Ενίσχυση των ΑΠΕ… ΤΩΡΑ!!!

Είμαστε αναγκασμένοι να αρχίσουμε έχοντας κατά νου τα δυσάρεστα γεγονότα της 11ης Ιουλίου 2011 που έλαβαν χώρα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, εκφράζοντας καταρχήν τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μας στους συγγενείς των αδικοχαμένων.  Την ίδια ώρα, παρατηρούμε να ταλαιπωρείται όλη η χώρα και να βιώνουμε όλοι μας τα μεγάλα προβλήματα από τις συνεχείς διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκλήθηκε στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού.

Δεν είναι η ώρα της κριτικής και της μουρμούρας, όμως αν δεν εγκλωβιζόμασταν κάθε λίγο στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να ζητάμε την πολιτική παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργών, ακόμη και σε ειδικές περιπτώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, πόσο αποτελεσματική και ενισχυτική θα ήταν η συνεισφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικά των αιολικών πάρκων, για το ενεργειακό μας ισοζύγιο; Διότι σήμερα θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε εγκατεστημένα 250MW (μεγαβάτ) από αιολικά πάρκα, και άλλα 20MW από άλλες μορφές ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, βιομάζα κα). Αν είχαμε όλα τα πιο πάνω, θα υπήρχε ενίσχυση στο σύστημα τουλάχιστον 50 – 70MW ημερησίως (σχεδόν όσα θα μας δίνει η «τ/κ αρχή ηλεκτρισμού» από το ψευδοκράτος, η οποία είναι λάθος κίνηση κατ’ εμάς, διότι είναι αναγνωρισμένη εμπορική πράξη, άσχετα ποιος την πράττει και κάτω από ποια ιδιότητα). Σήμερα ευτυχώς που λειτουργεί το αιολικό πάρκο των Ορειτών εγκατεστημένης ισχύος 82MW, και υπάρχει συνεισφορά στο σύστημα περίπου 15 – 25MW ημερησίως. Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν άλλα 50MW (Αλέξιγρος και Αγία Άννα) από αιολικά, με συνεισφορά στο σύστημα άλλα περίπου 10 – 12MW ημερησίως.

Οι γεννήτριες που θα φέρει και θα εγκαταστήσει η ΑΗΚ ισχύος περίπου 300MW, θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με πετρέλαιο και όχι με μαζούτ, άρα το κόστος παραγωγής από 11,7 σεντ ανά κιλοβατώρα που στοιχίζει σήμερα, θα στοιχίζει πάνω από 20,0 σεντ. Δηλαδή ένα νοικοκυριό που πληρώνει σήμερα €300 το δίμηνο, θα μεταπηδήσει στα €500. Ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον χρήματα; Ο κόσμος; Θα ζητήσει η ΡΑΕΚ σε συνεννόηση με την ΑΗΚ να τα αναλάβει το κράτος ως αντισταθμιστικά μέτρα;

Για να μπορέσει να διορθωθεί η κατεστραμμένη μονάδα του Βασιλικού, θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, άρα θα γίνεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και με τις προσωρινές γεννήτριες για πολύ καιρό, κάτι που συνεπάγεται υψηλό κόστος. Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τις έτοιμες-ώριμες εταιρείες των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, βιομάζα κλπ.) μέσα σε τρεις μήνες, με συνοπτικές διαδικασίες και πιθανόν επιπλέον κίνητρα, ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για να ενισχύσουν το σύστημα με όσα περισσότερα μεγαβάτ (MW) μπορούν -και το πιο σημαντικό- με κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικός ο ρόλος της ΑΗΚ σίγουρα, όμως αυτά είναι τα αποτελέσματα του μονοπωλίου και του ολιγοπωλίου! Μέχρι πρόσφατα ήταν ο μοναδικός, και σήμερα είναι ο κύριος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο. Αντί να είχαμε ύψιστο στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση για ένα πιο σωστό ενεργειακό ισοζύγιο, την μείωση χρήσης ορυκτών καυσίμων και την ανάμειξη κι άλλων πηγών ενέργειας, μείναμε κολλημένοι στο «κακομαθημένο παιδί» του κράτους -την ΑΗΚ- για να φορτώνονται χρήματα για πολλά χρόνια οι εισαγωγείς πετρελαίων και να απορροφούν χρήματα από τον οργανισμό οι εκάστοτε κυβερνήσεις! Τι θα γίνει αν έχουμε αύριο άλλες ζημιές (φυσική φθορά) σε άλλες γεννήτριες π.χ. 100MW (είτε στη Δεκέλεια με μονάδες της δεκαετίας του 1980 περίπου, είτε στη Μονή με τις γερασμένες μονάδες που θα αποσύρονταν της δεκαετίας του 1960 περίπου); Πολύ απλά θα επέλθει ο τόπος σε γενικό black out, διότι σήμερα είμαστε σε απόλυτη εξάρτηση από το μαζούτ. Τα αιολικά πάρκα σε τέτοιες καταστροφικές στιγμές, τείνουν να είναι πολύ χρήσιμα και ευεργετικά. Κλασικό παράδειγμα, όταν χιόνισε στην Κεφαλονιά πριν 4 χρόνια και αποκόπηκε το δίκτυο από  τη στερεά Ελλάδα, το αιολικό πάρκο στην Ευμορφία ήταν ο μεγαλύτερος ευεργέτης του νησιού, διότι το τροφοδοτούσε για πολύ καιρό μέχρι να λιώσουν τα χιονιά και μπορέσει να διορθωθεί η βλάβη.

Η ζημιά για την οικονομία (αν και δεν το λένε οι αρμόδιοι για να μην προκαλέσουν πανικό και επιπλέον κοινωνική αναταραχή και εξέγερση) με τη συνεχή διακοπή του ηλεκτρισμού, μπορεί να φτάσει τα 5 δις ευρώ, κάτι που θα φέρει τη χώρα στο στάδιο της πτώχευσης -υψηλός δανεισμός, κλίμα μη εμπιστοσύνης κ.α.

Να συνεχίσει να γίνεται εντατική ενημέρωση για εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή χρήση κλιματιστικού μόνο σε αναγκαίες περιπτώσεις,  κλείσιμο ηλεκτρικών συσκευών από την πρίζα, κλείσιμο φωτεινών επιγραφών, χρήση συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, χρήση φυσικού φωτισμού, χρήση ηλεκτρικών συσκευών Α και Β κατηγορίας, χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, χρήση μονωτικών παραθύρων, να μην χρησιμοποιούνται οι ανελκυστήρες εκτός από αναγκαίες περιπτώσεις, χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε διαφορετικές ώρες από τις βιομηχανίες (ώρες μη αιχμής) κλπ.

Κλείνοντας, αν θέλουμε να δώσουμε ελπίδα στον τόπο, τονίζουμε ότι για να γίνουν όλα τα πιο πάνω, θέλει σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και τόλμη, για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος έστω και κάτω από τα κατάλοιπα των τεράστιων ζημιών. Αν μείνουμε στις γνωστές λύσεις «άσε να δούμε», κολλημένοι στη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, θα καταλήξουμε στάσιμοι και εγκλωβισμένοι σε ένα μοντέλο το οποίο σε μία έκτακτη ανάγκη, δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, αποκτήσαμε την τεχνογνωσία, θέλουμε να βοηθήσουμε, ζητάμε τη συμβολή Κυβέρνησης και πολιτείας ως συμπαραστάτες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;