Σύγχρονη πόλη
Τοποθετημένη ήρεμα και αρμονικά στο περιβάλλον που της αρμόζει, η νέα πόλη μετα πολλά ιδανικά μπορεί να αποτελέσει την πιο σύγχρονη πόλη της Μεσογείου, της Ευρώπης και γιατί όχι, ακόμα και του κόσμου. Η πλήρης αξιοποίηση ενός πλούσιου και διαφορετικού χαρτοφυλακίου των πηγών καθαρής ενέργειας, θα αναγεννήσει την αυτοϋποστηριζόμενη κοινότητα των 200.000 και πλέον κατοίκων. Η πόλη φάντασμα σε πόλη ονειρική. Το συναίσθημα και ο πόθος της επιστροφής της ελευθερώνει τη σκέψη και ξεδιπλώνει τη φαντασία της ομάδας επιστημόνων του S & B.Το συναίσθημα και ο πόθος της επιστροφής της ελευθερώνει τη σκέψη και ξεδιπλώνει τη φαντασία της ομάδας επιστημόνων του S & B
Στηρίζουμε την όλη ιδέα σε μια εξαιρετική βιώσιμη προσέγγιση στην ανάπτυξη πόλεων. Ο σχεδιασμός θα ενσωματώνει χωρίς περιβαλλοντικές αντιθέσεις, ποικίλες διαφορετικές περιοχές (εμπορικές, βιομηχανικές, οικιστικές κλπ.), για να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για τη μεταφορά, δεδομένου ότι «οι περισσότεροι βασικοί προορισμοί είναι ακριβώς ένας περίπατος ή ένας μικρός ποδηλατοδρόμος μακριά». Οι δομές θα σχεδιαστούν
προσεκτικά, για να μεγιστοποιήσουν το ηλιακό κέρδος, ελαχιστοποιώντας την επισκίαση και οι κατοικίες θα κρατηθούν στα υψηλά πρότυπα της αποδοτικότητας. Οι ενεργειακές ανάγκες της πόλης ικανοποιούνται μέσω ποικίλων καθαρών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών πάρκων, της γεωθερμικής ενέργειας, της ηλιακής ενέργειας και του υδροηλεκτρισμού.

Αειφόρες πόλεις
Τέτοιες αειφόρες σούπερ πόλεις ήδη βλαστάνουν παντού σε χώρες του εξωτερικού. Υπενθυμίζουμε ότι η έναρξη της δημιουργίας από μια καθαρή πλάκα παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία να σχεδιαστούν οι εξελίξεις, που είναι παραδείγματα της αποδοτικότητας. Ακόμα, τέτοιες εξιδανικευμένες σύγχρονες εξελίξεις είναι μετά βίας νέες. Δεδομένου ακόμα ότι αυτές οι αναπτύξεις είναι το κέντρο πολλής διαμάχης, καθώς παρουσιάζουν ένα οργανωμένο και αποδοτικό όραμα του νεωτερισμού, μερικοί κριτικοί προκαλούν την ανησυχία ότι τέτοιοι σχεδιασμοί θα περιορίζουν την οργανική ικανότητα της αυτοδιοίκησης της πόλης.
Η πόλη θα εξελίσσεται, δηλαδή, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξής της και σύμφωνα με το καλούπι του αρχικού σχεδιασμού της. Ειδικά για την περίπτωση της Αμμοχώστου, όμως, υπάρχουν και άλλες ιδιαιτερότητες. Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και η τυχόν συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αυτό και μόνο οδηγεί στην προκαλουπωμένη ανάπτυξη. Τα δε σοβαρά κοντύλια που θα απαιτηθούν για την αποζημίωση των υφιστάμενων ιδιοκτητών, δεν θα είναι λίγα.
Δεδομένου ότι αυτές οι έξοχα σχεδιασμένες πόλεις ήδη χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα, αντλώντας κοντύλια από
διάφορες πήγες και νοουμένου ότι η Αμμόχωστος θα διεκδικεί πρόσθετα οικονομικά βοηθήματα από την Ευρωπαϊκή
Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και αλλού, έχουμε την άποψη ότι το οικονομικό πρόβλημα μπορεί να υπερπηδηθεί.

Οικονομικά οφέλη
Η περίπτωση απαλλοτρίωσης από το κράτος και αποζημίωσης των ιδιοκτητών και ακολούθως ο πλειστηριασμός των διάφορων περιοχών και εκτάσεων μαζί με τα προκαθορισμένα σχέδια ανάπτυξης της κάθε περιοχής, όχι μόνο θα ελκύσει ντόπιους και ξένους μεγάλους οίκους και οργανισμούς που ασχολούνται με την ανάπτυξη γης, αλλά θα αποτελέσει τον νέο κατασκευαστικό οργασμό στο νησί μας, που ασφαλώς και θα αποφέρει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Οι δρόμοι θα είναι διώροφοι. Θα λαμβάνονται πρόνοιες για εύκολη πρόσβαση είτε για εγκατάσταση
είτε για συντήρηση των διάφορων υπόγειων υπηρεσιών, όπως του ηλεκτρισμού, των τηλεφώνων, του νερού και υπηρεσιών ανακύκλωσης. Στους δρόμους της νέας πόλης θα κυκλοφορούν κυρίως ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα και τραμ και αυτό θα ενθαρρύνεται από την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής για παροχή χορηγιών προς τους κάτοικους της. Το υπόγειο οδικό δίκτυο θα εξυπηρετεί τα οχήματα μεταφοράς υλικών και εμπορευμάτων.
Θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης τόσο σε υπόγειους χώρους στάθμευσης κοινής χρήσεως όσο και στους υπόγειους χώρους στάθμευσης των πολυκατοικιών.

Ηλιακή ενέργεια
Η άσφαλτος του ισόγειου δρόμου θα εντοιχίζει ειδικά κατασκευασμένες σωλήνες για την παραγωγή του ζεστού νερού της πόλης. Οι ερευνητές της Μασαχουσέτης έχουν ανακαλύψει μια νέα μέθοδο για την ηλιακή ενέργεια. Χρησιμοποιούν τη θερμότητα από την άσφαλτο, για να παράγουν ενέργεια. Μέσω της ασφάλτου, «οι ερευνητές αναπτύσσουν έναν ηλιακό συσσωρευτή, που θα μπορούσε να μετατρέψει τους δρόμους και τους χώρους στάθμευσης σε πανταχού παρούσες και ανέξοδες πηγές παραγωγής ζεστού νερού». Αυτό αποτελεί μια άριστη ιδέα. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και χώροι στάθμευσης κατακρατούν τη θερμότητα και τη νύχτα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – και «έτσι θα μπορούν να παράγουν ενέργεια για αρκετές ώρες μετά τη δύση του ήλιου, αντίθετα από τα παραδοσιακά ηλιακά συστήματα».
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να εξευρεθούν οι τεράστιες εκτάσεις, για να χτιστούν τα ηλιακά πάρκα. Τέλος, θα υπήρχε ένα άλλο πλεονέκτημα. Αντίθετα από τις ηλιακές εγκαταστάσεις στεγών, οι ηλιακοί συσσωρευτές στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και χώρους στάθμευσης θα είναι αόρατοι. Στο τεύχος 2 του περιοδικού μας, εξηγήσαμε ότι εύκολα μπορεί να παράγεται ψύξη από το ζεστό, νερό μέσω της τεχνολογίας
των absorption chillers (ψύκτες απορρόφησης). Με αυτή την πρότασή μας, θα δημιουργήσουμε την πόλη με την ανέξοδη θέρμανση και ψύξη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Έχετε κάτι να πείτε;