Στο δρόμο της επιβράδυνσης βρίσκονται, μετά από σειρά ετών συνεχούς ανόδου τιμών και ανάπτυξης, οι περισσότεροι προορισμοί για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που έχει πλήξει το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Αυτό διαπιστώνει, σε ετήσια έρευνά της, η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων, «Knight Frank», η οποία θεωρεί, όμως, την εξέλιξη αυτή θετική για τη μελλοντική πορεία των αγορών, δεδομένου ότι θα δοθεί η ευκαιρία απόκτησης κατοικιών σε εκείνους, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, χωρίς να υποστούν τον καλπασμό των τιμών και της ζήτησης προηγούμενων ετών.Ως
επενδυτική ή αγοραστική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους θεωρείται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου

Υποχώρηση δολαρίου
Όπως διαπιστώνεται, οι παγκόσμιες αγορές κατοικίας παρουσιάζουν χαμηλότερη άνοδο τιμών από το 2007. Παράλληλα, οι πολυτελείς κατοικίες σε δημοφιλή θέρετρα εξακολουθούν να ξεπερνούν σε αποδόσεις τις υπόλοιπες κατοικίες. Ως επενδυτική ή αγοραστική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους θεωρείται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αφού καθιστά την απόκτηση εξοχικού σε χώρες που χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο ή διαθέτουν νόμισμα συνδεδεμένο με αυτό, ιδιαίτερα ελκυστικές.
Παρόλο που οι συνέπειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση των δανείων subprime (χαμηλής εξασφάλισης) ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και αφορούν περισσότερο την επενδυτική δραστηριότητα γύρω από τα ακίνητα, εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που επηρεάζουν και την αγορά κατοικίας. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, αυτές είναι περισσότερο εμφανείς σε πόλεις όπως το Λονδίνο, όπου το 50% των αγοραστών πολυτελών κατοικιών, τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες, προέρχεται από επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μείωση αμοιβών
Πάντως, στο Λονδίνο οι πωλήσεις κατοικιών με κόστος άνω των 6,3 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν παρουσιάσει υστέρηση. Αντίστοιχα, στο Παρίσι και τις ακριβείς κατοικίες, μόλις ένα μικρό ποσοστό αγοραστών βγάζει τα προς το ζην από το χρηματοπιστωτικό τομέα και συνεπώς δεν επηρεάζεται. Ωστόσο – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το τι μέλλει γενέσθαι – η μείωση των αμοιβών και των μπόνους στον κλάδο ανά την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ ακόμα περισσότερο, αναμφίβολα θα επηρεάσει αρνητικά σε ορισμένες αγορές. H Knight Frank εκτιμά ότι αυτό θα ισχύσει περισσότερο στις περισσότερο προσιτές κατοικίες. οι τιμές των οποίων δεν προβλέπεται να ενισχυθούν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Λονδίνο το 75% των αγοραστών κατοικιών με κόστος κάτω από 630 χιλιάδες ευρώ εργάζεται στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Άνκαι τα φετινά μπόνους προβλέπονται χαμηλότερα από το 2007, τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην αγορά θα έχει το γενικότερο κλίμα επιφύλαξης και αβεβαιότητας, που έχει επικρατήσει στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και στη βρετανική αγορά κατοικίας ειδικότερα.

Προβλέψεις

Αύξηση τιμών
Το 2007 χαρακτηρίστηκε από κάμψη του ρυθμού ανόδου των τιμών, κυρίως στις ΗΠΑ, εν μέρει και στην Ισπανία. Αυτό το δείγμα ωρίμανσης της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας αποτελεί θετικό σημάδι, δεδομένου ότι η διατήρηση διψήφιων ποσοστών ανόδου των τιμών δεν είναι ποτέ εφικτή μακροπρόθεσμα, ενώ και ο περιορισμός των προσδοκιών θεωρείται υγιής διαδικασία. Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δεν προκύπτει υποχώρηση της διάθεσης των αγοραστών να αποκτήσουν κατοικία σε κάποια ξένη χώρα της επιλογής τους, αλλά η ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας από πλευράς των αγοραστών. Εξάλλου μια άλλη τάση, που αναμένεται να κυριαρχήσει φέτος όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, είναι η περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των τιμών στις περισσότερες αγορές, παρόλο που οι ακριβότεροι προορισμοί θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από άλλα σημεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;