιδεικνύει αντοχές στην οικονομική κρίση.

Μεγάλη ανάπτυξη σημειώνεται στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του EWEA, φέτος προστέθηκε δυναμικότητα 1GW στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, έναντι περίπου 577MW (μεγαβάτ) το 2010.                          Οι χρηματοδοτήσεις όμως παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα.

Οι ΑΠΕ «εκτοπίζουν» τα ορυκτά καύσιμα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μελέτες, πέρσι οι ΑΠΕ έφθασαν να αντιστοιχούν στο 60% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη, και στο 50% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2011 η ηλεκτροπαραγωγή  από ΑΠΕ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ η ζήτηση για τα ορυκτά καύσιμα θα μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρεται στις μελέτες, το 2009 και το 2010, οι επενδύσεις στα βιοκαύσιμα μειώθηκαν, ωστόσο σημειώθηκε ρεκόρ επενδύσεων στην αιολική ενέργεια. Οι υψηλότερες επενδύσεις σε τομείς των ΑΠΕ πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, η οποία προσέθεσε 37GW στο δυναμικό της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρσι εγκαταστάθηκαν 80GW ανανεώσιμης ισχύος, ενώ τα κράτη που χαράσσουν περιβαλλοντικές πολιτικές για την προώθηση των ΑΠΕ, διπλασιάστηκαν συγκριτικά με το 2005 και ξεπέρασαν τα 100.

Οι εκθέσεις των κρατών παρουσιάζουν τις τάσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό παγκοσμίως, καθώς και τους τομείς που προσέλκυσαν τις περισσότερες επενδύσεις και κέντρισαν το ενδιαφέρον επενδυτών και κυβερνήσεων.

Για να δούμε σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο που εκπόνησε η ΡΑΕΚ τον Ιούνιο του 2010 σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, Τμήματα και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου, θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη; Βεβαίως κατά εμάς, το θέμα της τιμής επιδότησης της αιολικής ενέργειας χρίζει περαιτέρω συζήτησης και διαφοροποίησης από τα αποτελέσματα του σχεδίου – αν θέλουμε να κατασκευάσουμε και άλλα αιολικά πάρκα στον τόπο μας, καλύπτοντας τους στόχους μας έναντι της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;